Antena LIVE

Curs valutar

Cometa secolului C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS, vizibilă şi de pe cerul României. Va reveni aproape de Pământ abia peste 80.000 de ani

Revenită în proximitatea Terrei după un ocol în jurul Soarelui, cometa Tsuchinshan-ATLAS va deveni din nou vizibilă pentru pământenii din întreaga emisfera nordică începând de sâmbătă seară pentru "aproximativ zece zile", în timp ce îşi continuă călătoria începută cu milioane de ani în urmă, informează AFP şi DPA.

De la 13.10.2024, 10:58
WhatsApp
Cometa secolului, surprinsă ultima dată de pe Pământ în epoca Omului de Neanderthal, devine vizibilă din nou. Unde va putea fi admirată NASA

Micul corp de rocă şi gheaţă a fost detectat abia în ianuarie 2023 de Observatorul Muntelui Purpuriu din China (Tsuchinshan), de la care provine prima jumătate a numelui său. Cea de-a doua jumătate provine de la telescopul din programul sud-african ATLAS, care i-a confirmat existenţa.

Această cometă a fost vizibilă ultima dată de pe Pământ atunci când pe planeta noastră încă trăiau oamenii de Neanderthal.

A fost reperată din nou în America de Nord

Vizibilă cu ochiul liber în emisfera sudică în luna septembrie, această cometă, a cărei denumire ştiinţifică oficială este C/2023 A3, a fost reperată din nou vineri seară în America de Nord, a declarat Eric Lagadec, astrofizician la Observatorul Coasta de Azur din sudul Franţei.

Între timp, "nu am putut să o observăm când se afla între Pământ şi Soare", în apropierea căruia risca să dispară, fiind afectată în special de furtuna solară care a ajuns joi în proximitatea Terrei, provocând aurore boreale.

Atunci când cometele se apropie de steaua noastră, gheaţa din nucleul lor se topeşte şi lasă în urmă o dâră lungă de praf, ce reflectă lumina solară. Se spune atunci că o cometă pierde gaze, prin formarea unui element caracteristic, coama cometei, riscând, uneori, chiar să se dezintegreze.

În fiecare zi va deveni mai puţin strălucitoare

Vizibilă începând de sâmbătă în întreaga emisferă nordică, cometa Tsuchinshan-ATLAS va fi "un pic mai sus" pe cer în fiecare seară şi va putea fi observată privind spre vest "timp de aproximativ zece zile", a declarat Eric Lagadec.

Dar "în fiecare zi va deveni mai puţin strălucitoare" pe măsură ce se îndepărtează de Soare, avertizează astrofizicianul francez.

Cu excepţia cazului în care anumite obstacole din calea sa ar putea să îi modifice traiectoria, cometa Tsuchinshan-ATLAS urmează o orbită care nu ar trebui să o apropie din nou de Pământ decât peste 80.000 de ani, a precizat acelaşi specialist în comete.

Bazându-se pe orbita cometei şi pe anumite programe de modelare computerizată, el a estimat că Tsuchinshan-ATLAS ar putea să provină dintr-o zonă situată la o distanţă de 400.000 de ori mai mare decât distanţa Pământ-Soare, înainte să ajungă în proximitatea planetei noastre.

Este vorba despre o călătorie care se poate număra în milioane de ani pentru această cometă, care s-a născut probabil în Norul Oort, un ansamblu ipotetic şi gigantic de planete pitice şi corpuri cereşti, situat chiar la marginea Sistemului Solar. 

Cometa poate fi văzută cu ochiul liber şi din România

La 12 octombrie, cometa C/2023 A3 s-a aflat cel mai aproape de Pământ la o distanţă de 0,472764 unităţi astronomice sau 70.724.459 de kilometri, potrivit theskylive.com.

Pentru amatorii de astronomie, dar nu numai pentru ei, cometa poate fi văzută cu ochiul liber şi din România. Este posibil să fie văzută cu ochiul liber şi ziua, în funcţie de condiţiile meteorologice. Pentru cei care au un binoclu sau un telescop, imaginea cometei va fi şi mai spectaculoasă.

Între 11 şi 14 octombrie, cometa A3, cu o magnitudine estimată între -3 şi -1, dar cu posibilitatea de a ajunge chiar la -5, devine vizibilă cu ochiul liber din emisfera nordică. Acest lucru se datorează vitezei mari de deplasare a cometei, care o va face să apară tot mai sus pe cerul vestic cu fiecare noapte. Coada cometei va fi mult mai strălucitoare din cauza reflexiei luminii prin norul de praf din jurul acesteia.

Între 13 şi 14 octombrie, pierzând rapid din luminozitate (de la -1,0 la 1,0 magnitudine), dar depărtându-se mai mult de Soare, va fi mai uşor de văzut cu ochiul liber seara la aproximativ o oră după apus. Pe 14 octombrie, C/2023 A3 va trece aproape de o altă cometă, 13P/Olbers (mag 10), potrivit starwalk.space. Mai multe calcule de la începutul lunii septembrie indică faptul că, luând în considerare împrăştierea directă, cometa va fi mai strălucitoare decât magnitudinea 0, între 5 şi 13 octombrie.

De asemenea, cometei C/2023 A3 i-a crescut o frumoasă coadă lungă după ce a trecut la cea mai mică distanţă faţă de Soare (periheliu), de 58 milioane km, la 27 septembrie 2024. Cometele sunt corpuri cereşti care prin cozile lor lungi şi strălucitoare constituie o imagine spectaculoasă şi care au atras de mii de ani atenţia oamenilor de ştiinţă şi nu numai, oferind o imagine asupra modului în care s-a format şi a evoluat sistemul nostru solar.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

cometa pamant soare
Întrebarea zilei
Inflaţia a scăzut în luna septembrie. Simțiți ieftinirile la buzunar?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Animalul care a fost recent reintrodus în fauna de lângă România. Este o...
Fanatik.ro
Publicat 11.10.2024
Vrei un paradis numai pentru tine? Amorgos, o insulă din Grecia, ideală pentru o...
spotmedia.ro
Publicat 12.10.2024
După 2 ani de lupte cu primăria, ciorile au câștigat Cișmigiul
spotmedia.ro
Publicat 10.10.2024
Data exactă când vine IARNA în București, potrivit meteorologilor Accuweather
Gandul
Publicat 12.10.2024
Cum îl descria CIA pe Constantin Dăscălescu, prim-ministrul lui Ceaușescu:...
Adevărul
Publicat 12.10.2024
Ce părere are Bianca Drăgușanu despre Selina, iubita lui Victor Slav. Cum se...
A1
Publicat 12.10.2024
Horoscopul zilei de 13 octombrie 2024. Capricornii au nevoie de liniște. Află ce...
CaTine
Publicat 12.10.2024
Cum a reacționat Anda după ce soțul ei, Liviu Vârciu, s-a sărutat cu o altă...
spynews.ro
Publicat 12.10.2024
„A fost paradis aici, acum vreau să mă întorc acasă! Știți cât am plătit...
GSP
Publicat 11.10.2024
Angela Similea, lecție de eleganță la 78 de ani, la spectacolul dedicat...
Click.ro
Publicat 10.10.2024
Muntele Everest e mai înalt decât ar trebui. Ce ar fi de vină, potrivit...
Useit
Publicat 13.10.2024
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la...
Redacţia.ro
Publicat 11.10.2024
Ramzan Kadîrov îl amenință cu o „răzbunare de sânge” pe un oligarh din...
libertatea.ro
Publicat 11.10.2024
Chris Martin a glumit despre „planurile de pensionare” ale trupei Coldplay....
ZU
Publicat 12.10.2024
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Hello taste
Publicat 10.10.2024
Când apar poftele în sarcină. Motivele pentru care preferințele tale...
Deparinti
Publicat 12.10.2024
Ce opțiuni de angajare au românii care revin din străinătate:...
ziare.com
Publicat 12.10.2024
Gözde Kansu din Golden Boy – Dragoste rebelă și cântăreața Sıla...
Happy
Publicat 11.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum poți preveni infecțiile transmise de animalele de companie. Care sunt...
Medicool
Publicat 12.10.2024
Fotbaliştii României, aşteptaţi pentru autografe! O fană şi-a dat tricoul...
orangesport.ro
Publicat 11.10.2024