Ruşii se laudă că "vor cuceri" Luna pentru a doua oară, după 47 de ani. Sonda selenară va fi lansată în noaptea de joi spre vineri
Misiunea selenară Luna-25 a Rusiei, care urmează să fie lansată în noaptea de joi spre vineri, va filma aselenizarea sondei pentru a le permite oamenilor de ştiinţă să studieze terenul şi structura solului pe baza mişcărilor regolitului, a anunţat Universitatea de Geodezie şi Cartografie din Moscova (MIIGAiK), scrie Agerpres.
De Redactia Observator la 10.08.2023, 13:33"În timpul misiunii Luna-25, intenţionăm să înregistrăm întregul proces de aselenizare, cu camere panoramice, care ne vor permite să creăm un model al terenului locului de aselenizare. Sperăm, de asemenea, să obţinem imagini cu momentul aselenizării Luna-25, care ne vor arăta cum se comportă regolitul şi praful lunar în timpul aselenizării", a precizat MIIGAiK.
Imaginile le vor permite geofizicienilor şi geologilor să studieze în detaliu proprietăţile regolitului, rezistenţa solului şi alte caracteristici esenţiale ale structurii Lunii.
Datele obţinute vor permite aselenizări mai precise în viitor şi vor contribui la o mai bună planificare a sarcinilor utile experimentale trimise pe Lună, a adăugat MIIGAiK.
Misiunea Luna-25, prima sondă selenară rusă după mai bine de patru decenii, va fi lansată vineri, la 2:11 ora Moscovei (23:11 GMT, joi), cu o rachetă Soiuz-2.1b, de la cosmodromul Vostochny situat în Regiunea Amur din Orientul Îndepărtat Rus, potrivit media locale.
Agenţia spaţială rusă Roscosmos a anunţat într-un comunicat transmis luni că sonda Luna-25 va aseleniza lângă Polul Sud al Lunii, "pe teren dificil". Călătoria sondei se preconizează că va dura între "patru zile şi jumătate şi cinci zile şi jumătate", potrivit Roscosmos.
Odată ajunsă pe Lună, sonda Luna-25, care cântăreşte aproape 800 de kilograme, va avea ca misiune principală, timp de cel puţin un an, "prelevarea şi analizarea solului şi efectuarea de cercetări ştiinţifice pe termen lung", a indicat agenţia spaţială rusă.