Telefoane-surpriză date de români la Dispeceratul ANM, care informează despre starea vremii
Dispeceratul menit să-i ajute pe românii care au nevoie de informaţii despre starea vremii a devenit locul unde mulţi sună din plictiseală. Sau pentru a-şi rezolva problemele personale.
De Redactia Observator la 03.01.2019, 22:58Dispeceratul menit să-i ajute pe românii care au nevoie de informaţii despre starea vremii a devenit locul unde mulţi sună din plictiseală. Sau pentru a-şi rezolva problemele personale. Doi miri au vrut să afle dacă ploaia le va strica nunta, iar câţiva muncitori i-au contactat direct pe meteorologi să îi întrebe dacă pot monta un acoperiş. Specialiştii răspund la apeluri, dar atrag atenţia că nu pot oferi tuturor consultanţă.
”Fiţi amabil, aş dori să ştiu şi eu cum va fi vremea de Paşti, în luna aprilie, aşa”. Este doar unul din zecile de telefoane pe care le primesc zilnic angajaţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
Dacă mulţi sună pentru că au planuri importante care depind de starea vremii, alţii o fac doar din plictiseală.
O mireasă din Craiova a sunat pentru că ploaia îi strica nunta, iar câţiva muncitori din Constanţa nu puteau monta un acoperiş, din cauza unei furtuni. Alţii au alte probleme.
”Vreau să plec de acolo, de la socrul meu. Mai mult de o zi să stau cu el şi cu soacră-mea, deja e prea mult”, se aude într-un telefon.
Un pasionat de meteorologie din Buzău şi-a făcut chiar un obicei din a suna de fiecare dată când în satul natal se schimbă vremea.
Constanţa Vâlciu, meteorolog: Omul ne informează că sunt descărcări electrice, că s-a înnorat, că ninge, că plouă
Apelurile nepotrivite apar însă şi în momente critice, în care specialiştii se grăbesc să dea atenţionările de vremea rea. În astfel de situaţii, telefonul cetăţeanului curios să afle primul ce se întâmplă le poate întârzia alertele.
ALINA ȘERBAN, meteorolog: Noi am ruga, dacă se poate, pentru că suntem un colectiv restrans, care trebuie sa faca fata tuturor solicitarilor, mai multa seriozitate.
Prognozele meteo sunt disponibile în timp real şi pe site-ul ANM, iar fenomenele extreme sunt anunţate, de la 1 octombrie, şi prin sistemul de urgenţă RO-ALERT.