Orașele din România în care găsim cele mai bune preparate tradiționale
România se bucură de o bucătărie tradițională bogată și atât de diversă încât nici cei mai împătimiți gurmanzi nu pot spune că au gustat din toate bunătățurile pe care doar românii ştiu să le prepare. Frumuseţea peisajelor de la noi din țară este completată de preparatele românești cu iz local într-un fel cum rar mai întâlnești în lume. Unii ar spune că asta se datorează prospețimii ingredientelor, alții, emoției transmise papilelor gustative. Probabil că adevărul este undeva la mijloc.
De Redactia Observator la 15.09.2021, 11:56Diversitatea reliefului de la noi din țară se vede inclusiv în farfurie. Nu e niciun secret că în regiuni precum Ardeal, Bucovina, Moldova sau Dobrogea există un specific culinar care și-a păstrat unicitatea de-a lungul istoriei. În aceste zone, legătura dintre om și natură este încă una extrem de puternică și va rămâne așa atâta vreme cât vom ști să ne bucurăm de mâncărurile autentice pregătite cu atenție și iscusință în gospodării sau în restaurantele locale, tradiționale.
Nu se poate să mergi în Cluj și să nu încerci parfumatele ciorbe cu tarhon, gomboții cu prune sau gulașul ardelenesc care, deși pleacă de la o rețetă ungurească, diferă destul de mult de cel preparat de vecinii din nord-vest. Desigur, e de neratat celebra varză a la Cluj, preparatul poate cel mai cunoscut în Ardeal, povestea lui având o vechime de peste 400 de ani.
Legenda spune că o gospodină nu ar fi avut suficiente frunze subțiri de varză pentru a face sarmale, așa că le-a tocat și amestecat cu carnea, astfel încât a creat un nou preparat: Varza a la Cluj. Rețeta pentru Varza a la Cluj apare într-o carte de bucate din 1665, publicată în maghiară de Misztótfalusi Kis Miklós și intitulată „Cărticica meșteșugului bucătăriei”. Un istoric maghiar care a studiat istoria gastronomică a Transilvaniei spune că inițial preparatul era numit „varză în mod clujean”. De fapt, spun istoricii, varza era o legumă consumată foarte des de oamenii din regiunea Transilvaniei, într-un protocol din 1442 apărând chiar o referire la această legumă.
Dacă se întâmplă să ajungi în Bucovina, trebuie neapărat să savurezi în tihnă o ciorbă rădăuțeană de la mama ei de acasă, din Rădăuți. Fără să fie un centru urban important în regiune, Rădăuți poate fi considerat însă un mic centru gastronomic care aduce laolaltă minunății culinare inspirate din ingredientele de bază ale regiunii: lapte, brânză și smântână. Sau, am putea spune doar smântână, pentru că în Bucovina, aproape totul se gătește folosind smântâna: borșurile, tocăturile bucovinene, ba chiar și păstrăvul se îmbracă într-un sos fin de smântână grasă, după ce a fost înainte prăjit la tigaie sau pus pe grătar.
În Moldova, dulciurile de casă sunt în topul preferințelor tuturor. Fie că vorbim de plăcintele poale-n brâu, cu smântână sau cu miere și pudrate cu zahăr, ori de dulcețurile din coacăze sau cireșe amare, toate se fac remarcate prin gustul lor aromat.
La Iași, pe lângă delicioșii papanași cu brânză de vaci, ai toate șansele să descoperi cea mai gustoasă pastramă de oaie, iar sarmalele în viță de vie te vor face să te lingi pe degete.
În restaurantele din Brașov poți comanda renumitele clătite brașovene cu umplutură de ficăței și ciuperci, perfect condimentate, iar în Craiova poți mânca pe săturate o porție de cârnați oltenești afumați cu garnitură de piure de cartofi sau varza călită.
Cărnuri afumate și cârnați de casă ca-n Banat n-ai să mai găsești în altă parte. După ignat, cămările gospodarilor din Timișoara abundă de șuncă, slănină, caltaboș, sângerete, jumări și cârnați. De aproape jumătate de secol, în regiune există chiar un festival dedicat cârnaților bănățeni, intitulat chiar ”Festivalul Cârnaților Bănățeni”, care stârnește adevărate pasiuni în rândul măcelarilor pricepuți din regiune.
Desigur, multe dintre aceste preparate delicioase de-ți lasă gura apă se regăsesc și în meniurile restaurantelor din aplicația eatZZ, precum Locanta Jariștea, La Ingineri Bistro sau multe altele. Așa că nu trebuie neapărat să faci un drum până la Rădăuți, ori până la Timișoara, pentru a te delecta cu preparate autentice, transmise din generație în generație. Bucătarii din restaurantele incluse în aplicația eatZZ cunosc toate secretele și pot reproduce aceste preparate ca să le trimită apoi la tine acasă. Descarcă aplicația eatZZ și fă acum o comandă să te convingi.