Octombrie 2020 a păstrat tendinţa: a fost extrem de caldă faţă de normal. Noiembrie - rece, încă din primele zile
Bilanţul lunii octombrie. A fost o lună mult mai caldă faţă de normalul mijlocului de toamnă în România. Temperatura medie a lunii a fost mai mare cu 3°C faţă de media multianuală şi o situează pe locul al doilea în şirul celor mai călduroase octombrie din ultima jumătate de secol. Cea mai caldă zi a fost 5 octombrie, când s-au atins 35°C în Zimnicea şi 32°C în Bucureşti, valori aflate nu foarte departe de cele maxime absolute ale lunii şi anume 39°C înregistrată la Armăşeşti, jud. Ialomiţa în anul 1952 şi 36°C, în Bucureşti, în acelaşi an.
De Simona Căpşună la 28.10.2020, 17:41- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Luna noiembrie începe cu temperaturi modeste şi ploi
- Meteorologii prognozează o scădere treptată a valorilor termice
- Cele mai importante știri ale zilei, la Observator 19
În a doua decadă, cel mai cald a fost pe 12 octombrie când termometrele au indicat 27°C în Zimnicea şi Giurgiu şi 26°C în Bucureşti, iar în ultima decadă valorile au fost asemănătoare, adică, 27°C în Jurilovca pe 24 octombrie şi 23°C în Bucureşti pe data de 23.
Ploile nu au fost prea multe, însă furtunile puternice nu au lipsit. S-au emis; 1 cod roşu de furtună pe 5 octombrie pentru Maramureş, 4 coduri portocalii pe 26 octombrie pentru Dobrogea, zi în care s-a format şi o tornadă în judeţul Tulcea, şi 5 coduri portocalii de inundaţii.
După o lungă perioadă de secetă puternică în cea mai mare parte a ţării care a acoperit mare parte a verii şi prima jumătate a toamnei, rezerva de apă s-a refăcut în toate regiunile cu excepţia Dobrogei.
Tendinţa vremii în luna noiembrie
Ultima lună a toamnei începe cu temperaturi modeste şi cu ploi din loc în loc prin regiunile estice şi sudice. Valorile termice nu se vor abate semnificativ de la cele normale care, în prima decada a lunii sunt cuprinse între 11°C în depresiuni şi 15°C în sudul ţării pe timpul zilei şi au valori cuprinse între 0°C în depresiuni şi 10°C în Lunca Dunării şi pe litoral.
Estimările meteorologilor indică o scădere treptată a temperaturilor cu cât ne vom apropia de sfârşitul lunii atunci când, în mod normal ar trebui să se mai atingă 9°C ... 10°C doar în regiunile vestice şi noaptea ar trebui să fie cel mult 3°C la nivelul ţării.
De-a lungul anilor au fost însă şi excepţii, astfel că temperatura maximă absolută a lunii noiembrie în România, 30,5ºC, a fost înregistrată la Călăraşi, în data de 1 noiembrie 1926. Tot atunci, în Bucureşti, mercurul a urcat în termometre până la 29,4ºC.
În ceea ce priveşte cele mai reci nopţi, statistica indică temperatura minimă absolută de -30,8ºC, înregistrată la Vf.Omu, în data de 30 noiembrie 1957. La Bucureşti, minima absolută este de -19,4ºC, înregistrată în 26 noiembrie 1993.
Din punct de vedere al precipitaţiilor, luna noiembrie este mai bogată faţă de octombrie.
Cantităţile lunare de precipitaţii ar trebui să fie cuprinse între 30 şi 50 mm în Dobrogea, Muntenia, Moldova şi mare parte a Transilvaniei, în timp ce valori între 75 si 100 mm se înregistrează în zona montană înaltă (peste 1500 m). Vor predomina ploile, iar la munte, lapoviţa şi ninsorile, în timp ce, bruma va deveni fenomenul cel mai des întâlnit noaptea şi dimineaţa, după cum sugerează şi numele popular al lunii noiembrie: Brumar.
În cazul precipitaţiilor, statistica meteorologică menţionează cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii din noiembrie, 357,9 mm, înregistrată la Dr. Tr. Severin, în anul 1937.
sursă: Administraţia Naţională de Meteorologie
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și