Antena LIVE

Curs valutar

Cum recrutează companiile IT în România

Sectorul IT&C, unul dintre cele mai importante domenii de activitate, e și printre cele mai râvnite pe piața de muncă, tinerii absolvenți, dar și persoane care iau în considerare reconversia profesională, dorindu-și din ce în ce mai mult să activeze în branșă.

De la 15.10.2019, 11:52
WhatsApp
Cum recrutează companiile IT în România Unsplash

Sectorul IT&C, unul dintre cele mai importante domenii de activitate, e și printre cele mai râvnite pe piața de muncă, tinerii absolvenți, dar și persoane care iau în considerare reconversia profesională, dorindu-și din ce în ce mai mult să activeze în branșă.

Dar cum recrutează companiile de software dintr-o piață efervescentă, în care, cel puțin în ceea ce privește locurile de muncă din sfera înaltei tehnologii, există permanent solicitări egale sau peste necesarul de joburi?

Brandul în sine e un atuu

Cele mai multe companii IT&C sunt avantajate de brandul în sine - 91% dintre cei care lucrează în resurse umane cred că brandul de angajator este important în procesele de recrutare, conform unui studiu efectuat de My HR Lab. Iar în procesul de selectare a viitorilor angajați, 32% dintre cei care au răspuns la chestionarul „Importanța brandului de angajator în recrutare” caută candidați pentru companii active în IT&C.

Beneficii cât mai variate

În materie de tendințe în recrutare, în perioada următoare, companiile IT&C vor continua să atragă viitorul personal prin oferte salariale competitive, program de lucru flexibil, posibilitatea de a menține echilibrul între timpul efectiv de lucru și cel personal, indică un studiu realizat de către Universitatea Babeș-Bolyai, prin Institutul STAR-UBB și NTT DATA.

„În contextul unui focus pe categoria de proiecte premium, care oferă valoare adăugată clienților prin intermediul complexității și inovației aplicate, așteptările de la viitorii angajați au crescut. Nivelul de senioritate este de asemenea un punct esențial pentru dezvoltarea și livrarea acestui tip de proiecte. Ne găsim astfel, în situația de a purta o “bătălie” permanentă pentru atragerea și retenția celor mai talentați specialiști de pe piață”, remarcă Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania, companie care susține patru linii de studii universitare și postuniversitare.

Recrutare cu ajutorul tehnologiei

Inedit, în procesul de recrutare e folosită mai nou chiar înalta tehnologie, fie că e vorba despre alegerea unor viitori angajați, fie că e vorba despre evaluarea celor actuali, eligibili pentru poziții mai importante. Astfel, de exemplu, compania Genpact utilizează programe de Inteligenţă Artificială care analizează e-mailurile de serviciu ale managerilor din companii şi realizează o estimare suplimentară, prin care firma de recrutare verifică evaluările de performanţă realizate pentru angajaţi.

Prezența pe rețelele de socializare

Acest concept, de aplicare a unor metode noi de recrutare, e tot mai vizibil pe piața românească. Specialiștii în resurse umane recrutează direct din grupuri de pe rețele de socializare. „Este importantă prezența în mediul virtual prin intermediul unei pagini dedicate a companiei pe LinkedIn și Facebook și prezența la târguri de joburi dedicate domeniului IT. Anual recrutăm pentru o varietate de roluri în domeniul IT&C pornind de la zona de infrastructură IT (field support, service desk), zona de programare (limbaje precum Java, .NET, C++, C#), project management (IT PM, Infrastructure PM), business analysis”, precizează Dan Catană, HR Business Consult, Connections Romania.

Unele companii de IT recrutează viitor personal extinzându-și aria de influență și în alte orașe, cum e cazul companiei de IT Cognizant Softvision din Cluj. Aceasta, specializată în furnizarea de soluţii software şi servicii de consultanţă IT mai cu seamă pentru piaţa americană, a anunțat că va recruta circa 500 de programatori până la sfârșitul anului 2019 şi să lanseze studiouri de design în Bucureşti, Iaşi şi Timişoara.

Dubla ofertă a viitorilor angajați

Altă tendință în ceea ce privește recrutările, de această dată în raport cu specialiștii din acest sector, o reprezintă dubla ofertă - practic, cei care lucrează au de optat între oferta de a rămâne în țară sau de a accepta un job din afară. „Acest lucru se întâmplă pentru că ne raportăm la un pool de candidați care nu este dimensionat la nivelul cererii din piață, pentru că jucătorii din această industrie au investit și investesc în continuare în programe de retenție a talentelor din echipă. Și atunci, este foarte greu să poți «converti» acești candidați, care sunt pasivi (sunt mulțumiți cu angajatorul, proiectele, pachetul salarial), în candidați activi, care să caute să-și schimbe jobul”, precizează Olivia David, PP HUB manager professional & executive search la compania Adecco.

Sursă foto: Unsplash

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025