Cascada Urlătoarea din Buşteni. Traseu uşor şi scurt de drumeţie
În ciuda problemelor apărute din cauza numărului tot mai mare de urşi prezenţi în pădurile din România, mulţi turişti încă mizează pe ideea de a-şi petrece vacanţa la munte şi de a explora diferite trasee montane precum cel spre Cascada Urlătoarea din Buşteni.
De Redactia Observator la 08.08.2024, 14:40Deşi trăim într-o perioadă în care modernismul pune, din ce în ce mai mult, stăpânire pe noi, românii încă nu şi-au pierdut gustul pentru vacanţele petrecute în aer liber. Şi cum vremea a fost caniculară în ultimele luni, mulţi români au luat cu asalt staţiunile de pe Valea Prahovei, în căutarea unei atmosfere mai respirabile.
Au fost inclusiv români care s-au încumetat pe diferite trasee turistice, unul dintre cele mai apreciate astfel de trasee fiind cele de la Buşteni la Cascada Urlătoarea.
Traseul de la Buşteni către Cascada Urlătoarea
Cascada Urlătoarea, una dintre cele mai apreciate zone turistice din România, se află la o altitudine de peste 1.000 de metri şi este situată în apropiere de staţiunea Buşteni.
De altfel, din Buşteni se ajunge cel mai uşor la Cascada Urlătoarea. În principiu, trebuie să mergeţi spre staţia de telecabină, să o luaţi prin stânga staţiei, pe drumul forestier. Se avansează pe potecă, până la canton, şi apoi se merge pe curbă de nivel până la Cascada Urlătoarea.
Durata e de numai 75 de minute
Traseul ce leagă staţiunea Buşteni de Cascada Urlătoarea este considerat unul relativ uşor şi este, în principiu, accesibil tot timpul anului. Vorbim despre un traseu care poate fi parcurs, la pas, doar în ceva mai mult de o oră, respectiv circa 75 de minute.
Totuşi, specialiştii în drumeţii montane au posibilitatea de a parcurge traseul chiar mai rapid, însă nu se recomandă, neapărat, un asemenea lucru, sănătatea turiştilor fiind pusă pe primul loc.
Alte trasee care duc la Cascada Urlătoarea
Un alt traseu care duce către Cascada Urlătoarea porneşte din Poiana Ţapului. Vorbim, de asemenea, despre un traseu considerat uşor şi care, la final, arată că merită toţi banii.
Conform muntii-nostri.ro, de la Halta Poiana Ţapului urcăm până la DN1, ieșim din localitate pe strada Urlătoarei și continuăm pe drum forestier și potecă până în Valea Urlătorii Mici, sub Cascada Urlătoarea.
Sunt urşi la Cascada Urlătoarea?
Din păcate, în ultimii ani a crescut numărul turiştilor care au semnalat prezenţa unui urs sau chiar a mai multor urşi pe traseul care leagă staţiunea Buşteni de Cascada Urlătoarea.
Totuşi, specialiştii susţin că dacă avem grijă să ne luăm toate măsurile de siguranţă, riscul este minim de a intra în contact direct cu ursul. Se recomandă, printre altele, ca deplasările să fie efectuate într-un număr cât mai mare de participanţi, iar aceştia să aibă grijă să facă zgomot încontinuu şi să fie dotaţi cu fluiere şi cu spray-uri anti-urşi.
Curiozităţi despre Cascada Urlătoarea
Cascada Urlătoarea reprezintă, practic, o zonă în care apa pârâului Urlătoarea cade de la o înălţime de 15 metri şi produce peisaje de vis. Însă puţină lume ştie că, pe lângă zona cunoscută drept Cascada Urlătoarea, mai există alte două zone asemănătoare, dar de dimensiuni mai mici şi care sunt cunosute sub denumirea de Urlătoarea Mare şi Urlătoarea Mică.
Cei care ajung în zona Cascada Urlătoarea trebuie să ştie că, cu un mic efort, ar putea bifa şi alte obiective turistice situate în apropiere. Ne referim aici la Babele, Sfinxul, Crucea de pe Caraiman sau Peştera Ialomiţei.