ANIMAŢIE. Care sunt şansele să se formeze un tsunami în Marea Neagră. Efectele ar fi devastatoare
România, sub ameninţarea unui tsunami. Specialiştii de la Institutul de Fizică a Pământului atrag atenţia că litoralul românesc ar putea fi oricând lovit de valuri uriaşe, provocate în urma unui cutremur. Ţara noastră a implementat în 2013 un sistem prin care populaţia să fie avertizată în cazul unui astfel de dezastru natural.
De Redactia Observator la 06.11.2024, 19:37- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Analist, despre al doilea mandat al lui Trump: ce decizii ar putea fi luate cu vizele pentru români sau războiul din Ucraina
Un tsunami în Marea Neagră ar putea avea efecte catastrofale în România, spun specialiştii. Deşi avem o istorie recentă în astfel de fenomene devastatoare, nu suntem ocoliţi de pericol.
"Un tsunami în Marea Neagră se poate produce din mai multe cauze: cea mai importantă ar fi cutremurele, al doilea ar fi alunecările submarine, al treilea ar fi eliberarea unor măşti de gaze din sendiment", a declarat Vlad Rădulescu - responsabil centru Geoecomar.
Care sunt şansele să se formeze un tsunami în Marea Neagră
Seismicitatea Dobrogei şi a Mării Negre, e influenţată de patru falii importante. Interacţiunea lor e crucială şi poate determina fenomene extreme.
"De exemplu, pe povârnişul continental al crimeei sau al anatoliei, coasta sudică a mării negreu, unde povârnişul este abrut se pot produce acumulări de sedimente şi la un moment dat, asociat şi unui cutremur, chiar de mică magnitutide, acestea pot fi mobilizate gravitaţional", spune Glicherie Caraiman, doctor in geologie Geoecomar.
În cazul unei astfel de nenorociri, populaţia va fi alertată din timp, printr-un sistem implementat în urmă cu un deceniu, în parteneriat cu vecinii bulgari.
"Avem trei balize instalate în largul mării negre, la aproximativ 160 km de coastă, şi trei balize în zona costieră: Mangalia, Constanţa şi Sulina. Aceste balize transmit semnalul prin satelit către Centrul Operaţional din cadrul Geoecomar Constanţa", a declarat Vlad Rădulescu - responsabil centru Geoecomar.
"Singura (n.r. şansă) să scap de ăla e cu elicopterul. Nu ştiu cum aş scăpa". "Când te gândeşti că te înghite apa şi nu ai nicio posibilitate, nicio scăpare, normal că îţi este frică", spun localnicii.
Tsunamiul este o undă de o forţăp uriaşă care se propagă prin apa oceanelor sau a mărilor sub forma unol valuri de dimensiuni uriaşe. Fenomenul se declansează la scurt timp după producerea unor erupții subacvatice, alunecări de teren submarine sau a unor cutremure. Pe 31 martie 1901, un cutremur cu magnitudinea de 7,2 în zona Shabla (Şabla) din Bulgaria, a provocat un cutremur major în Marea Neagră, cu valuri de aproximativ 4 metri înălțime. Coasta de sud a Mangaliei și satele din apropiere au fost atunci distruse.