Ianuarie, lună cu vreme de primăvară. Adevărata iarnă, așteptată în februarie
Ianuarie - cunoscută cândva ca cea mai grea lună de iarnă - arată acum ca primăvara. În loc de ger, avem temperaturi chiar şi de 15 grade în timpul zilei. Meteorologii spun că episoadele de iarnă severă se mută la final de sezon. Şi este cum nu se poate mai rău pentru agricultură.
De Ema Schweninger la 12.01.2020, 01:59Ianuarie - cunoscută cândva ca cea mai grea lună de iarnă - arată acum ca primăvara. În loc de ger, avem temperaturi chiar şi de 15 grade în timpul zilei. Meteorologii spun că episoadele de iarnă severă se mută la final de sezon. Şi este cum nu se poate mai rău pentru agricultură.
”De ce nu ninge?” E întrebare care a ajuns să-i frământe chiar şi pe copii. În loc să facă oameni de zăpadă, cei mici se joacă în parc. Nu au săniuţă, ci bicicletă.
În București, sâmbătă, au fost temperaturi de primăvară. La ora 14.00, termometrele arătau 9 grade Celsius, o vreme neobişnuit de caldă pentru această perioadă a anului. În anii trecuţi, se înregistrau 2 grade.
Luna ianuarie şi-a pierdut eticheta de "gerar". În toată ţara, temperaturile sunt cu 5 grade peste cât ar fi normal. Zilele trecute am avut o maximă de 15 grade în zona Munteniei.
”Dacă începem cu ‘pe vremea mea’, da, era frig. Erau minus 15 grade, era zăpadă, ne dădeam pe derdeluş cu sania, era de vis”, spune o bucureșteancă.
Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, temperaturile sunt mai mari, în medie cu 4,2 grade.
MIHAI TIMU, meteorolog de serviciu: Decembrie nu mai este o lună de iarnă şi nici ianuarie, dar este posibil ca iarna să recupereze. Prin recuperează înseamnă că putem avea viscol.
Vremea neobişnuit de caldă îi afectează şi pe agricultori. În aceste solarii din Vărăşti, Giurgiu, au apărut dăunătorii. O parte din producţie e compromisă.
SORIN CRISTEA, producător: Nu mai au faţă comercială. Dacă au puncte, puncte negre pe ele, cine le cumpără? E rău că din cauza vremii nu au murit dăunătorii.
În aceste livezi de piersici şi caişi, deja au apărut mugurii pe crengi, deşi este mult prea devreme pentru ei.
GEORGE LĂMUREANU, producător: Va fi un an mai bolnăvicios dacă nu se vor atinge temperaturi mai scăzute. Un -15 grade nu am avut anul acesta. -10 grade a fost maximum.
Anomaliile de la început de an vin după ce şi sfârşitul anului trecut a fost plin de recorduri neobişnuite. De altfel, Anul 2019 a intrat în istorie ca cel mai călduros de când se fac măsurători în România, adică din 1900.