De ce planeta Marte este roșie. Oamenii de ştiinţă susţin că au aflat răspunsul
Cu nuanța sa ruginie emblematică, Marte este cunoscută și drept „planeta roșie”. Acum, oamenii de știință susțin că au descoperit o potențială sursă a acestei culori distinctive, care infirmă o teorie populară, scrie CNN.
De Redactia Observator la 25.02.2025, 17:52Marte este una dintre cele mai bine studiate planete din sistemul nostru solar, datorită proximității sale față de Pământ și a numeroaselor nave spațiale care au vizitat-o în ultimele decenii. Împreună, orbitatoarele și aterizatoarele au furnizat oamenilor de știință date care arată că nuanța roșie a planetei Marte provine din mineralele de fier ruginite care se regăsesc în praful care acoperă planeta.
De ce e roşie planeta Marte
La un moment dat, fierul din rocile de pe Marte ar fi reacționat cu apa sau cu oxigenul din aer, creând oxid de fier - cam în același mod în care se formează rugina pe Pământ, relatează CNN. De-a lungul a miliarde de ani, oxidul de fier s-a descompus în praf și s-a așezat pe planetă după ce a fost deplasat de vânturile marțiene, care încă produc furtuni masive de praf.
Analizele anterioare ale oxidului de fier de pe Marte, bazate doar pe observațiile navelor spațiale, nu au detectat nicio urmă de apă, fapt ce a determinat cercetătorii să creadă că oxidul de fier trebuie să fie hematit.
Rezultatele studiului
Un nou studiu, care combină date din multiple misiuni și praf marțian replicat, sugerează că un mineral care se formează în prezența apei reci ar putea fi responsabil pentru nuanța roșie a planetei, mai degrabă decât hematitul, ceea ce ar putea schimba modul în care oamenii de știință înțeleg cum era Marte cu milioane de ani în urmă și dacă acesta ar fi putut fi locuibil. O echipă de cercetători a raportat descoperirile marți în jurnalul Nature Communications.
„Marte rămâne Planeta Roșie”, a spus Adomas Valantinas, autorul principal al studiului și cercetător postdoctoral în cadrul Departamentului de Științe ale Pământului, mediului și planetare de la Universitatea Brown, într-o declarație. „Doar că înțelegerea noastră despre motivul pentru care Marte este roșu s-a transformat”, a adăugat el.