Schimbările de vreme extrem de bruște au dat peste cap toată ţara. Meteorologii anunţă temperaturi de îngheţ, ploi şi rafale
Sunt schimbări bruşte, care au dat peste cap toată ţara. De la vest la est, ciclonul care a cuprins România a adus ploi, rafale şi temperaturi de îngheţ. În Capitală, bucureştenii au trecut de la tricou direct la geci de iarnă.
De Redactia Observator la 25.09.2018, 20:09Sunt schimbări bruşte, care au dat peste cap toată ţara. De la vest la est, ciclonul care a cuprins România a adus ploi, rafale şi temperaturi de îngheţ. În Capitală, bucureştenii au trecut de la tricou direct la geci de iarnă. Urmează zile şi mai ales nopţi extrem de reci, aşa că s-ar putea să avem parte de căldură în calorifere chiar de la sfârşitul săptămânii.
Zgribuliţi şi echipaţi cu geci, căciuli şi chiar cu cizme. Aşa arătau, la prima oră, bucureştenii, care au trecut, în doar câteva ore, prin două anotimpuri. După câteva zile cu soare şi temperaturi de vară, valul de aer polar venit din vestul Europei a adus iarna şi în Capitală. De la peste 20 de grade, am ajuns la 11 grade dimineaţa.
De pe o zi pe alta, temperatura a scăzut cu 10 grade, iar asta se simte. Dacă până acum purtam tricouri şi cămăşi subţiri, iată că acum am trecut direct la hainele călduroase
La fel de brusc s-a schimbat peisajul şi pe litoral. Plajele sunt pustii sub cerul mohorât, vântul bate cu putere şi a plouat puternic, acolo unde cu doar o zi în urmă, ultimii turişti se bucurau de apa caldă a mării. Dacă ieri erau 28 de grade la Constanţa, astăzi termometrele nu au sărit de 16 grade.
Doar câţiva curajoşi, echipaţi de toamnă, s-au mai plimbat la malul mării.
Alţii au profitat de vântul puternic pentru a face kitesurfing. Au fost ultimele ore de distracţie la malul mării, pentru că temperaturile continuă să scadă.
FLOAREA MACAVEI, meteorolog de serviciu: Vor fi temperaturi diurne între 15 şi 19 grade. Şi cele nocturne între aproximativ 6 şi 9 grade.
În acest ritm, românii s-ar putea încălzi curând lângă calorifere. Legea prevede furnizarea căldurii în caz că temperaturile scad sub 10 grade celsius trei nopţi la rând.
Medicii spun că oscilaţiile afectează mai ales copiii, bătrânii, gravidele şi pe cei care suferă de boli cronice.
HERDEA VALERIA, medic de familie: Induc ceea ce noi numim stres termic şi automat activează o serie de afecţiuni, de exemplu astmul bronşic poate să reacţioneze foarte repede, se activează foarte multe dintre sinuzite, să nu uităm bronşitele.
Mai grav este că vremea este tot mai imprevizibilă, chiar şi pentru meteorologi.
ROXANA BOJARIU, directorul Departamentului de Climatologie, ANM: Avem de a face şi cu fenomene extreme, fenomene care sunt din ce în ce mai dese. Intensitatea şi frecvenţa lor creşte, deci este de înţeles că nu poţi întotdeauna să prinzi o asemenea amplitudine şi cu o precizie foarte mare.
Aşadar, nu ştim încă ce iarnă ne aşteaptă. Am putea avea episoade extreme ale vremii, anunţate abia cu câteva zile înainte.