Zapada ne scumpeste legumele! Din cauza viscolului, pretul rosiilor, vinetelor sau ardeilor va creste
Legumele romanesti vor fi mai scumpe. Din cauza viscolului, multe solarii au fost distruse iar cele care au rezistat in calea vantului puternic au ramas fara productie. Plantele au inghetat din cauza temperaturilor scazute.
De Redactia Observator la 26.03.2013, 23:04Producatorii au avut de suferit doar daca nu au stiut sa isi ingrijeasca rasadurile. Cu toate acestea, chiar si comerciantii ale caror plante nu au avut de suferit intampina dificultati. Unele dintre acestea ar fi trebuit sa fie plantate deja pana la aceasta ora. Este vorba despre rasadurile de timpurii, precum rosiile, ardeii sau vinetele.
Din cauza vremii, agricultorii nu au putut sa faca acest lucru, ceea ce inseamna ca productia va fi intarziata cu cel putin doua saptamani, deci vom manca produse romanesti mai tarziu. In acelasi timp, acestea vor fi mai putine, deci si mai scumpe.
Maria Stan din localitatea ilfoveana Vidra se uita neputincioasa cum vantul si gerul i-au distrus munca de jumatate de an. Are curtea plina cu solarii cat vezi cu ochii, dar n-are bani ca sa le incalzeasca pe toate. Asa ca plantele firave au cedat in fata gerului aspru. Trebuie sa aiba minimum 15 grade ca sa faca fata frigului.
Doua case mai incolo, Andrei Persunaru, catarat pe solarii, are grija ca zapada sa nu apuce sa se aseze pe foliile subtiri si scumpe. Ar distruge intreaga constructie.
Are aproximativ 50.000 de fire de rasaduri de toate felurile. A investit mii de euro doar in samanta si acum astepta sa-si scoata banii din vanzarea plantelor. Dar n-are cui le vinde. Nu se incumeta nimeni sa planteze cand afara sunt multe grade sub zero.
Ca plantele sa reziste frigului, baga lemne in foc permanent. A mai instalat inca o soba in solar. Costurile de productie mai mari si pierderile agricultorilor se vor reflecta in pretul legumelor. Producatorii anunta deja scumpiri pentru trufandalele romanesti care vor umple tarabele de Paste.
In schimb, zapada face bine graului. Culturile de grau rezista pana la -25 de grade. Din estimarile celor mai mari traderi din Europa, producatorii agricoli din Romania ar urma sa stranga la vara o productie totala de grau de 6,1 milioane de tone, in crestere cu 22% fata de sezonul precedent.