Antena LIVE

Curs valutar

Rugbistul neo-zeelandez descoperit cu cancer la ochi, în 2021, a revenit pe teren după 3 ani. Şi România a avut un astfel de caz

Un rugbist neo-zeelandez descoperit cu cancer la ochi, în 2021, a revenit pe teren după trei ani de la teribilul moment, Paul Miller participând zilele trecute la un meci caritabil.

De la 30.01.2024, 09:49
WhatsApp
Galerie (5)
Rugbistul neo-zeelandez Paul Miller evoluând pentru Highlanders împotriva Queensland Reds Getty Images

Că lumea rugbiului este una aparte se ştie deja, dar chiar şi aşa, poveştile care ies la iveală continuă să ne surprindă. Iar povestea lui Paul Miller, fost internaţional neo-zeelandez, două meciuri jucate pentru All Blacks, este una care se vrea a fi măcar una inspiraţională.

În urmă cu trei ani, în martie 2021, Miller a descoperit că are o umflatura în apropierea ochiului drept. A mers de urgenţă la spital, în Dunedin, iar medicul i-a recomandat un tratament şi i-a transmis că trebuie să revină de urgenţă la spital dacă observă că umflătura se măreşte. Acest lucru s-a întâmplat, iar în iunie 2021 Paul Miller a primit un verdict necruţător. Avea cancer la ochi.

Concret, testele au arătat că are o tumoră cât o minge de golf în spatele ochiului drept. A fost momentul despre care fostul sportiv a avut puterea să recunoască faptul că "m-a pus la pământ". Totuşi, ca un sportiv adevărat, Paul Miller, fost jucător la Southland, Otago, Highlanders, Chiefs şi Kurita Water, a avut puterea să se "adune de pe jos" şi să găsească sursele necesare pentru a lupta.

În iulie 2021, Paul Miller a fost supus unei operaţii care a durat opt ore, intervenţie chirurgicală în urmă căreia sportivului i-au fost extirpate tumora şi ochiul, dar şi alţi 32 de noduli din zona gâtului şi a urechii. Au urmat luni întregi de tratamente cu radiaţii care l-au afectat în mod constant, din punct de vedere fizic şi moral.

Considerându-se o persoană mai degrabă introvertă, Paul Miller a recunoscut cu greu momentele extrem de dificile prin care a trecut. Totuşi, a avut puterea să recunoască faptul că a trecut printr-un adevărat roller-coaster emoţional şi că l-a ajutat să lupte ideea de a-şi vedea cei doi copii crescând.

Mai mult, pe Paul Miller l-a ajutat şi apropierea de Melissa Vining, soţia fostului rugbist neo-zeelandez Blair Vining, decedat din cauza cancerului în 2019, la doar 39 de ani. Melissa şi Blair Vining au pus bazele unei campanii de strângere de fonduri care să ajute bolnavii de cancer din Noua Zeelandă să primească tratamente mai bune.

Deşi Blair Vining a murit în 2019, şi nu şi-a văzut visul cu ochii, Melissa a continuat să lupte în numele soţului, iar în martie 2024 ar urma să realizeze ceea ce părea imposibil la un moment dat, respectiv să inaugureze Southern Charity Hospital, unitate medicală unde să fie trataţi bolnavii de cancer şi pentru construirea căreia s-au adunat de-a lungul timpului, din donaţii, peste şapte milioane de dolari neo-zeelandezi.

Punctul culminant al campaniei duse de Melissa Vining îl reprezintă meciul caritabil tradiţional desfăşurat la începutul fiecărui an. De obicei în prima lună a anului, în avanpremiera sezonului de Super Rugby, foşti internaţionali neo-zeelandezi şi mii de spectatori se adună în Invercargill pentru tradiţionalul meci caritabil. Evenimentul a fost utilizat, de-a lungul timpului, pentru strângere de fonduri şi pentru a trage un semnal de alarmă.

Iar meciul caritabil din acest an a avut o însemnătate aparte pentru că a reprezentat inclusiv revenirea pe teren a fostului internaţional neo-zeelandez Paul Miller, la trei ani de la bătălia dusă cu cancerul la ochi. În ciuda dificultăţilor avute, Miller (46 de ani) s-a prezentat într-o formă fizică de invidiat, iar adversarii şi coechipierii chiar l-au lăudat pentru impactul avut asupra jocului.

Şi nu putem spune că Miller a împărţit terenul cu nişte amatori. Fostul internaţional a făcut parte din echipa Blair Vining XV, alături de Kieran Read (127 de selecţii pentru Noua Zeelandă, dublu campion mondial), Kees Meeuws (42 de selecţii pentru Noua Zeelandă), Piri Weepu (73 de selecţii pentru Noua Zeelandă), Jimmy Cowan (53 de selecţii pentru Noua Zeelandă), Mils Muliaina (100 de selecţii pentru Noua Zeelandă) şi alte nume grele care au scris istorie pentru All Blacks.

Peste 10.000 de spectatori au luat cu asalt arena din Invercargill, pentru tradiţionalul meci caritabil. Melissa Vining, practic organizatoarea evenimentului, a anunţat în lacrimi că a fost, foarte probabil, ultima ediţie, în condiţiile în care misiunea, respectiv construirea spitalului, a fost îndeplinită. Ba chiar a recunoscut că a existat pericolul ca meciul din acest an să nu se joace, în special din cauza condiţiilor meteorologice, dar "ne-am dorit să oferim o ultimă mulţumire tuturor celor care ne-au fost alături în aceşti ani".

Şi România a avut un caz precum al rugbistului neo-zeelandez

Cazul lui Paul Miller aminteşte de cel al rugbistului român Alexandru Arsene, sportiv care a trecut printr-o situaţie similară în 2015. A trecut prin momente extrem de dificile, a necesitat tratamente costisitoare şi care i-au consumat aproape întreaga energie, a fost supus unei intervenţii chirurgicale în Franţa, operaţie în urma căreia i-a fost extirpat, ca şi în cazul lui Paul Miller, ochiul drept, dar a găsit puterea de a trece peste tot şi toate şi de a reveni pe teren.

Şi nu oricum ci a revenit pe teren cu un real succes, câştigând meciuri importante alături de colegii săi de la Rugby Club Griviţa, grupare care l-a şi lansat în sportul cu balonul oval.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

alexandru arsene kieran read noua zeelanda piri weepu rugby
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024