Experiment inedit: oamenii de ştiinţă încearcă să controleze fulgerele, cu un laser de dimensiuni uriaşe
O echipă de cercetători de la Universitatea din Geneva a instalat un laser uriaș pe vârful unui munte, în cadrul unui experiment ambiţios. Laserul ar trebui să acționeze ca un paratrăsnet de înaltă tehnologie.
De Redactia Observator la 12.09.2021, 18:47Echipa de cercetători din Geneva, condusă de fizicianul elvețian Jean-Pierre Wolf, îşi propune să controleze fulgerele. Cum? Cu ajutorul unui laser uriaş, care creează fascicule de lumină foarte înguste, cu mare încărcătură electrică. Dispozitivul de înaltă tehnologie poate fi folosit în mai multe scopuri, printre care tăierea diamantelor, intervenţii chirurgicale sau chiar banala citire a codurilor de bare. Iar Wolf, pasionat de aplicaţiile ştiinţei în meteorologie, crede că mai poate adăuga o altă utilizare pe listă: cea de paratrăsnet.
După un an de întârziere din cauza pandemiei, laserul a fost transportat pe vârful montan Säntis din Alpii Elvețieni, la o altitudine de 2.500 de metri. Locul se numără printre cele mai des lovite de fulger pe continentul european, explică Wolf pentru CNN. "Există aici un turn de transmisie radio care este lovit de trăsnet de la 100 până la 400 de ori pe an. Deci este un loc ideal pentru experimentele noastre", adaugă omul de ştiinţă.
Nevoia de protecţie împotriva fulgerelor este extrem de acută, întrucât pierderile generate în cazul întreruperii traficului aerian sunt imense. Estimările arată că doar în SUA se pierd, anual, sume de ordinul miliardelor de dolari. La nivel global, fulgerele ucid între 6.000 și 24.000 de persoane în fiecare an, provocând daune de miliarde de euro aparaturii electronice și infrastructurii. De asemenea, cercetările arată că intensificarea pronunţată a fulgerelor şi numărul lor tot mai mare ar putea fi unul dintre efectele schimbărilor climatice. Proiectul e susţinut de Comisia Europeană.
"Vom afla destul de curând dacă vom avea sau nu succes, deși analiza detaliată a datelor va necesita mai mult timp. Cred că la sfârșitul lunii septembrie vom deschide fie o sticlă de șampanie, fie o sticlă de whisky, dacă înţelegeţi la ce mă refer", glumeşte fizicianul.