Antena LIVE

Curs valutar

Cum să vă feriți de falsele promoții electronice

Black Friday 2018 nu prezintă interes doar pentru marii retaileri și românii interesați de campaniile de reduceri, ci și pentru răufăcătorii cibernetici. În această perioadă ar fi bine să fiți extrem de precauți la orice apel telefonic, e-mail sau SMS primit, de la un expeditor necunoscut.

De la 16.11.2018, 09:41
WhatsApp
Shitterstock

Black Friday 2018 nu prezintă interes doar pentru marii retaileri și românii interesați de campaniile de reduceri, ci și pentru răufăcătorii cibernetici. Prin urmare, în această perioadă ar fi bine să fiți extrem de precauți cu privire la orice apel telefonic, e-mail sau SMS primit, de la un expeditor necunoscut. În caz contrar, riscați să dați datele personale și banii dumneavoastră să ajungă pe mâinile infractorilor cibernetici.

Pirații Internetului, și nu numai, vor să profite de vizibilitatea pe care o au unii dintre marii retaileri din România în perioada campaniilor de reduceri de Black Friday și Crăciun și încearcă să-i escrocheze pe clienții sau potențialii clienți ai acelor companii, deoarece românii adoră promoțiile și, în plus, sunt dispuși să cheltuie mulți bani. Un studiu publicat la sfârșitul lunii octombrie a scos în evidență că „7 din 10 români din mediul urban și cu acces la Internet așteaptă în mod deosebit campaniile de reduceri de Black Friday și Crăciun pentru a achiziționa produse în perioada următoare”. Studiul, efectuat de Gala Premiilor eCommerce (GPeC) și Eureka Insights, o firmă specializată pe realizarea de cercetări de piață, a mai arătat că, de Black Friday și Crăciun, românii intenționează să cheltuie, în medie, 1.472 de lei pe laptopuri, telefoane și tablete și 1.460 de lei pe vacanțe și călătorii.

Altex, cel mai mare retailer de electronice și electrocasnice de pe piața locală, este una dintre companiile care se confruntă, în această perioadă, cu tentative de fraudă în numele său. Iată, în continuare, un exemplu de mesaj înșelător primit recent de un utilizator de smartphone din România, în numele Altex: „Felicitari! In urma tragerii la sorti Altex v-a desemnat castigatorul unui laptop ASUS si suma de 10.000 €. Pentru informatii apelati acest nr de telefon”. Compania a reacționat la SMS-ul respectiv cu un mesaj pe pagina sa oficială de pe rețeaua de socializare Facebook: „[ATENȚIE la fraude!] - ALTEX recomandă să tratați cu precauție apelurile sau mesajele recepționate prin care sunteți anunțați că ați câștigat un premiu din partea sa. Concursurile derulate de către noi au, de fiecare dată, un regulament în care este specificată metoda de contactare a câștigătorilor (email, Facebook sau apel telefonic). Niciodată ALTEX nu vă va solicita să achitați vreo taxă, vreun impozit pe un posibil premiu câștigat. Toate taxele pentru premiile oferite sunt suportate de către noi. Vă rugăm, de asemenea, să reclamați astfel de tentative de fraudă la operatorul dumneavoastră de telefonie (fixă sau mobilă), cât și la Poliție.”

Ce este smishingul

Smishingul reprezintă una dintre cele mai cele mai noi metode de furt inteligent. De asemenea „smishing” este o combinatie dintre acronimul SMS („Short Message Service” = un serviciu de comunicații care permite trimiterea de mesaje scurte) și cuvântul „phishing” (o formă de fraudă în care autorul se folosește de e-mail sau de alte instrumente de comunicare). Totodată, smishingul este „încercarea de inducere în eroare prin mesaje text, pentru obținerea de date personale, bancare ori de securitate”, potrivit Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO). Mesajul de mai sus reprezintă un exemplu foarte bun de smishing.

Smishingul funcționează astfel:

- atacatorii trimit un SMS către un destinatar;

- în respectivul SMS, atacatorii, de obicei, solicită destinatarului să apeleze un număr de telefon sau să acceseze un link;

În cazul în care primiți un SMS cu greșeli de scriere sau care vă ridică anumite semne de întrebare, CERT-RO vă recomandă să:

- nu accesați linkuri, atașamente sau imagini nesolicitate;

- nu acționați în grabă și să vă luați timp ca să verificați informațiile înainte de a trimite un eventual răspuns;

- nu răspundeți niciodată unui SMS prin care vi se solicită codul PIN, parole de acces la contul de online banking ori alte credențiale de siguranță;

- contactați imediat banca dumneavoastră, dacă știți că ați răspuns unui mesaj de smishing și că ați furnizat detalii bancare.

Totodată, este obligatoriu să nu trimiteți niciodată bani către o persoană pe care nu o cunoașteți, din partea căreia primiți un SMS.

În situația în care cădeți în capcana unui fraude online, este nevoie să faceți și alte lucruri, pe lângă contactarea băncii dumneavoastră:

- notați orice informație despre atacator (numărul de telefon/adresa de e-mail de pe care ați fost contact sau contactată, datele pe care le-ați furnizat, linkurile pe care le-ați accesat etc.);

- deplasați-vă până la cea mai apropiată secție de poliție și depuneți o plângere;

- anunțați-vă cunoscuții, prin intermediul rețelelor de socializare;

- trimiteți un mesaj către reprezentanții CERT-RO.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025