Antena LIVE

Curs valutar

Tot mai mulţi români fug de vacanţele în Grecia. Polii turismului se mută în destinaţii care îndeplinesc o condiţie esenţială

Turismul mondial revine la nivelurile anterioare pandemiei, dar industria se confruntă cu noi provocări, în condiţiile în care călătorii îşi organizează din ce în ce mai mult călătoriile în mod independent, iar schimbările climatice afectează popularitatea destinaţiilor, se arată într-o analiză realizată de o platformă de tranzacţionare şi investiţii, scrie Agerpres.

De la 18.08.2024, 17:12
WhatsApp
Tot mai mulţi români fug de vacanţele în Grecia. Polii turismului se mută în destinaţii care îndeplinesc o condiţie esenţială Shutterstock

În acelaşi timp, creşterea preţurilor şi îngrijorările legate de o încetinire economică aruncă o umbră asupra viitorului unor lideri de piaţă precum Airbnb şi TUI, consideră analistul eToro, Pawel Majtkowski.

"Weekend-ul prelungit, datorat sărbătorii de Sfânta Maria, este o perioadă intensă de călătorii pentru români. În special staţiunile de la Marea Neagră speră să beneficieze de acest val, 140.000 de turişti fiind aşteptaţi să îşi petreacă cele patru zile libere în staţiuni. Aceasta este şi ultima minivacanţă pe care o vor avea românii până la Crăciun", a comentat analistul, într-un comunicat transmis recent.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Turismului, citate în analiză, turismul global în 2023 a fost cu 11% mai mic decât în 2019, dar până la sfârşitul primului trimestru al acestui an, diferenţa s-a redus la doar 3%.

Deşi statisticile revin la nivelurile anterioare, sectorul turismului a suferit o transformare radicală în ultimii ani. Călătorii acţionează din ce în ce mai mult ca propriii lor agenţi de turism, planificând şi rezervând călătoriile în mod independent. Gama de opţiuni de călătorie disponibile se extinde, iar preţurile devin mai transparente şi mai uşor de comparat, se precizează în documentul citat.

Pe acelaşi subiect

Noile tendinţe în turism

Totodată, turismul devine din ce în ce mai dependent de condiţiile meteorologice, legate de schimbările climatice, aşa cum au demonstrat recentele incendii de vegetaţie din Grecia.

Noile tendinţe, precum "Coolcations" (vacanţe în regiuni mai reci, precum Scandinavia, pentru a scăpa de căldura verii), câştigă în popularitate. De asemenea, conform datelor furnizate de platforme de rezervare precum Airbnb, intervalul de timp dintre rezervare şi sejur se scurtează, ceea ce indică faptul că turiştii îşi planifică călătoriile mai târziu, în special pentru vacanţe mai lungi.

Europa rămâne cea mai populară destinaţie de călătorie la nivel global, previziunile sugerând că turiştii vor cheltui anul acesta o sumă record de 800 de miliarde de euro pe continent - cu 37% mai mult decât înainte de pandemie, în ciuda faptului că numărul turiştilor va fi cu doar 6% mai mare decât în 2019, a mai precizat sursa citată.

"Acest lucru se datorează creşterii semnificative a preţurilor, determinate de inflaţie şi de creşterea cererii. Principalul motor al creşterii turismului în Europa continuă să fie turiştii din SUA. Deşi ţări mai puţin vizitate precum Polonia câştigă popularitate, 72% din cheltuielile turistice din Europa sunt concentrate în partea de vest a continentului. Pe de altă parte, în multe locuri din Europa, numărul de turişti este deja prea mare, ceea ce determină căutarea de noi destinaţii atractive", a explicat Pawel Majtkowski.

La nivel mondial, industria turismului se confruntă cu sentimente mixte din cauza riscului unei încetiniri economice globale. Săptămâna trecută, acţiunile Airbnb au scăzut cu 14% după ce compania a anunţat rezultate financiare pentru al doilea trimestru care au fost sub aşteptările pieţei. Veniturile companiei au crescut cu 11% de la an la an, însă profitul net a scăzut cu 15%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu peste 8 milioane de anunţuri pe platforma sa, Airbnb a eliminat 200.000 care nu îndeplineau noile standarde de calitate. Compania avertizează cu privire la o posibilă încetinire a cererii în SUA şi la planificarea tot mai târzie a vacanţelor, ceea ce ar putea avea, de asemenea, un impact negativ asupra veniturilor viitoare, se arată în analiza de specialitate.

Şi companii de turism tradiţionale, precum TUI din Germania, se confruntă cu provocări. Astfel, de la vârful său din 1999, acţiunile TUI au pierdut 97% din valoare şi au rămas mult în urma pieţei în general (o scădere de 22% în 2024, în ciuda unei creşteri de aproape 5% în ultima săptămână). În prezent, preţul acţiunilor este cu doar 20% mai mare decât recordul său minim. Săptămâna aceasta, compania a raportat rezultatele sale trimestriale: veniturile au atins un nivel record de 5,8 miliarde de euro, cu 9% mai mult decât cu un an înainte.

Rezervările pentru această vară au crescut cu 6% faţă de anul trecut, iar preţul mediu de vânzare al serviciilor este cu 3% peste cel din urmă cu un an. TUI intenţionează să îşi crească veniturile cu 10% pe parcursul anului 2024, a mai arătat analistul eToro.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

turism pandemie europa grecia
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în ciorba falsă de burtă ca să aibă un gust deosebit. Ingredientul...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
De ce nu ar trebui să-ți faci patul imediat după ce te-ai trezit, dimineața
spotmedia.ro
Publicat 19.11.2024
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru zilele alegerilor 2024. Cum...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2024. Ce tradiții, obiceiuri și...
A1
Publicat 20.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului...
Redacţia.ro
Publicat 20.11.2024
Unde s-ar fi ascuns milionarul Dorel Tamaș, care a scăpat prin prescriere. El a...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024