„Tunel interstelar” în apropierea sistemului nostru stelar. Descoperirea susține ipoteza că galaxia ar putea avea o rețea de „bule fierbinți” interconectate
O nouă descoperire făcută de o echipă de astronomi. Cercetătorii au detectat un tunel interstelar în „Bula Locală Fierbinte”, în care se află și sistemului nostru solar, scrie Science Alert, care citează Astronomy & Astrophysics, potrivit Mediafax.
De Redactia Observator la 09.11.2024, 15:24Astronomii au descoperit o structură misterioasă, denumită „tunel interstelar”, în vecinătatea sistemului nostru solar, parte dintr-o regiune anormal de fierbinte și de joasă densitate a galaxiei numită „Bula Locală Fierbinte” (LHB).
Aceasta ar putea conecta Sistemul Solar cu alte regiuni de densitate scăzută, indicând posibile legături între „bule fierbinți” din galaxie.
O reţea de bule fierbinţi
Utilizând telescopul eROSITA, echipa condusă de astrofizicianul Michael Yeung de la Institutul Max Planck a realizat o hartă detaliată a LHB. Ei au constatat că bula are o formă asimetrică, cu o expansiune mai pronunțată perpendicular pe planul galactic, fiind consistentă cu teoria că structura a fost creată de explozii de supernove care au avut loc în zonă acum circa 14 milioane de ani.
Deși bula are o temperatură extrem de ridicată de aproximativ un milion de grade Kelvin, acest lucru nu afectează semnificativ materia din interiorul ei, densitatea fiind foarte scăzută. Totodată, structura emite radiații X, permițând cartografierea acesteia.
Tunelul descoperit, orientat către constelația Centaurus, ar putea conecta bula cu alte regiuni similare, incluzând nebuloasa Gum și mai multe nori moleculari.
Descoperirea susține ipoteza că galaxia ar putea avea o rețea de „bule fierbinți” interconectate, idee propusă în 1974, dar pentru care dovezile au fost limitate.