Un val de aer saharian provoacă în Europa caniculă greu de suportat
Valul de aer saharian care a declanşat alerta în Europa va aduce prima zi de caniculă în România. Pentru prima oară în acest an, temperaturile vor trece mâine de pragul de 35 de grade, la umbră.
De Redactia Observator la 27.06.2019, 00:09- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Valul de aer saharian care a declanşat alerta în Europa va aduce prima zi de caniculă în România. Pentru prima oară în acest an, temperaturile vor trece mâine de pragul de 35 de grade, la umbră. În vestul Europei, aerul sufocant a făcut victime. Trei oameni au murit în Franţa din cauza şocului termic, după ce au încercat să se răcorească în mare. În Italia şi în Germania au fost luate măsuri fără precedent!
În Italia, ţară în care locuiesc peste un milion de români, este cod portocaliu de caniculă, iar în unele regiuni chiar ROŞU. Ministerul de Externe de la Bucureşti a emis şi o alertă de călătorie.
În Bologna, unde echipa de tineret a României va juca semifinala Campionatului european de fotbal vor fi 38 de grade.
În Spania, aerul torid şi uscat va duce mercurul din termometre până la 42 de grade. "Vine Infernul", a scris o jurnalistă spaniolă pe contul său de Twitter.
Franţa se aşteaptă la cea mai fierbinte lună iunie din istorie. Vineri vor fi 45 de grade la umbră. Au fost luate măsuri fără precedent. Examenul naţional de la finalul clasei a opta a fost reprogramat.
Pe internet, harta cu temperaturi a devenit virală, după ce, lângă ea, a fost ataşată celebra pictură "Ţipăt", a lui Edvard Munch. Până la sfârşitul săptămânii, valul de aer saharian va fi greu de îndurat în 12 ţări din vestul şi din centrul Europei.
În vestul Germaniei, s-a înregistrat un record al ultimelor şapte decenii. 39 de grade la umbră. Însă temperatura resimţită a ajuns aproape de 50 de grade.
Pentru a evita accidentele, viteza maximă admisă pe autostrăzi a fost limitată la 100 de kilometri pe oră. În oraşul Dusseldorf, sute de oameni dintr-un tren au fost evacuaţi pentru că sistemul de aer condiţionat s-a stricat, iar compania naţională a considerat că pasagerii nu pot călători în astfel de condiţii.
Europenii se tem de o situaţie similară celei din 2003, când 35 de mii de oameni au murit.