ISTORIA JO: Olimpiada de la Seul, din 1988, ediţia la care s-au bătut toate recordurile de organizare de până atunci (VIDEO)
Ediția a XXIV-a a Jocurilor Olimpice s-a desfășurat la Seul (Coreea de Sud), în perioada 17 septembrie - 2 octombrie 1988. A fost o ediţie la care s-au bătut toate recordurile de până atunci: număr de țări și sportivi participanți, număr de sporturi și probe incluse în programul olimpic, număr de spectatori, cele mai moderne și dotate baze sportive.
De Redactia Observator la 04.08.2016, 17:55- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Ediția a XXIV-a a Jocurilor Olimpice s-a desfășurat la Seul (Coreea de Sud), în perioada 17 septembrie - 2 octombrie 1988. A fost o ediţie la care s-au bătut toate recordurile de până atunci: număr de țări și sportivi participanți, număr de sporturi și probe incluse în programul olimpic, număr de spectatori, cele mai moderne și dotate baze sportive.
RIO 2016. După boicotul de la Jocurile Olimpice din 1976, 1980 și 1984, JO de la Seul au fost, de asemenea, boicotate de R.P.D. Coreeană și Cuba. Motivul boicotului a fost refuzul Coreei de Sud de a organiza JO împreună cu R.P.D. Coreeană. Totuși, nicio altă țară comunistă n-a boicotat aceste Jocuri Olimpice. Etiopia, Seychelles și Nicaragua nu și-au permis să-și trimită sportivii din motive economice.
RIO 2016. La această ediție au participat 8.391 de sportivi din 159 de țări, dintre care 2.194 de femei și 6.197 de bărbați, care au concurat în cele 237 de probe din 23 de discipline sportive: atletism, canotaj, baschet, box, kaiac-canoe, ciclism, scrimă, fotbal, gimnastică, haltere, handbal, hochei, judo, lupte, natație, pentatlon modern, echitație, tenis, tenis de masă, tir, tir cu arcul, yachting, volei. La această ediție a JO au lucrat 27.221 de voluntari, întrecerile fiind urmărite de 11.331 de reprezentanți ai presei, dintre care 4.978 din presa scrisă și 6.353 din radio și televiziune.
La Seul s-au bătut toate recordurile
RIO 2016. La Seul s-au bătut toate recordurile: număr de țări și sportivi participanți, număr de sporturi și probe incluse în programul olimpic, număr de spectatori, cele mai moderne și dotate baze sportive. În plus, a fost și cea mai informatizată ediție a Jocurilor Olimpice, calculatoarele fiind prezente peste tot și pentru orice problemă, de la promptitudinea rezultatelor, la cele mai diverse detalii organizatorice și tehnice. Televiziunea a fost prezentă pretutindeni, existând 23 de canale TV, câte unul pentru fiecare sport inclus în programul JO. Au fost transmise integral toate întrecerile sportive, de la competițiile preliminare la cele finale.
RIO 2016. Ca orice ediție a Jocurilor Olimpice, și cea de la Seul a avut vedetele și eroii săi. Scrimera suedeză Kerstin Palm a devenit prima femeie care a participat la șapte ediții ale Jocurilor Olimpice. Românca Daniela Silivaș a câștigat trei medalii de aur, două de argint, dintre care una cu echipa, și una de bronz la gimnastică.
RIO 2016. La atletism, Florence Griffith Joyner (SUA) a cucerit trei medalii de aur și una de argint, iar înotătorul sovietic Vladimir Salnikov, campion olimpic la 1.500 m, a repetat performanța de la JO din 1980 de la Moscova. Înotătorul american Matt Biondi a cucerit șapte medalii, dintre care cinci de aur, una de argint și una de bronz.
RIO 2016. Cea mai titrată sportivă la Jocurile Olimpice de la Seul a fost înotătoarea germană Kristin Otto, care s-a dovedit imbatabilă în șase probe, la trei stiluri diferite, câștigând șase medalii de aur.
RIO 2016. Tot la înot, Krisztina Egerszegi (Ungaria) a devenit campioană olimpică la numai 14 ani, prevestind o carieră de excepție, cu cinci titluri olimpice, la trei ediții consecutive: 1988, 1992 și 1996.
RIO 2016. O lovitură de teatru a reprezentat descalificarea pentru dopaj a sprinterului canadian Ben Johnson, care stabilise un nou record mondial la 100 m plat.
RIO 2016. În clasamentul pe medalii, primul loc a fost ocupat de Uniunea Sovietică, cu 55 de medalii de aur, 31 de argint și 46 de bronz, urmată de Republica Democrată Germană (RDG), pe locul al doilea, cu 37 de medalii de aur, 35 de argint și 30 de bronz, și de SUA, clasată pe locul al treilea, cu 36 de medalii de aur, 31 de argint și 27 de bronz.
RIO 2016. România a avut o delegație relativ mică față de alte ediții ale Jocurilor Olimpice, numărând doar 62 de sportivi, care au concurat la numai 10 sporturi și 55 de probe. Cu toate acestea, ei au obținut, în total, 24 de medalii, dintre care șapte de aur. Țara noastră s-a menținut în primele 10 națiuni sportive ale lumii: locul al X-lea în clasamentul pe puncte, locul al IX-lea în clasamentul pe medalii și locul al VIII-lea în clasamentul medaliilor de aur câștigate, întrecând astfel numeroase țări cu vechi tradiții sportive, printre care Franța, Italia, Canada și Australia. Cu toate acestea, ei au obținut, în total, 24 de medalii, dintre care șapte de aur.
RIO 2016. Gimnastica a fost din nou la înălțime. De data aceasta, s-a afirmat Daniela Silivaș, care a câștigat șase medalii, dintre care trei de aur, două de argint (una cu echipa, clasată după URSS) și una de bronz. La succesul echipei de gimnastică feminină au contribuit și Aurelia Dobre, Gabriela Potorac, Eugenia Golea, Celestina Popa și Camelia Voinea.
RIO 2016. Sorin Babii a devenit campion olimpic în proba de pistol liber.
RIO 2016. O premieră în sportul românesc a fost realizată de Noemi Lung, care a obținut cea dintâi medalie de argint pentru înotul românesc, după cea de bronz cucerită de Anca Pătrășcoiu la Jocurile Olimpice din 1984, de la Los Angeles.
RIO 2016. La atletism, Paula Ivan a câștigat medalia de aur în proba de 1.500 m și o medalie de argint, în proba de 3.000 m.
RIO 2016. Canotajul românesc a continuat seria marilor succese olimpice, adăugând la zestrea de medalii și puncte a României o medalie de aur, prin echipajul compus din Rodica Arba și Olga Homeghi, patru medalii de argint și două de bronz. Cu totalul de șase medalii, România s-a clasat la canotaj pe locul al doilea după RDG.
Medaliații României la JO 1988
AUR — Paula Ivan, Atletism (1.500 m), Rodica Arba, Olga Homeghi, ambele Canotaj (două rame), Daniela Silivaș, Gimnastică (bârnă, parelele, sol), Sorin Babii, Tir (pistol liber), Vasile Pușcașu, Lupte libere (100 kg);
ARGINT — Paula Ivan, Atletism (3.000 m), Daniel Dumitrescu, Box (categoria 57 kg), Elisabeta Lipă, Veronica Cochelea, ambele Canotaj (2 vâsle), Dragoș Neagu, Dănuț Dobre, ambii Canotaj (2 rame), Dumitru Popescu, Valentin Robu, Vasile Tomoioagă, Ladislau Lovrenschi, Ioan Snep, toți Canotaj (4+1), Doina Bălan, Mioara Trașcă, Veronica Necula, Herta Anitas, Adriana Bazon, Mihaela Armășescu, Rodica Arba, Olga Homeghi, Ecaterina Oancia, toate Canotaj (8+1), Daniela Silivaș, Gimnastică (individual compus, echipe), Gabriela Potorac, Aurelia Dobre, Celestina Popa, Eugenia Golea, Camelia Voinea, toate Gimnastică (echipe), Nicu Vlad, Haltere (100 kg), Noemi Lung, înot (400 m mixt);
BRONZ — Anișoara Bălan, Anișoara Minea, Elisabeta Cogeanu, Elisabeta Lipă, toate Canotaj (4 vâsle), Marioara Trașcă, Veronica Necula, Herta Anitas, Doina Bălan, Ecaterina Oancia, toate Canotaj (4+1), Daniela Silivaș, Gimnastică (sărituri), Gabriela Potorac, Gimnastică (bârnă), Marius Gherman, Gimnastică (bară fixă), Noemi Lung, înot (200 m mixt).