Ploaia s-a transformat brusc în "bombardament" cu gheaţă, în două localităţi. "Asta e moarte curată dacă te prinde"
A rămas prăpăd în urma primelor coduri roşii de furtună din această vară. În multe locuri din ţară a căzut grindină de dimensiunea unei mingi de tenis. În Bistriţa Năsăud, sute de case au toate geamurile sparte iar la altele acoperişul a fost luat de vânt. La Iaşi, au fost lansate peste 10 rachete antigrindină care să alunge pericolul.
De Clara Mihociu la 05.06.2024, 13:25"Aproape o oră a plouat, seara trecută, în comuna Răducăneni, iar timp de 20 de minute a fost şi grindină de mari dimensiuni. Oamenii spuneau că a fost grindină cât pumnul şi n-au mai văzut aşa ceva. Acum, însă, vedem urmările după această ploaie puternică, cu grindină mare. Solarul din imagini a fost pur şi simplu ciuruit. Nu are cine să-i despăgubească, trebuie să acopere singuri aceste stricăciuni", transmite reporterul Observtaor Clara Mihociu, din Răducăneni, judeţul Iaşi.
Meteo. Pagube uriaşe în urma furtunilor
"Găuri peste tot. Şi asta e doar pe un metru pătrat", arată un român păgubit. După potop, oamenii fac bilanţul pagubelor. "A venit pe maşină, a crăpat parbrizul. A îndoit maşina aici, aici, în mai multe locuri. Am 47 de ani şi mama mea de 77 de ani nu a mai întâlnit în Răducăneni gheaţă cât pumnul", spune o localnică.
"Tot ce se afla afară a fost distrus de grindină. Florile au fost ciuruite. S-au scuturat aproape în totalitate, iar sub puterea grindinei de mari dimeniuni cât pumnul, nici măcar pomii nu au făcut faţă. Crengi întregi s-au rupt şi au fost puse la pământ cu tot cu fructe", arată Clara Mihociu, reporter Observator.
- Judeţul lovit de un fenomen extrem de rar: furtuna supracelulară. "A fost ceva de neînchipuit"
- Vremea 3 iunie - 1 iulie 2024. Început de vară cu temperaturi mai ridicate decât cele obișnuite. Zonele afectate...
- Primul cod roşu de vreme severă din acest an: Acoperişuri smulse de vânt, case inundate, copaci doborâţi. Un...
Dezastru după codul roşu de furtuni
A plouat doar o oră, timp în care localităţile Răducăneni și Bohotin au suferit distrugeri semnificative. O ploaie, ce părea inofensiva, s-a transformat brusc în bombardament cu gheaţă.
"Asta e moarte curată dacă te prinde. Moarte curată, deci nu", spune un localnic. Grindina a distrus grădinile oamenilor, a spart chiar și țigla de pe case, iar în comuna Grozeşti, o barză a căzut din cuib după ce a fost lovită de gheaţă şi a ajuns cu aripa ruptă. Autorităţile au lansat 12 rachete antigrindină, în zona localităţii Panciu, pentru a diminua pagubele.
O familie cu copii, la un pas de tragedie
O familie din Bistriţa Năsăud a fost la un pas de tragedie după ce grindina a spart panoul panoramic de la maşină. Captivi în autoturism, părinţii şi cei doi copii, au scăpat ca prin minune teferi.
"A venit de m-am speriat. Am băgat în casă, închis tot, cu degetele, să nu aud ce vreme e", povesteşte o bătrână, plângând. Codul roşu de furtuni a adus un peisaj de iarnă la începutul verii în multe zone din ţară. În tot judeţul, un covor de gheaţă s-a aşternut pe străzi şi în curţi. Sute de case au avut de suferit, inclusiv biserica din localitatea Săsarm.
"Şi uşa la biserică şi uşa la casa noastră, toată e ciobită cum a venit gheaţa aşa de mare. De acolo, aşa a venit, din partea aia. A fost teroare", spune o femeie. "Zona a fost sub un cod roşu de gheaţă, grindină şi vijelie. Au fost afectate peste 240 de gospodării, vorbim de acoperişuri luate de vânt, geamuri sparte. De asemenea, copaci căzuţi", a declarat Cristian Bucur, ISU Bistrița-Năsăud.
Furtună supercelulară, în Gorj
La Vaslui, au fost trimise două avertizări RO-Alert de vreme severă. Vântul puternic, care a suflat în rafale, a smuls arbori şi i-a aruncat peste maşini. Un fenomen meteo extrem de rar s-a produs în Gorj: o furtună supercelulară. Localnicii au suprins norii negri şi grei care pot genera căderi de grindină, precipitații abundente și chiar formarea de tornade.
În localitata Stăneşti plasele anti-grindină care ar fi trebuit să protejeze legumele s-au îndoit sub tonele de gheaţă căzute din cer. "Degeaba munceşti un an de zile că, în câteva minute, deja e la pământ totul", oftează un localnic.
Pericolul nu a trecut. Specialiştii spun că temperaturile foarte ridicate vor favoriza apariţia fenomenelor extreme. Grindina se formează atunci când picăturile de ploaie sunt purtate în sus în interiorul unui nor de curenții calzi. Odată ajunse în părţile mai înalte şi mai reci, se declanşează procesul de îngheţare al apei, iar pe pământ cad bucăţile de gheaţă.
"Instabilitatea atmosferică specifică sezonului cald implică dezvoltarea acestor nori, ale căror vârfuri depăşesc 10 kilometri. Din acest motiv, fenomenele sunt unele violente", a explicat Mihai Timu, meteorolog ANM. În următoarele zile în est şi sud, se va atinge pragul caniculei, 35 de grade Celsius.