Luna iulie a început cu temperaturi de cuptor. Bucureştiul se topeşte
Luna iulie a început cu temperaturi de cuptor. Bucureştiul se topeşte de câteva zile fierbinţi ca în deşert. O arată imaginile de pe camera de termoviziune. Unde ne putem refugia de caniculă şi cum putem face faţă căldurii infernale, vedeţi într-un experiment Observator.
De Lucsandra Săndulescu la 02.07.2020, 11:53- Soarele a încins şi maşinile.
- Masca a făcut să pară că atmosfera este sufocantă în mijloacele de transport în comun.
O echipă Observator a fost în cele mai fierbinţi locuri din Capitală. Cel mai rău a fost în centru. 33 de grade în aer, dar mult mai multe resimţite, pe stradă, pe asfaltul încins.
Conf. Tiberiu Catalina, Facultatea de Inginerie a Instalaţiilor Bucureşti: Temperatura la nivelul solului este de 50, 52 de grade celsius. Deci cu 20 de grade mai mult decât arată temperatura aerului!
Soarele a încins şi maşinile. Dar culoarea a făcut diferenţa.
S-ar putea ca nici transportul cu maşina personală să nu fie foarte copnfortabil şi asta pentru că, temperatura din interior variază în funbcţie de culoarea pe acre o are autovehiculul
În mijloacele de transport în comun a fost o loterie. Jumătate nu au aer condiţionat, iar în cele care au, nu s-a simţit. Iar masca a făcut să pară că atmosfera este sufocantă.
In autobuz călătoria este mult mai dificilă atunci când temperaturile sunt ridicate şi asta pt ca, temperatura, într-un autobuz cu aer condiţionat, trece de 38 de grade.
Metroul rămâne poate cel mai bun mijloc de transport pe vreme de caniculă. Şi asta pentru că, în subteran, temperaturile sunt cu 10 grade mai scăzute decât la suprafaţă.
În aceste zile, blocurile s-au transformat în cuptoare. Căldura se acumulează în pereţii clădirii. Cel mai rău este noaptea, spun specialiştii în construcţii, când se transferă în interior.
Conf. Tiberiu Catalina, Facultatea de Inginerie a Instalaţiilor Bucureşti: Foarte importantă este instalarea de jaluzele exterioare, care menţin radiaţia solară către exterior. Dacă nu se poate atunci sunt jaluzele interioare care ajuta sa tina radiatia solara catre exterior.
Medicii ne învaţă şi ei câteva trucuri prin care să ne hidratăm corect pe timpul verii.
Simona Carniciu, medic diabet-nutriţie: Prin trucuri înseamnă, de exemplu, să bem la temperatura camerei sau, din când în când, să mai bem câte ceva cald, de exemplu un ceai cald. Acest lucru face ca apa să pătrundă foarte repede în celulă.
In ultimele 24 de ore, serviciul de ambulanţă a fost suprasolicitat. Au fost aproape 1500 de apeluri.
Circulația atmosferică din această perioadă este tipică lunii lui Cuptor şi determină aerul fierbinte de origine nord-africană să ajungă peste zona ţării noastre.
Simona Căpşună, meteorolog Observator: Temperaturile sunt mai ridicate cu 4, 5 grade celsius peste cele normale şi împreună cu umiditatea aerului foarte mare, detemrinată de ploile din ultima perioadă, vor face ca atmosfera să fie sufocantă.
Recordul lunii iulie în Bucureşti a fost înregistrat acum 20 de ani: 42 de grade. Dar cel mai fierbinte iulie din istorie rămâne cel din 2007 când au fost 44 de grade, iar meteorologii au emis primul cod roşu din România.