Antena Meniu Search
x

Articol susținut de Medlife Trei dintre cele mai frecvente probleme de sănătate în rândul bărbaților de peste 60 de ani

Odată cu avansarea în vârstă, multe dintre funcțiile corpului se reduc și apar diverse boli. Un român ajuns la vârsta de 65 de ani, mai are în față doar 4 ani de viață sănătoasă, adică de două ori mai puțin față de media europeană. Pentru a menține o stare de sănătate cât mai bună, persoanele cu vârste peste 60 de ani ar trebui să-și facă anumite controale medicale regulat. MedLife recomandă în acest sens pachetul de sănătate „Seniorul activ și viguros”, configurat special pentru nevoile acestora.

de Redactia Observator

la 09.05.2024, 11:15

Trei dintre cele mai frecvente probleme de sănătate în rândul bărbaților de peste 60 de ani
Trei dintre cele mai frecvente probleme de sănătate în rândul bărbaților de peste 60 de ani

Bărbații sunt mai reticenți când vine vorba despre efectuarea analizelor medicale și altor investigații. Dar după 60 de ani sunt mai predispuși la anumite boli precum cele cardiovasculare, diabetul sau afecțiunile renale. Iar în funcție de rezultatele analizelor, medicii pot recomanda teste suplimentare de screening pentru cancer de prostată sau cancer colorectal.  Orice bărbat care a împlinit vârsta de 60 ani, chiar dacă este sănătos, este bine să își facă o evaluare minuțioasă a stării de sănătate, pentru a preveni eventualele probleme medicale care pot apărea în viitorul apropiat.

Un senior poate afla dacă suferă de hipertensiune arterială, dacă are niveluri ridicate ale zahărului din sânge și ale colesterolului printr-o simplă vizită la medic. Specialistul îi va recomanda un set de analize din sânge și îi va măsura tensiunea arterială. Poate opta pentru o consultație de medicină internă și chiar pentru o ecografie abdominală pentru a detecta eventualele anevrismele de aortă abdominală. Și da, medicii recomandă tuturor persoanelor cu vârsta cuprinsă între 65 și 75 de ani, mai ales celor care au fumat sau încă mai fumează, să facă o ecografie pentru a detecta anevrismele de aortă abdominală.

Hipertensiunea arterială, cea mai frecventă afecțiune cronică seniorilor

Odată cu trecerea anilor, miocardul - mușchiul inimii - devine mai rigid, scade atât pulsul cardiac, cât și debitul cardiac maximal. În cazul seniorilor între 60-65 de ani, ritmul cardiac normal este considerat între 80-136 bătăi pe minut, iar ritmul cardiac maxim este de 160 de bătăi pe minut. La bărbații cu vârste între 65-70 de ani, între 78-132 bătăi pe minut, iar ritmul cardiac maxim este de 155 bătăi pe minut. Un consult cardiologic este mai mult decât binevenit la această vârstă, pentru că există și riscul de alte boli cardiovasculare, care pot fi depistate de către un medic cardiolog.

Hipertensiunea arterială este unul dintre principalii contribuitori la mortalitatea de cauză cardiovasculară, atât la nivel global, cât și în țara noastră, unde are o prevalență de 45% în rândul adulților. Hipertensiunea arterială nu doar că este cea mai frecventă afecțiune cronică în rândul adulților în vârstă, dar poate duce chiar la riscul de a face alte boli de inimă mai grave, inclusiv la accident vascular cerebral.

Cu glicemia și colesterolul la zi

Analizele de sânge pentru a evalua nivelurile de colesterol, glucoză, funcția tiroidiană și alți markeri de sănătate sunt extrem de utile, de aceea trebuie efectuate anual, dacă medicul nu recomandă mai des. O persoană din 10 la nivel mondial suferă de diabet, iar până în 2045, potrivit Federației Internaționale de Diabet (IDF), 1 din 8 adulți va trăi cu diabet, ceea ce înseamnă o creștere de 46% a numărului de cazuri. Peste 20 de milioane de americani cu vârste cuprinse între 40 și 74 de ani au niveluri de glucoză din sânge mai mari decât cele normale, o afecțiune numită „pre-diabet”. Studiul PREDATORR realizat în România în urmă cu un deceniu arăta că 11,6% dintre românii cu vârsta între 20 și 79 de ani suferă de diabet zaharat de tip 2, ceea ce însemna în jur de 1.967.200 de persoane, la momentul realizării studiului. Prevalența prediabetului ajustată în funcție de vârstă și sex a fost de 16,5%, cu cel mai mare procent în grupa de vârstă 60 –79 de ani. Dar atât specialiștii din țara noastră, cât și foruri importante precum Organizația Mondială a Sănătății atrag atenția că numărul persoanelor cu diabet este în continuă creștere. Numai între 2000 și 2019, a existat o creștere cu 3% a ratelor de mortalitate prin diabet în funcție de vârstă.

Diabetul este o cauză majoră de orbire, insuficiență renală, infarct miocardic, accident vascular cerebral și amputare a membrelor inferioare. În 2019, diabetul și bolile de rinichi cauzate de diabet au cauzat aproximativ 2 milioane de decese. Determinarea glicemiilor anual sau mai des, atunci când medicul o recomandă, poate detecta din timp prediabetul și diabetul zaharat. Seniorii supraponderali sau care suferă de obezitate, hipertensiune arterială, ori au antecedente de boli de inimă ar trebui să-și verifice mai des glicemia. Nivelul colesterolului trebuie verificat și el, pentru că de multe ori dislipidemia merge mână în mână cu diabetul. Pe lângă profilul lipidic, colesterol total, LDL-colesterol, HDL-colesterol, trigliceride, mai sunt utile și alte analize de sânge, recomandate a fi efectuate anual sunt: hemoleucograma, VSH (viteza de sedimentare a hematiilor), fibrinogen, transaminaze (TGP, TGO, GGT), uree serică, creatinină serică, calciu total și ionic.

Adenomul de prostată, sub control

Adenomul de prostată este cea mai frecventă tumoră benignă la bărbați, având o incidență strâns legată de vârstă. 50% dintre bărbații între 51-60 ani și până la 90% din bărbații de peste 80 ani au prostata mărită (hiperplazie benignă de prostată HBP). În România, cancerul la prostată este a doua cea mai frecventă afecțiune malignă pentru bărbați și a treia cea mai frecventă cauză de deces dintre afecțiunile oncologice, conform datelor Globocan. 8055 de noi cazuri de cancer de prostată au fost diagnosticate în rândul bărbaților din România, în 2020.

După vârsta de 50 de ani, bărbaților trebuie să li se dozeze PSA (antigenul specific prostatic). Valorile normale ale testului PSA sunt între 0 și 4 ng/ml. Această analiză joacă un rol important în detectarea precoce a cancerului de prostată. Mai este necesară și o vizită la medicul urolog pentru un examen clinic care permite excluderea rapidă a altor afecțiuni care se pot manifesta prin aceleași simptome ca adenomul de prostată. Tușeul rectal este de asemenea necesar întrucât permite aprecierea volumului și consistenței prostatei postero-laterale, care este sediul dezvoltării cancerului de prostată în 70% din cazuri.

Pachetele de sănătate din cadrul rețelei MedLife, recomandate de medicii buni, vă pot ajuta să vă mențineți sănătatea și vitalitatea, pentru a vă putea bucura de viață la orice vârstă.

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde. Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Facem România Bine » Trei dintre cele mai frecvente probleme de sănătate în rândul bărbaților de peste 60 de ani