Prognoza meteo pentru octombrie. Temperaturi de peste 30 de grade Celsius în weekend
Meteorologii anunță zile de vară la începutul lunii octombrie, cu temperaturi ridicate. De asemenea, se vor înregistra și ploi în anumite părți ale țării.
De Cristian Ionescu la 01.10.2020, 14:15- Vreme caldă în weekendul 3-4 octombrie
- Temperaturile depășesc 30 de grade în primele zile de octombrie
Primul weekend de octombrie aduce vreme de vară
Vineri, vremea se va încălzi. În nord-vestul şi, parţial, în centralul ţării, precum şi la munte va ploua slab cantitativ. Vântul va avea unele intensificări la munte. Temperaturile maxime se vor încadra între 17 şi 27 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 2 şi 16 grade. În Bucureşti vor fi în jur de 25 de grade Celsius ziua şi, cel puţin, 9 grade noaptea.
Sâmbătă, vremea va continua să se încălzească, iar valorile termice vor fi cu mult peste cele potrivite datei. Doar în vestul teritoriului, noaptea vor fi înnorări şi, pe arii restrânse, averse şi descărcări electrice. Vântul va avea intensificări temporare la munte, îndeosebi la altitudini mari, iar viteze mai mici va avea, local, în vestul, nord-vestul şi în estul ţării. Temperaturile maxime se vor încadra între 22 şi 30 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 4 şi 20 de grade Celsius. În Bucureşti vor fi în jur de 27 de grade Celsius ziua şi, cel puţin, 13 grade noaptea.
Duminică, vremea va fi mult mai caldă decât în mod normal. În regiunile vestice, nord-vestice şi, parţial, în cele centrale vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Rafale vor fi şi la munte, în special la altitudini mari. Temperaturile maxime se vor încadra între 22 şi 31 de grade, iar cele minime între 9 şi 19 grade. În Bucureşti vor fi 30 de grade Celsius ziua şi, cel puţin, 15 grade noaptea.
Luni, vremea va rămâne deosebit de caldă în cea mai mare parte a ţării. În jumătatea de nord-vest a teritoriului, local, vor fi averse şi descărcări electrice. Cantităţile de apă pot fi, izolat, mai însemnate. Vântul va avea intensificări la munte, cu viteze mai mari pe creste. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 şi 33 de grade, iar cele minime între 11 şi 19 grade. În Bucureşti vor fi în jur de 30 de grade Celius ziua şi, cel puţin, 15 grade noaptea.
Vremea în octombrie. Căldură, dar și ploi în mare parte a țării
Vremea în octombrie se anunță caldă, de altfel, ca și în precedenta lună de toamnă. Vor veni însă și zilele ploioase, în mare parte a țării.
Caracteristici meteo ale lunii octombrie
Octombrie este, statistic vorbind, cea mai stabilă lună a toamnei. În schimb, aşa cum îi spune şi numele popular, adică Brumărel, cu cât ne vom apropia de finalul lunii, bruma va deveni fenomenul meteo de interes pe timpul nopţilor şi al dimineţilor.
În ceea ce priveşte temperaturile, maxima absolută a lunii, valoarea de 39 de grade Celsius nu a mai fost depăşită din 1952 până în prezent. Cu toate acestea, tendinţa generală de încălzire a climei se menţine, 9 dintre anii de după 2000, fiind în primii 10, cu cele mai călduroase luni octombrie din ultima jumătate de secol.
Cum va fi vremea în octombrie
În următoarele zile vremea se va încălzi încet dar sigur, iar până spre mijlocul săptămânii viitoare, temperaturile vor fi din nou tipice verii târzii, cu maxime care vor depăşi 30 de grade Celsius în sudul ţării.
Ciclonul care a adus ploile de pe final de septembrie a rămas activ peste zona României şi în prima zi de octombrie, după care, va lăsa loc vremii frumoase şi calde. De luni, însă, o altă furtună puternică, aflată în vestul Europei şi care poartă numele Alex, va trimite ploi şi către ţara noastră.
Ca şi tendinţă, conform datelor primite de la Centrul European de Prognoză a Vremii, se remarcă pe de o parte, primele 20 de zile ale lunii cu precipitaţii şi cantităţi de apă excedentare în toate zonele, mai puţin în cele sudice şi, pe de altă parte, intervalul 5 – 12 octombrie, cu temperaturi în medie, cu 2-3 grade Celsius, peste cele normale.
Septembrie a fost ca o lună de vară
S-a încheiat prima lună de toamnă, o lună care a păstrat atmosfera verii, chiar şi după echinocţiu. Ploile au lipsit din cea mai mare parte a ţării, aşa că seceta s-a accentuat în majoritatea regiunilor, iar la acest fenomen au contribuit şi temperaturile extrem de ridicate. Septembrie din acest an se va încadra între cele mai călduroase şi, posibil, cele mai secetoase luni de toamnă din ultimii 60 de ani.
Deşi au fost emise mai multe avertizări cod portocaliu de furtună şi, chiar cod roşu de inundaţie, ploile au devenit de interes doar în ultima săptămână de septembrie, pentru că au căzut pe suprafeţe extinse şi, pe alocuri, cantităţile de apă au trecut de 30 l/mp.
Mai este nevoie, însă, de multă apă în sol pentru un start bun al campaniei agricole de toamnă.
- Acest articol a fost realizat cu informațiile furnizate de Administrația Națională de Meteorologie.