Reacţia turiştilor străini după ce au venit să viziteze Bucureştiul primăvara, dar au dat de frig şi ploi
Primăvara este, de fapt, iarnă - meterorologii confirmă ce simţim cu toţii. Din martie până acum, majoritatea zilelor au fost mai reci decât în mod normal. Ultimele ore sunt o dovadă în plus: furtuni şi grindină în Transilvania, ninsori şi temperaturi cu minus la munte, frig şi ploaie la Bucureşti.
De Andreea Milea la 08.05.2023, 19:35Schimbarea vremii a fost anunţată de furtuni în aproape toată ţara. La caţiva kilometri de Satu Mare, localnicii s-au speriat că vor fi luaţi pe sus de o tornadă. Oamenii au văzut pe cer nori ca o pâlnie, dar, din fericire, aceştia nu au atins pământul.
La Zalău, oraşul a fost paralizat de o grindină violentă, urmată de ploaie torenţială. În scurt timp, străzile oraşului s-au inundat. Şi în Baia Mare, grindina a răpăit minute în şir, iar străzile au fost acoperite de gheaţă. Canalizarea a refulat, iar pentru localnici a fost o adevărată aventură să iasă din case.
Vreme de toamnă în mai
Şoferii care s-au grăbit să schimbe cauciucurile de iarnă au avut parte de o surpriză pe ruta Zalău - Cluj-Napoca: au dat de porţiuni de şosea acoperită cu gheaţă.
- Vremea de mâine, 9 mai. Va fi extrem de rece pentru această perioadă din calendar
- Vremea 8 - 21 mai 2023. ANM anunță frig, ploi, vijelii și grindină în aproape toată țara. Încălzire, abia...
- Vremea caldă se lasă așteptată, nou val de frig cu ploi și vânt intens. Prognoza meteo pentru 8 mai - 5 iunie
Pasager: Uite ce e aici! Vai de capul meu! Extraordinar, uită-te!
Rupere de nori a fost şi la Cluj. Furtuna care a ţinut o jumătate de oră a rupt copaci şi a avariat mai multe maşini. Localnicii au primit mesaje RO Alert prin care erau sfătuiţi să se adăpostească imediat şi să nu iasă din case.
Astăzi, vremea extremă a adus diferenţe mari de temperatură între Moldova şi Transilvania. La ora 15, la Rădăuţi şi Suceava erau abia câteva grade peste limita de îngheţ, iar în Hunedoara şi Mureş erau peste 20 de grade Celsius.
Dacă ieri au fost 24 de grade celsius la Bucureşti, astăzi termometrele au coborât la 15 grade. Soarele a fost acoperit de nori, iar vântul a dat deseori senzaţia de frig.
Localnic: Acum plouă, acum e soare. Acum faci plajă, acum te îmbraci de iarnă. Cum era înainte luna mai? Se deschideau ştrandurile de la 1 mai.
De câţiva ani nu mai este cazul. Temperatura medie a acestei primăveri a fost mai mică decât media iernii.
Mihai Timu, meteorolog de serviciu ANM: Să ne amintim că iarna asta am avut multe perioade cu temperaturi de primăvară si acum avem reversul in această primăvară, am avut intervale cu temperaturi apropiate de sezonul rece. Iernile sunt mai blande si mai calde iar primăverile mai răcoroase. Luna aprilie a iesit sub media climatologică aproape cu -2 grade.
Reporter-localnici: V-aţi aşteptat la vremea asta?
- Nu. Sincer nu. Nu mă aşteptam să fie aşa frig.
- Ne adaptăm mai greu, răceli mai dese. E o vreme capricioasă dar depinde din ce punct de vedere: pt agricultură e ft bună, pentru cei care se plimbă, mai puţin.
Vremea rece din Bucureşti a stricat şi planurile turiştilor străini care veniseră să admire o capitală scăldată în soare. Nici zilele următoare nu se anunţă bune de stat la terasă.
Turist străin: Este o vreme foarte rea. Ieri şi sâmbătă a fost vremea foarte bună iar astăzi este urât. La fel ca toamna.
Andreea Milea, reporter Observator: În următoarele zile, ploile vor cuprinde aproape toată ţară, în special zona de sud-vest acolo unde vom avea parte şi de descărcări electrice. În anumite regiuni se vor înregistra cantităţi de apă de peste 20 de litri pe mp iar la munte, la altitudini mari, ploaia se va transforma în lapoviţă şi ninsoare.
Până la sfârşitul săptămânii, temperaturile din aproape toată ţara vor rămâne mai mici decât ar fi normal. Maximele vor atinge cu greu 19 grade Celsius. Cel mai rece va fi în Moldova, Transilvania și la munte. Vântul va atinge 70 de kilometri pe oră şi va contribui la senzația de frig în Banat şi la munte. Abia de săptămâna viitoare se mai încălzeşte vremea, spun meteorologii.