Prima imagine cu o gaură neagră din spaţiul cosmic, dată publicităţii (Video)
Prima imagine reală cu o gaură neagră din spaţiul cosmic a fost dată publicităţii. A fost surprinsă cu ajutorul unei reţele globale de telescoape, în cadrul unui proiect astronomic. Event Horizon Telescope.
De Cristian Toteştean la 10.04.2019, 17:21- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Prima imagine reală cu o gaură neagră din spaţiul cosmic a fost dată publicităţii. A fost surprinsă cu ajutorul unei reţele globale de telescoape, în cadrul unui proiect astronomic. Event Horizon Telescope.
Gaura neagră surprinsă în imagine se află în centrul unei galaxii, intitulată M87 de către astronomi.
Această gaură neagră, despre care cercetătorii spun că e un monstru, măsoară 40 de miliarde de kilometri şi este de 3 milioane de ori mai mare ca Pământul, potrivit BBC.
"Ceea ce vedem este mai mare decât mărimea întregului nostru Sistem Solar. Are o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare ca Soarele şi este una dintre cele mai grele găuri negre din câte există. E pur şi simplu un montru, e campionul de categoria grea a găurilor negre din Univers", declară profesorul Heino Falcke, de la Universitatea Radboud din Olanda, cel care a iniţiat proiectul.
Gaura neagră se află la o distanţă uriaşă de Terra, de aproximativ 500 de mii de miliarde de kilometri. Pentru captarea imaginii, oamenii de ştiinţă au folosit puterea a 8 telescoape, spune CNN.
"Am văzut ceea ce credeam că nu se poate vedea. Am văzut şi am fotografiat o gaură neagră", a spus Sheperd Doeleman, directorul proiectului Event Horizon Telescope.
Fotografia realizată cu ajutorul proiectului Event Horizon Telescope a fost surprinsă în aprilie 2017, însă a fost prezentată publicului larg abia acum, de către Fundaţia Naţională de Ştiinţă.
Gravitaţia găurii negre, mai puternică decât lumina
Astronomii bănuiau de multă vreme că în centrul Galaxiei M87 este o gaură neagră. O serie de imagini ale galaxiei, care au fost analizate, arătau în centru un "cerc de foc" luminos, care i-a făcut pe cercetători să suspecteze că acolo se află o gaură neagră. Lumina acelui cerc de foc e mai puternică decât a tuturor celorlalte stele din Galaxia M87, de aceea poate fi văzută de la distanţe extrem de mari.
Marginea cercului întunecat reprezintă zona în care gazele din spaţiul cosmic intră în gaura neagră, a cărei gravitaţie e atât de puternică, încât nici măcar lumina nu poate fi văzută.
Reţeaua de telescoape care a imortalizat gaura neagră este funcţională cu ajutorul a 200 de oameni, care au lucrat timp de 10 zile pentru a surprinde imaginea.