Prima mumie însărcinată, descoperită de oamenii de știință polonezi. Inițial credeau că este un bărbat
Un grup de cercetători din Polonia a dezvăluit singurul exemplar cunoscut al unei mumii egiptene însărcinată, relatează BBC.
De Redactia Observator la 03.05.2021, 15:28Descoperire fără precedent în Polonia. Oamenii de ştiinţă au dovedit că o mumie egipteană veche de peste 2000 de ani, expusă la Muzeul Naţional din Varşovia, este trupul unei femei gravide.
Cercetătorii spun că femeia ar fi trăit în secolul I î.Hr., avea între 20 și 30 de ani, iar în momentul morții era însărcinată în cel mult 30 de săptămâni. Cel mai probabil fetusul nu a fost îmbălsămat separat din motive spirituale şi convingeri despre viaţa de apoi. Mumia a fost găsită la începutul secolului al XIX-lea în Mormântul Regal din Theba. Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Warsaw Mummy Project și făcută publică joi în Journal of Archaeological Science. Proiectul, început în 2015, folosește tehnologia pentru a examina artefacte adăpostite la Muzeul Național din Varșovia.
Se credea anterior că mumia este un bărbat preot, dar scanările arată că era o femeie în ultimele etape ale sarcinii. Experții consideră că rămășițele sunt cel mai probabil ale unei femei cu statut înalt, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, care a murit în secolul I î.Hr.Pe baza circumferinței capului se estimează că fătul avea între 26 și 30 de săptămâni când mama a murit din motive necunoscute.
Cercetătorii au numit-o pe femeie „doamna misterioasă” din Muzeul Național din Varșovia, din cauza relatărilor contradictorii legate de originea sa.Tot ei spun că mumia a fost donată pentru prima dată Universității din Varșovia în 1826, donatorul susținând că a fost găsită în mormintele regale din Teba. Inscripțiile de pe sicriul și sarcofag au determinat experții din secolul al XX să creadă că mumia este a unui preot bărbat pe nume Hor-Djehuti.
Însă după ce au identificat-o ca femeie cu tehnologia de scanare, cercetătorii cred că mumia a fost plasată la un moment dat într-un sicriu greșit de dealerii de antichități în secolul al XIX-lea, când jefuirea mormintelor și reambalarea rămășițelor era o practică destul de comună.