”Nu există Dumnezeu”, spune fizicianul Stephen Hawking în ultima sa carte
”Nu există Dumnezeu”, spune fizicianul Stephen Hawking în ultima sa carte. Intitulată ”Răspunsuri scurte la marile întrebări”, cartea a fost lansată marți și conține și alte răspunsuri surprinzătoare ale savantului mort în martie.
De Redactia Observator la 17.10.2018, 12:00”Nu există Dumnezeu”, spune fizicianul Stephen Hawking în ultima sa carte. Intitulată ”Răspunsuri scurte la marile întrebări”, cartea a fost lansată marți și conține și alte răspunsuri surprinzătoare ale savantului mort în martie.
Stephen Hawking nu a reușit să-și termine ultima sa carte. ”Răspunsuri scurte la marile întrebări” a fost finalizată de familie după moartea fizicianului.
”Viața de apoi este o iluzie”
Concluzia cărții marelui fizician britanic este una foarte tranșantă.
”Suntem liberi să credem ce vrem și este viziunea mea că cea mai simplă explicație este aceea că Nu există Dumnezeu! Universul nu a fost creat de nimeni și nimeni nu ne dirijează soarta! Asta mă conduce la o realizare profundă: probabil, nu există rai și nici viața de apoi”, scrie Stephen Hawking.
El merge chiar mai departe cu verdictul său.
”Părerea mea e că credința în viața de apoi e o iluzie. Nu există nicio dovadă credibilă legata de asta și pălește în fața a tot ce știm noi din știință. Cred că, atunci când murim, redevenim pulbere”, susține Hawking.
Totuși, în aceste afirmații ale sale este și optimism.
”Dar există un sens pentru care trăim, influența noastră și genele pe care le transmitem copiilor”, mai spune el.
De-a lungul vieții, fizicianul și-a mai exprimat, de altfel, îndoiala față de existența divinității. În ultima sa carte, vine și cu o explicație.
”Timp de secole, s-a crezut că oameni cu dizabilități ca mine au trăit cu un blestem de la Dumnezeu. Prefer să mă gândesc că totul poate fi explicat altfel, prin legile naturii”, spune el.
Hawking a suferit de boala Lou Gehrig sau scleroza laterală amfiotrofică, o boală neurodegenerativă care l-a imobilizat în scaunul cu rotile zeci de ani.
Prudență față de extratereștri
În carte, surprinzătoare sunt și afirmațiile fizicianului despre existența vieții extraterestre.
”Există forme inteligente de viață în spațiu. Trebuie să fim prudenți în a le răspunde până reușim să ne dezvoltăm mai mult”, scrie Stephen Hawking.
El a încercat să dea răspuns și la alte fenomene, deocamdată fără rezolvare, care preocupă lumea științei.
”Călătoria în timp nu poate fi exclusă conform cunoștințelor pe care le deținem în prezent”, scrie savantul
Hawking nu și-a ascuns optimismul nici în privința călătoriilor spațiale.
”În câteva sute de ani vom fi capabili să călătorim oriunde în Sistemul Solar”, prezice fizicianul.
Pericolul superoamenilor
Hawking se arată încrezător, de asemenea, inclusiv în progresele care se vor înregistra rapid în medicină.
”Sunt sigur că, în acest secol, oamenii vor descoperi cum să modifice atât inteligența, cât și instinctele, precum agresiunea. Vor fi, probabil adoptate legi împotriva ingineriei genetice umane”, scrie omul de știință britanic.
Aici însă se oprește optimismul lui Hawking. Mesajul său devine alarmant când înaintează în acest scenariu despre viitorul umanității. El atrage atenția asupra riscului ca omenirea să cadă pradă unor superoameni.
”Unii nu vor rezista tentației de a îmbunătăți caracteristicile umane, precum memoria, rezistența la boli și durata vieții. Odată ce astfel de superoameni vor apărea, se vor ivi probleme politice importante legate de oamenii ”neîmbunătățiți”, care nu vor putea concura cu aceștia. Posibil, ei vor muri sau vor deveni neimportanți. În schimb, va fi o rasă de ființe auto-perfecționabile care va căuta să se îmbunătățească într-un ritm tot mai mare”, prezice Hawking.
Apocalipsa Inteligenței Artificiale
La fel de depresive sunt previziunile legate de Inteligența Artificială și amintește de scenariile apocaliptice din filmele SF.
”În timp ce formele primitive de inteligență artificială dezvoltate până acum s-au dovedit folositoare, mă tem de consecințele creării a ceva ce ar fi pe masură sau îi va depăși pe oameni. Oamenii, care sunt limitat de evoluția biologică înceată, nu ar putea concura și vor fi înlocuiții”, scrie savantul.
Pentru a finaliza cartea pe care Hawking o lăsase neterminată la moartea sa, familia și colegii săi s-au folosit de studiile lăsate de el în vasta lui arhivă.
”El a înțeles că oamenii și-au dorit în mod special ca el să le dea răspunsuri la aceste întrebări”, spune fiica savantului, Lucy Hawking.
Fiica fizicianului se află printre cei care au contribuit la efortul de a termina ”Răspunsuri simple la marile întrebări”. Stephen Hawking a murit pe 14 martie 2018, la vârsta de 76 de ani.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și