Fenomen rar în România. Meteorologii anunţă inversiune termică în mai multe regiuni ale ţării
Este ştiut faptul că, în general, temperatura aerului scade cu înălțimea. Există, însă și excepții cum este cazul inversiunii termice, fenomen specific mai ales sezonului rece, când uneori diferențele de temperatură între zonele înalte și cele joase pot fi și mai mari de 20 de grade Celsius.
De Redactia Observator la 03.12.2018, 13:40Este ştiut faptul că, în general, temperatura aerului scade cu înălțimea. Există, însă și excepții cum este cazul inversiunii termice, fenomen specific mai ales sezonului rece.
Potrivit meteorologilor, astăzi, un astfel de fenomen şi-a făcut simţită prezenţa în mai multe regiuni ale ţării.
O masă de aer rece a rămas pe loc, în zona joasă din sud, în timp ce aerul cald s-a ridicat în zonele înalte.
La Caracal, Giurgiu şi Roşiorii de Vede se înregistrau, la ora 12.00, temperaturi negative, în timp ce în zona înaltă şi în vest au fost valori pozitive. La Reşiţa au fost chiar 12 grade Celsius.
Frig la oraş, soare la munte
Practic, în timp ce oraşele îngheaţă de frig, pe vârful muntelui soarele străluceşte.
La ora 12.00, în Giurgiu erau minus 8 grade, în timp ce la Sinaia se înregistrau 6 grade Celsius.
La Videle, erau minus 9 grade, în timp ce la Câmpina se înregistrau 6 grade Celsius.
În Alexandria, termometrul arăta minus 7 grade, în timp ce la Predeal erau 5 grade Celsius.
Specialiştii spun că inversiunea termică se manifestă în condiţii de ger extrem.
În cazul în care deasupra aerului foarte rece se deplasează o masă de aer cald, apăruta ulterior, acesta nu are puterea sa dizolce, sub ea, zona compacta de aer rece.
Ce este inversiunea termică
Inversiunea termică este un fenomen meteo care poate avea loc la nivelul straturilor joase ale troposferei și apare de obicei când aerul este răcit de la baza acestora, potrivit Wikipedia.
În principiu temperatura descrește în troposferă cu înălțimea. Fenomenul de inversiune termică se produce atunci când temperatura crește cu altitudinea.
Apare în urma răcirii puternice a suprafeței terestre prin procese radiante. În cazul în care vântul este slab, amestecul turbulent va fi și el slab și lângă sol se va răci mai repede decât aerul de deasupra.
Temperatura se va apropia de punctul de rouă și apar aerul cețos și ceața.
O situație favorabilă inversiunii este circulația anticiclonică în care aerul are mișcare descendentă, aerul de la înălțime se comprimă și se încălzește. Iarna pot apărea cețurile persistente deasupra continentelorsub influența circulației anticiclonice.
De asemenea, în unele zone montane au loc frecvente fenomene de inversiune termică , le fel și în zonele depresionare.