Antena LIVE

Earthshot 2023. Prinţul William a anunţat finaliştii. Câştigătorul va primi un grant de 1 milion de lire sterline pentru soluţii care să "repare" planeta până în 2030

Lista celor 15 inovatori finalişti în cursa Earthshot 2023 a fost dezvăluită de Prinţul William. Unul dintre aceştia va beneficia de granturi de 1 milion de lire sterline din prestigiosul său premiu ecologic oferit la sfârşitul acestui an. 

De la 20.09.2023, 10:08
Profimedia

Prinţul William a zburat luni la New York pentru o vizită de două zile, în timpul căreia a participat la cel de-al doilea Summit pentru Inovaţie al Premiului Earthshot, un eveniment care coincide atât cu Săptămâna Climei din New York, cât şi cu cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a ONU şi unde au fost dezvăluiţi finaliştii.

Prinţul în vârstă de 41 de ani şi Fundaţia sa Regală au lansat Premiul Earthshot, un proiect ambiţios de 50 de milioane de lire sterline, în 2020, cu scopul de a găsi ”soluţii climatice inovatoare pentru a repara planeta noastră până în 2030”.

Câştigătorii premiului vor fi dezvăluiţi pe 7 noiembrie

Cei 15 candidaţi din acest an reprezintă şase continente şi au fost selectaţi dintre peste 1.100 de nominalizaţi în urma unui proces riguros de screening şi verificare de către un grup global de experţi ştiinţifici şi academicieni.

Câştigătorii premiului – aflat la al treilea an – vor fi dezvăluiţi la o ceremonie care va avea loc în Singapore pe 7 noiembrie, iar premiul în bani îi va ajuta pe cei care fac schimbarea să-şi extindă soluţiile ecologice. Toţi finaliştii vor avea, de asemenea, acces la resurse considerabile şi sprijin printr-un program de burse Earthshot Prize de un an ”pentru a accelera creşterea soluţiilor lor inovatoare”.

Moştenitorul tronului Marii Britanii a fost inspirat să-şi lanseze schema de mediu de discursul preşedintelui John F. Kennedy din 1962, când a însărcinat Statele Unite să continue explorarea spaţiului.

Cele cinci categorii şi finaliştii Earthshot

Competiţia se bazează pe cinci ”Earthshots” sau obiective de mediu: ”Protejarea şi restaurarea naturii”, ”Curăţarea aerului”, ”Reînvierea oceanelor”, ”Construirea unei lumi fără deşeuri” şi ”Remediaţi climatul nostru”. La fiecare Earthshot sunt ataşaţi trei finalişti şi va exista câte un câştigător pe categorie.

”Protejarea şi restaurarea naturii”

Accion Andina - Peru: Proiect din America de Sud pentru a proteja ecosistemele pădurilor native din Anzi

Freetown the Tree Town - Sierra Leone: O iniţiativă a Consiliului oraşului Freetown pentru conservarea copacilor din capitala Sierra Leone

Belterra - Brazilia: Un start-up care colaborează cu fermieri mici şi mijlocii pentru a transforma pădurile şi terenurile degradate prin practici agricole regenerative.

”Curăţarea aerului”

Polish Smog Alert - Polonia: un grup de campanie care lucrează pentru a încuraja schimbarea politicii şi îmbunătăţirea calităţii aerului în Polonia.

Enso - Regatul Unit: O companie care a proiectat o anvelopă mai durabilă pentru vehiculele electrice, în speranţa de a reduce poluarea prin anvelope şi de a reduce poluarea aerului.

GRST - Hong Kong: Un start-up care a dezvoltat un nou proces de fabricare şi reciclare a bateriilor litiu-ion, deschizând calea ”pentru a face maşinile electrice ale viitorului şi mai curate”.

”Reînvierea oceanelor”

Abalobi - Africa de Sud: O organizaţie de întreprindere socială care adoptă o abordare bazată pe date pentru a sprijini comunităţile mici de pescuit, ajutându-le să devină mai rezistente şi mai durabile.

Coastal 500 - Global, cu sediul în SUA: O reţea internaţională de primari şi alţi lideri locali angajaţi să restabilize habitatele oceanice şi să facă eforturi pentru protecţia coastelor în întreaga lume.

Programul WildAid Marine - Global, cu sediul în SUA: O organizaţie non-profit care combină ”construirea de parteneriat şi partajarea cunoştinţelor” pentru a sprijini nevoile planetei de conservare a oceanelor.

”Construirea unei lumi fără deşeuri”

S4S Technologies - India: O întreprindere agrotehnică care îşi foloseşte echipamentul de deshidratare alimentat cu energie solară pentru a reduce risipa alimentară şi pentru a ajuta fermierii să transforme recoltele în exces în produse cu o durată de valabilitate mai lungă.

Circ Inc. - SUA: O companie care a dezvoltat o modalitate de reciclare a polibutonului înapoi la materiile prime, astfel încât să poată fi reutilizat şi să reducă deşeurile textile.

Colorifix - Marea Britanie: Această companie încearcă să reducă utilizarea apei şi a substanţelor chimice în industria modei prin găsirea de culori create de un organism în natură şi folosind secvenţierea ADN-ului online pentru a crea pigmenţi şi coloranţi durabili.

”Remediaţi climatul nostru”

Sea Forest - Australia: O companie biotehnologică din Tasmania care a creat o hrană pentru animale pe bază de alge marine care reduce poluarea cu metan de la bovine şi oi, sprijinind în acelaşi timp ”agricultura durabilă şi ecosistemele marine sănătoase”.

Aquacycl - SUA: Echipa Aquacycl foloseşte tehnologia microbiană pentru a face tratarea apelor uzate industriale mai rentabilă şi mai accesibilă, mai eficientă şi mai puţin poluantă.

Boomitra - Global cu sediul central în SUA: Compania ”elimină emisiile şi creşte profiturile fermierilor prin stimularea refacerii terenurilor” prin crearea pieţei sale de carbon din sol.

Ți-a plăcut acest articol?

earthshot printul william
Întrebarea zilei
Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Da

Nu

Nu ştiu cum

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Singura gară din țară care a fost construită ca o insulă. Deservea două...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Ce trebuie să știe toți românii care returnează ambalaje SGR. Este obligația...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
Adevărul despre CEL MAI CONSUMAT aliment de români! Doctorul Vlad Ciurea:...
Gandul
Publicat 18.05.2024
Cum recrutează Moscova refugiați ucraineni pentru acte de sabotaj peste hotare....
Adevărul
Publicat 18.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 20 mai 2024. Gemenii vor avea discuții cu partenerul. Află...
CaTine
Publicat 19.05.2024
Cum se simte premierul Robert Fico, după ce a fost împușcat de cinci ori. Noi...
spynews.ro
Publicat 18.05.2024
Atenție, imagini dure! Cea mai frumoasă prezentatoare, desfigurată înaintea...
GSP
Publicat 18.05.2024
Cel mai mare viciu al Mariei Cârneci. Interpreta de muzică populară nu s-a...
Click.ro
Publicat 18.05.2024
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu...
Useit
Publicat 18.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un...
libertatea.ro
Publicat 18.05.2024
Kelly Clarkson a dezvăluit că pierderea ei în greutate este rezultatul...
ZU
Publicat 18.05.2024
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Hello taste
Publicat 18.05.2024
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți...
Deparinti
Publicat 18.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii...
Medicool
Publicat 18.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024