Val de aer polar peste România. Meteorologii anunţă temperaturi de până la minus 20 de grade noaptea
Valul de aer polar aduce un episod de iarnă severă, care va dura două săptămâni. Ninsorile au cuprins toată România şi ne pregătim de nopţi şi dimineţi geroase. S-au înregistrat şi minus 20 de grade, iar la munte stratul de zăpadă depăşeşte un metru.
De Redactia Observator la 07.01.2019, 20:16Valul de aer polar aduce un episod de iarnă severă, care va dura două săptămâni. Ninsorile au cuprins toată România şi ne pregătim de nopţi şi dimineţi geroase. S-au înregistrat şi minus 20 de grade, iar la munte stratul de zăpadă depăşeşte un metru.
După un început de an neobişnuit de călduros, iarna şi-a intrat în drepturi. A nins în toată ţara, iar temperaturile au atins cele mai mici valori de până acum. Au fost minus 20 de grade la Bâlea Lac.
În Capitală, străzile acoperite de omăt s-au transformat în patinoare pentru şoferi. Două maşini au ieşit în decor.
În toată ţara, peste 1.400 de utilaje au ieşit pe drumurile naţionale. S-au folosit aproape 7.000 de tone de material antiderapant.
Pe autostrada Soarelui, o autospecială a luat foc de la un scurtcircuit. Şoferul nu a fost rănit. Utilajul a fost ridicat după ce a stat mai multe ore pe banda de urgenţă.
Meteorologii vin însă cu veşti proaste pentru zilele care urmează.
Alina Şerban, meteorolog ANM: În continuare ne aflăm sub o masă de aer rece, o masă de aer ce va determina temperaturi scăzute mai ales în această noapte. Temperaturi în jurul valorii de minus 10 grade şi mai coborâte decât atât.
Cele mai scăzute temperaturi din noaptea de luni spre marţi le vor suporta locuitorii din Miercurea Ciuc, unde termometrele vor arăta minus 20 de grade. Va fi ger şi în Baia Mare sau Braşov. De mâine, şi maximele vor fi negative în aproape toată ţara.
Alt episod extrem este aşteptat de miercuri seară, când, deasupra ţării noastre, o masă de aer cald venită dinspre Marea Mediterană se va ciocni cu o masă de aer rece, din nordul Europei.
Moldova va fi regiunea cea mai afectată de ciocnirea dintre cele două fronturi atmosferice. Începând de miercuri noaptea, în estul României ne putem aştepta la viscol şi căderi masive de zăpadă.
Preventiv, Poliţia Rutieră a sporit controalele în regiunile unde drumurile sunt dificile pe timp de iarnă.
Laurentiu Neagoe, poliţist: Recomandăm conducătorilor auto să adapteze viteza de deplasare la condiţiile de drum, să se oprească atunci când simt că sunt obosiţi la volan, să păstreze sistemele de climatizare funcţionale.
Potrivit prognozelor, episodul de iarnă grea pe care îl traversăm va dura aproape două săptămâni.