Antena LIVE

Curs valutar

Marius Şumudică, misiune imposibilă în Turcia. Pierde doi jucători, plecaţi la Cupa Africii pe Naţiuni. Detalii despre competitiţia din Coasta de Fildeş

Deşi abia am trecut în noul an, 2024, ne pregătim intens pentru câteva competiţii care deja stau să înceapă şi care se anunţă a fi extrem de atractive, una dintre aceste competiţii fiind Cupa Africii pe Naţiuni, găzduită de Coasta de Fildeş în perioada 13 ianuarie - 11 februarie 2024.

De la 03.01.2024, 11:17
WhatsApp
Marius Şumudică pierde doi dintre cei mai buni jucători de la Gaziantep, Janio Bikel (stânga) şi Max Gradel (dreapta) urmând să joace la Cupa Africii pe Naţiuni Profimedia

24 de echipe se înfruntă la Cupa Africii pe Naţiuni, pentru a stabili care este noua regină a fotbalului african. Partea goală a paharului este că, desfăşurată aproximativ în paralel cu Cupa Asiei pe Naţiuni, Cupa Africii pe Naţiuni loveşte în plin fotbalul din Europa, multe echipe fiind obligate să-şi lase jucătorii să evolueze pentru echipele lor naţionale.

Unul dintre cei afectaţi direct de Cupa Africii pe Naţiuni este antrenorul român Marius Şumudică, tehnicianul echipei Gaziantep, din Turcia. Şumudică şi-a asumat o misiune extrem de dificilă, salvarea de la retrogradare a uneia dintre cele mai slab cotate echipe din prima ligă turcă.

Cel puţin pentru moment, Şumudică a reuşit să ridice echipa peste linia retrogradării, deşi o preluase pe Gaziantep când aceasta avea 0 puncte în clasament. Însă, misiunea lui Şumudică tocmai a devenit una aproape imposibilă.

Pentru că tehnicianul român va fi văduvit, în următoarea lună, de prezenţa în lot a doi dintre cei mai buni jucători ai săi, mijlocaşul Janio Bikel, din Guinea-Bissau, şi extrema ivoriană Max Gradel. Cei doi au fost selecţionaţi pentru a-şi reprezenta naţionalele la Cupa Africii pe Naţiuni.

Sigur, situaţia lui Şumudică putea să fie şi mai complicată, în condiţiile în care senegalezul Papy Djilobodji, algerianul Mohamed Naoufel şi camerunezul Nicolas NKoulou aveau şi ei, la un moment dat, şanse să prindă loturile pentru Cupa Africii pe Naţiuni.

Marius Şumudică a solicitat întăriri de urgenţă la echipă, în condiţiile în care, conform transfermarkt.de, Gaziantep ocupă locul 18, dintr-un total de 20 de echipe, la nivel de cotă totală a lotului de jucători, 18,93 milioane de euro, şi locul 19 la nivel de cotă individuală a jucătorilor din lot, cu o cotă medie de 610.000 euro, ceea ce înseamnă că toate cifrele o indică pe Gaziantep drept "favorită" certă la retrogradare. 

20 de echipe alcătuiesc prima ligă din Turcia, iar cele de la locul 17 în jos retrogradează. Momentan, Gaziantep ocupă locul 15, având două puncte peste Karagumruk, prima formaţie aflată pe un loc retrogradabil. Iar pentru Gaziantep urmează o perioadă complicată, cu nouă meciuri programate până pe 11 februarie, când ar urma să se încheie Cupa Africii pe Naţiuni.

Detalii despre Cupa Africii pe Naţiuni

24 de echipe participă la ediţia din acest an a Cupei Africii pe Naţiuni, găzduită de Coasta de Fildeş. Cele 24 de echipe au fost împărţite în şase grupe a câte patru echipe. Primele două clasate din fiecare grupă, dar şi patru dintre echipele de pe locul 3 merg în faza optimilor de finală.

Componenţa grupelor de la Cupa Africii pe Naţiuni arată astfel:

Grupa A - Coasta de Fildeş, Nigeria, Guineea Ecuatorială, Guinea-Bissau.

Grupa B - Egipt, Ghana, Insulele Capului Verde, Mozambique.

Grupa C - Senegal, Camerun, Guinea, Gambia.

Grupa D - Algeria, Burkina Faso, Mauritania, Angola.

Grupa E - Tunisia, Mali, Africa de Sud, Namibia.

Grupa F - Maroc, Congo, Zambia, Tanzania.

Meciul de deschidere se joacă pe 13 ianuarie, la Abidjan, între Coasta de Fildeş şi Guinea-Bissau, în timp ce finala competiţiei se joacă pe 11 februarie, tot la Abidjan.

Maroc şi Coasta de Fildeş, favorite la Cupa Africii pe Naţiuni

Cum mai sunt doar câteva zile până la debutul Cupei Africii pe Naţiuni, evident că au început să se facă tot mai multe pariuri în legătură cu câştigătoarea competiţiei. Iar cotele oferite de specialişti arată că vorbim despre două mari favorite, Maroc şi Coasta de Fildeş.

Maroc este, practic, cap de serie numărul 1, cu o cotă de 4 pentru câştigarea competiţiei. Specialiştii se bazează pe parcursul excelent pe care Maroc l-a avut la ultima ediţie a Campionatului Mondial de fotbal. La turneul final din 2022, din Qatar, Maroc a terminat pe un uimitor loc 4, după ce a pierdut, cu 1-2, finala mică jucată împotriva Croaţiei. Totuşi, pe parcursul competiţiei, Maroc a câştigat o grupă din care au făcut parte Croaţia sau Belgia, după 0-0 cu Croaţia şi 2-0 cu Belgia, iar în fazele eliminatorii a reuşit să elimine pe Spania, 3-0 la lovituri de departajare, şi pe Portugalia, 1-0. Însă, la ediţia precedentă a Cupei Africii pe Naţiuni, din 2022, din Camerun, Maroc a avut o evoluţie mai degrabă modestă, părăsind competiţia încă din sferturi, după ce a pierdut duelul cu Egipt, 1-2 după prelungiri.

Coasta de Fildeş, gazda competiţiei, are cota 7 pentru câştigarea Cupei Africii pe Naţiuni. În acest caz, specialiştii se bazează, mai degrabă, pe avantajul terenului propriu. Pentru că, la nivel sportiv, Coasta de Fildeş pare că joacă, încă, din amintirea vremurilor în care străluceau Didier Drogba sau alţi asemenea jucători. Coasta de Fildeş nu a participat la Mondialul din 2022, iar la ediţia din acelaşi an a Cupei Africii pe Naţiuni s-a oprit în faza optimilor de finală fiind eliminată, de asemenea, de Egipt, după lovituri de departajare.

Victor Osimhen şi Mohamed Saleh, printre vedetele prezente la Cupa Africii pe Naţiuni

O ediţie a Cupei Africii pe Naţiuni este şi un motiv pentru a vedea cât de sus a ajuns fotbalul de pe acest continent. Nume grele şi extrem de grele ar urma să participe la competiţia găzduită de Coasta de Fildeş.

Primele vedete care ne vin în minte sunt atacantul nigerian Victor Osimhen, de la Napoli, şi atacantul egiptean Mohamed Salah, de la Liverpool. Osimhen este cotat la 110 milioane de euro şi este de aşteptat să facă pasul spre o echipă şi mai bine cotată, iar Mohamed Salah este deja o legendă a fotbalului, cu 204 goluri marcate în 332 de meciuri jucate pentru Liverpool şi 55 de goluri în 95 de selecţii la naţionala Egiptului.

Alte nume grele care ar urma să evolueze la Cupa Africii pe Naţiuni sunt marocanul Achraf Hakimi, de la Paris Saint Germain, ghanezul Mohammed Kudus, de la West Ham United, burkinabezul Edmond Tapsoba, de la Bayer Leverkusen, camerunezul Andre Onana, portarul lui Manchester United, dar şi nigerianul Victor Boniface, marea speranţă a lui Bayer Leverkusen. Vorbim despre fotbalişti cotaţi la cel puţin 40 de milioane de euro fiecare.

La ediţia din acest an a Cupei Africii pe Naţiuni ar urma să avem şi câţiva jucători care se află sub contract cu echipe din România. Vorbim aici despre Basilio Ndong (Guinea Ecuatorială, Universitatea Craiova), Esteban Obiang (Guinea Ecuatorială, FC Argeş) sau Aly Abeid (Mauritania, UTA Arad).

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

cupa africii pe natiuni coasta de fildes mohamed salah marius sumudica gaziantep
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024