Covid-19: Noul coronavirus poate rezista 9 ore pe piele, distrus în 15 secunde de orice dezinfectant de mâini cu 80% alcool
Un nou studiu a descoperit că noul coronavirus poate supraviețui până la nouă ore pe pielea umană, dacă pielea este neigienizată. Deși studiile au arătat că transmiterea Covid-19 are loc în mare parte prin aerosoli și picături, autorii noului studiu publicat în Clinical Infectious Diseases concluzionează că o igiena corectă a mâinilor este importantă pentru a preveni răspândirea infecțiilor cu SARS-CoV-2.
De Cristian Ionescu la 06.10.2020, 22:31- Covid-19 poate rezista și nouă ore pe piele
- Virusul este distrus în 15 secunde de orice dezinfectant cu 80% alcool
Cercetătorii au efectuat experimente de laborator folosind mostre de piele de la persoanele care au decedat, infectate cu Covid-19.
În timp ce virusul gripal A a supraviețuit mai puțin de două ore pe pielea umană, noul coronavirus a supraviețuit mai mult de nouă ore. Ambele au fost complet inactivate în decurs de 15 secunde cu un dezinfectant manual care conține 80% alcool.
Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă utilizarea unei mâini pe bază de alcool sau spălarea temeinică a mâinilor cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde.
De asemenea, cercetătorii, citați de indiatoday.in au spus că masca de față poate fi inconfortabilă, dar nu limitează fluxul de oxigen către plămâni, chiar și la persoanele cu boli pulmonare severe.
Cercetătorii au testat efectul purtării măștilor chirurgicale la procesul prin care corpul adaugă oxigen în sânge în timp ce îndepărtează dioxidul de carbon - la 15 medici sănătoși și 15 veterani militari cu plămâni grav afectați, printr-o plimbare rapidă de șase minute pe o suprafață plană și dură. Nivelurile de oxigen și dioxid de carbon din sânge au fost măsurate înainte și după testul de mers.
Nici medicii sănătoși, nici pacienții cu plămâni bolnavi nu au prezentat modificări majore în măsurătorile schimbului de gaze după test.
Totuși, măștile pot provoca disconfort prin iritarea nervilor faciali sensibili, încălzirea aerului inhalat sau inducerea unor sentimente de claustrofobie.
De asemenea, termometrele cu infraroșu, fără contact, utilizate pentru detectarea febrei în locuri publice, s-ar putea să nu măsoare cu precizie temperatura corpului la adulți, sugerează un alt studiu.
Într-un studiu efectuat pe 265 de adulți la două spitale, cercetătorii australieni concluzionat că, atunci când temperatura corpului au fost sub 37,5, dispozitivele au dat rezultate similare. Dar pentru temperaturi mai ridicate ale corpului, termometrele fără contact "au relevat o precizie scăzută", cu discrepanțe mai mari pe măsură ce temperaturile au crescut, potrivit unui raport publicat în Jurnalul American de Control al Infecțiilor. Deoarece doar 37 de participanți la studiu au avut febră, sunt necesare studii mai mari pentru a confirma aceste descoperiri, au spus cercetătorii.