Oamenii de știință din Israel ar fi inversat procesul de îmbătrânire celulară, la oameni
60 de ani în buletin. 35 în dosarul medical. Este posibil datorită muncii unor savanţi israelieni. După trei luni de terapie cu oxigen pur, ei susţin că au inversat procesul de îmbătrânire celulară. Şi nu pentru un om, ci pentru 35. Rezultatele testelor revoluționare oferă speranță și un punct de pornire pentru viitoarele tratamente anti-îmbătrânire.
De Ana Constantin la 22.11.2020, 22:20- Un sfert de secol a dispărut din ADN-ul participanţilor la studiu în doar 90 de zile
- Voluntarilor li s-au făcut analize de sânge înainte, în timpul și după încheierea terapiei
Un sfert de secol a dispărut din ADN-ul participanţilor la studiu în doar 90 de zile. 35 de persoane sănătoase cu vârsta de peste 64 de ani au fost supuse unei serii de 60 de ședințe în cameră cu oxigen hiperbaric. Voluntarilor li s-au făcut analize de sânge înainte, în timpul și după încheierea terapiei.
Shai Efrati, profesor Universitatea din Tel Aviv: Am demonstrat nu numai că se poate încetini procesul previzibil al declinului, ci putem inversa fundamental procesul de îmbătrânire. Putem să lungim telomerii și, respectiv, să reducem cantitatea de celule îmbătrânite.
Scurtarea telomerilor, structuri care protejează extremitățile cromozomilor, și acumularea de celule îmbătrânite în organism sunt două procese majore asociate îmbătrânirii și apariţiei bolilor. Dacă ştiinţa ar învăţa să le combată, asta ar însemna o viaţă mai lungă şi mai bună.
Shai Efrati, profesor Universitatea din Tel Aviv: În trei luni, am remarcat o lungire cu peste 20% a telomerilor, ceea ce este uriaș.
Cât durează întinerirea
Procentul de celule îmbătrânite s-a redus și el, cu o treime. Totuși, întinerirea se opreşte odată cu finalizarea tratamentului. Organismul îşi reia procesul firesc de îmbătrânire. Ritmul depinde însă de stilul de viață, de la alimentație la activități fizice, fumat și boli.
Ana Constantin, reporter Observator: Rezultatele tratamentului nu sunt evidente la exterior. Terapia cu oxigen nu ne schimbă înfăţişarea, deci nu trebuie privită ca o metodă de înfrumuseţare. La nivel celular, însă, poate da timpul înapoi şi cu 25 de ani.
Autorii studiului mai spun că, pentru ca metoda să funcționeze, trebuie să fie folosită devreme, când țesuturile încă mai pot fi reparate.
În 2009, trei savanți americani au primit premiul Nobel pentru descoperirea mecanismului prin care cromozomii sunt protejați de telomeri.
La nivel mondial, terapia cu oxigen hiperbaric este folosită în spitale de mai multe decenii, în tratarea urgențelor, precum intoxicațiile cu monoxid de carbon, a traumatismelor cerebrale și a rănilor care se vindecă foarte greu, precum ulcerul diabetic.