Criza schimbărilor climatice: În ultimii 50 de ani s-au produs de cinci ori mai multe dezastre și au murit două milioane de oameni
Numărul dezastrelor legate de vreme a crescut de cinci ori în ultimii 50 de ani, avertizează Organizația Meteorologică Mondială. Cu toate acestea, deşi furtunile, inundaţiile şi seceta sunt tot mai frecvente, bilanţul deceselor asociate acestor fenomene a scăzut brusc.
De Redactia Observator la 01.09.2021, 14:51Oamenii de știință consideră că schimbările climatice, vremea extremă, dar și îmbunătăţirea calităţii raportărilor în situaţii de criză stau la baza creşterii semnificative a numărului de dezastre asociate fenomenelor meteorologice, scrie BBC. Pe de altă parte, îmbunătățirile aduse sistemelor de avertizare au avut un aport major în limitarea deceselor.
Peste 11.000 de fenomene extreme în care şi-au pierdut viaţa două milioane de oameni în ultimii 50 de ani
Odată cu valorile termice tot mai ridicate înregistrate în ultimele decenii, experţii au observat şi o creştere importantă a dezastrelor naturale influenţate de condiţiile meteo extreme. În 50 de ani, perioadă cuprinsă între 1970 şi 2019, au fost raportate peste 11.000 de astfel de fenomene în care şi-au pierdut viaţa aproximativ două milioane de oameni, arată Organizația Meteorologică Mondială (OMM). Pierderile economice cumulate se ridică la 3,64 miliarde de dolari.
„(Dezastrele n.r.) vor deveni mai frecvente și mai severe în multe părți ale lumii ca urmare a schimbărilor climatice”, a declarat secretarul general al OMM, prof. Petteri Taalas. „Asta înseamnă mai multe valuri de căldură, secetă și incendii de pădure precum cele pe care le-am observat recent în Europa și America de Nord. Avem mai mulți vapori de apă în atmosferă, ceea ce alimentează precipitațiile extreme și inundațiile mortale. Încălzirea oceanelor a afectat frecvența și perimetrul de desfăşurare al celor mai intense furtuni tropicale", a adăugat el.
Peste 90% din decesele legate de dezastrele meteorologice au fost înregistrate în țările în curs de dezvoltare. În topul fenomenelor mortale se clasează secetele, responsabile pentru 650.000 de morți. La polul opus, aproape 56.000 de oameni şi-au pierdut viaţa din cauza temperaturilor extreme.
Veste bună: Decesele sunt în scădere
Pe parcursul celor 50 de ani de monitorizare, numărul total de decese provocate de astfel de dezastre a urmat o curbă descendentă radicală. "În spatele statisticilor găsim şi o rază de speranță", comentează prof. Taalas. "Sistemele îmbunătățite de avertizare timpurie în cazul celor mai multe pericole au dus la reducerea semnificativă a mortalității. Pur și simplu, ne pricepem mai bine ca oricând să salvăm vieți".
În schimb, lucrurile nu au evoluat în bine şi la capitolul pierderilor economice. Doar în perioada 2010-2019 au fost raportate pierderi zilnice de aproximativ 383 milioane de dolari, o sumă de șapte ori mai mare faţă de cea din anii 1970-1979.