Sistem revoluționar de stocare a hidrogenului, dezvoltat la Universitatea Tehnică din Iaşi
Un sistem unic în lume de stocare a hidrogenului, care ar putea deveni combustibilul viitorului, a atras atenţia coloşilor din industria auto. Invenţia le aparţine unor cercetători de la Universitatea Tehnica din Iaşi.
De Redactia Observator la 04.02.2020, 15:33Un sistem unic în lume de stocare a hidrogenului, care ar putea deveni combustibilul viitorului, a atras atenţia coloşilor din industria auto. Invenţia le aparţine unor cercetători de la Universitatea Tehnica din Iaşi care promit că prima maşină care va merge pe baza de hidrogen şi va fi 100% ecologica va fi realizată la Iaşi. Aceasta ar putea revoluţiona industria auto la nivel mondial. Până acum sistemul a fost deja testat pe o bicicleta şi o trotineta electrică.
Deşi pare o bicicletă electrică obişnuită, în realitate aceasta funcţionează pe bază de hidrogen. Lucru posibil datorită unui sistem revoluţionar de stocare a hidrogenului, unic în lume, creat de specialiştii de la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi.
Corneliu Munteanu, profesor la Facultatea de Mecanică: Dorinţa noastră e de a crea aici la Facultate de Mecanică un centru de stocare şi de utilizare a hidrogenului. Sursa de hidrogen este inepuizabila
Pe lângă bicicleta care funcţionează cu hidrogen, la Universitatea Tehnică din Iaşi a fost realizată şi o trotinetă care are la bază acelaşi principiu.
Bogdan Istrati, sef lucrări: Întreg sistemul de stocare e amplast in aceasta portiune. Îmi asigura o autonomie de sa zicem o ora, doua ore, in functie de greutatea omului si de viteză.
Colaborarea oficială pentru realizarea acetui sistem a început în aprilie anul trecut, cu o finanţare de 125.000 de euro. Alături de cei 8 cercetători de la Iaşi este şi Dan Eliezer, acum profesor la o universitate de prestigiu din Israel. Acesta s-a născut şi a copilărit la Iaşi. Promite că tot de aici va pleca şi prima maşină care va funcţiona cu noul sistemul de stocare a hidrogenului.
Dan Eliezer, profesor la Universitatea Ben-Gurion: Noi am vrut sa facem cu sticla. Sticla este cel mai tare material care exista. Facem ceva ce nu a mai fost inate, bineinteles trebuie sa treaca mai mult timp si sa lucram mai multi oameni impreuna.
Ștefan Lupescu, doctorand: Cel mai importanrt este ca masina este ecologica si incercam sa o facem 100% ecologica
Sistemul de stocare inventat la Iaşi a fost brevetat, iar tuburile de sticlă sunt făcute doar la comandă de o companie din Statele Unite ale Americii. Invenţia a atras atenţia unor mari coloşi din industria auto, care sunt dispuşi să investească milioane de euro în realizarea unui centru de cerceare a combustibilului viitorului.