IBM anunţă că a reuşit să obţină cipul de 2 nanometri care să ofere mai multă eficienţă cu mai puţină energie consumată
Cipul creat de IBM ar avea 2 nm (nanometri), ceea ce înseamnă că ar fi de circa două ori şi jumătate mai mic decât cel de cinci nanometri utilizat la momentul actual de Apple.
De Redactia Observator la 06.05.2021, 22:59- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Cipul creat de IBM ar fi cel mai eficient din lume.
Reprezentanţii IBM susţin că testele efectuate au relevat faptul că cipul respectiv, în ciuda dimensiunilor reduse, este cu circa 45% mai eficient decât cipurile de şapte nanometri utilizate de dispozitivele comerciale.
Conform BBC, se consideră că performanţa unui astfel de cip ar putea face, printre altele, ca durata de viaţă a bateriei unui telefon mobil să fie de patru ori mai mare, respectiv oamenii să aibă nevoie să-şi încarce telefoanele mobile doar o dată la patru zile.
Un astfel de cip, care să aibă doar doi nanometri şi să ofere mai multă putere, este văzut drept elementul de bază al ridicării tehnologiei la un nou nivel, respectiv dispozitivele utilizate de oameni să fie mai eficiente şi să consume cât mai puţină energie.
Reprezentanţii IBM au ţinut să precizeze că au obţinut cipul de doi nanometri prin integrarea a 50 de miliarde de tranzistori pe un cip cu dimensiunea de un centimetru pe un centimetru, ceea ce înseamnă o creştere semnificativă faţă de cipul de cinci nanometri lansat în 2017 şi care avea integraţi doar 30 de miliarde de tranzistori.