Morile de apă din Rudăria, magnet pentru turişti. Proprietarii morilor s-au obişnuit să devină zilnic ghizi turistici
Ne continuăm periplul prin ţinuturi de poveste şi ajungem la morile de apă din Rudăria, judeţul Caraş-Severin. O filă din istoria ţării, morile de aici datează de sute de ani şi sunt şi astăzi funcţionale.
De Redactia Observator la 10.05.2021, 16:43Din cele 48 de mori existente în perioada interbelică, numai 22 au rămas în picioare şi sunt deschise turiştilor. În Rudăria, tărâmul morilor de apă, există o rezervaţie unică prin întindere şi vechime, un simbol al tehnicii populare almăjene. An de an, mii de curioşi vin aici pentru a admira construcţiile pitoreşti care au rezistat testului timpului.
Aici tradiţia mersului la moară nu s-a pierdut, iar morarul locului se asigură că morile nu au nici un răgaz. 30 de familii se asigură că totul merge aşa cum trebuie.
Morar: Toţi au dreptul o zi şi o noapte pe lună. Mâine vine altul la moară. Nu mă mai găsiţi pe mine. Punem cheia la un loc. Fiecare când e ziua lui ştie. Piatra asta are 60 de ani, asta. Şi mai ţine 30. Când nu mai merge, avem rezervă acolo.
Şi cum turiştii sunt atraşi ca un magnet de celebrele mori de apă, aproape toţi proprietarii de mori devin de voie, de nevoie ghizi turistici.
Turist: Se poate măcina şi bob de grâu?
Morar: Şi grâu avem, da. Şi grâu. Dar ala face mult praf aici. Pe ăla îl fac noaptea uneori. Că las uşile deschise, nu vine nimeni.
Reporter: De unde aţi aflat de mori?
Turist: De pe internet o dată şi de la televizor o dată, a fost o promovare, nu ştiu, acum ceva vreme şi am vrut să venim de anul trecut, dar a fost, cum ştie toată lumea, pandemia. Acum ne-am vaccinat, suntem imunizaţi, cu rapel cu tot. Am zis: hai să vedem şi noi morile.
Turist: E ceva inedit. La noi în zonă nu sunt şi am venit să le vedem. E ceva spectaculos.
Iar pentru ca experienţa să fie completă, turiştii pot cumpăra făină proaspăt măcinată direct de la morar.
Morar: Facem făină de grâu, facem făină integrală. Să mai facă omul câte o gogoaşă, câte o scoveargă. Îi aşteptăm să vină.
În anul 2004, morile de apă de la Rudăria au fost incluse în patrimoniul mondial UNESCO.