Trei noi specii de bacterii au fost descoperite pe Stația Spațială Internațională. Explicațiile specialiștilor privind originea lor
Patru specii de bacterii - trei dintre ele încă necunoscute cercetătorilor - au fost găsite la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). Descoperirea le ridică întrebări specialiştilor despre cum au ajuns acolo și cum au reușit să supraviețuiască într-un astfel de mediu.
De Redactia Observator la 20.03.2021, 17:56- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Studiile anterioare au sugerat că anumite tulpini bacteriene ar putea supraviețui condițiilor dure din spațiu, inclusiv bacteria Deinococcus - menționată în Cartea Recordurilor drept una dintre cele mai dure bacterii din lume, care a supraviețuit pe suprafața stației spațiale timp de trei ani. Bacteria a fost plasată în mod deliberat pe ISS pentru a testa teoria „panspermiei”, conform căreia viața există în tot universul și poate fi transportată între planete de către praful spațial, pe asteroizi, comete sau chiar nave spațiale contaminate.
Un alt studiu recent a identificat o populație diversă de bacterii și ciuperci asociate cu corpul uman din interiorul ISS, unde acestea sunt ceva mai protejate, deși sunt încă supuse gravitației reduse, aerului recirculat și nivelurilor ridicate de dioxid de carbon, scrie The Guardian.
Noile bacterii au fost identificate în diferite zone din interiorul ISS. Una dintre specii a fost descoperită pe o masă; alta pe un panou deasupra unei zone de cercetare gravitația redusă; a treia în observatorul Cupola. A patra specie, despre care se știa deja, a fost găsită pe un vechi filtru de purificare a aerului, care fusese returnat pe Pământ. Toate acestea sunt bacterii care aparțin familiei Methylobacteriaceae - de obicei găsite în sol și în apa dulce, unde ajută la creșterea plantelor.
Cel mai probabil, acestea au ajuns de pe Pământ pe ISS, mai degrabă decât să provină din spațiul cosmic, și au supraviețuit încă de la înființarea stației sau au fost introduse când au sosit noii astronauți.
Christine Moissl-Eichinger, microbiolog la Universitatea de Medicină din Graz, Austria, a declarat că toți microbii din ISS provin de pe Pământ. Există astronauți acolo, iar mărfurile sunt schimbate tot timpul. Niciunul dintre aceste articole nu este complet steril”.