Update Președintele Iranului Ebrahim Raisi, ucis în accidentul de elicopter, anunță televiziunea de stat
Iranul e înmărmurit, după ce elicopterul în care se afla preşedintele ţării, Ebrahim Raisi, s-a prăbuşit în munţi din cauza ceţii. După multe ore de căutări, salvatorii au ajuns la locul prăbuşirii aparatului, însă nu au găsit însă niciun supraviețuitor, iar televiziunea de stat din Iran și mai multe agenții de presă iraniene au anunțat că președintele Raisi și ministrul de Externe au murit în accident, relatează BBC. De asemenea, un oficial iranian a declarat pentru Reuters, sub protecția anonimatului, că "alături de președinte, toți pasagerii din elicopter au murit". Alte șapte persoane se mai aflau la bordul aparatului de zbor, care a ars complet.
UPDATE: Nouă persoane au murit în accidentul de elicopter de duminică, trupurile neînsuflețite urmând să fie transportate în orașul Tabriz. Președintele Ebrahim Raisi și ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian se întorceau de la o ceremonie de deschidere a unui baraj la granița Iranului cu Azerbaidjan, a informat presa de stat. La bord se mai aflau trei membri ai echipajului, guvernatorul provinciei Azerbaidjan de Est, un imam, șeful securității lui Raisi și o gardă de corp, potrivit instituției de presă conduse de IRGC Sepah, relatează CNN.
UPDATE: Guvernul iranian se reunește luni de urgență, a anunțat presa de stat din Iran, după ce președintele Ebrahim Raisi, ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian, dar și alte persoane au murit într-un accident de elicopter. Din primele informații, vicepreședintele Muhammad Mukhbar ar urma să devină președinte interimar al Iranului, până la organizarea de alegeri în termen de maximum 50 de zile.
UPDATE: Preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi ministrul său de externe, Hossein Amirabdollahian, şi-au pierdut viaţa în prăbuşirea elicopterului care îi transporta, într-o zonă muntoasă şi pe o vreme foarte rece, a declarat luni un oficial iranian, după ce echipe de căutare au localizat epava aparatului de zbor în provincia Azerbaidjanul de Est, informează Reuters. "Preşedintele Raisi, ministrul de externe şi toţi pasagerii din elicopter au fost ucişi în prăbuşire", a declarat pentru Reuters un înalt oficial iranian, sub rezerva anonimatului din cauza sensibilităţii subiectului.
Şi televiziunea de stat a Iranului a confirmat decesele preşedintelui şi ministrului de externe iranian. Acelaşi lucru l-a făcut şi agenţia de presă iraniană Mehr, care a relatat că "toţi pasagerii elicopterului care îi transporta pe preşedintele iranian şi ministrul de externe au devenit martiri". Anterior, un oficial iranian a declarat pentru Reuters că elicopterul în care se aflau Raisi şi Amirabdollahian era complet ars duminică, la locul prăbuşirii. Postul de televiziune de stat a difuzat imagini de la locul accidentului unde se putea observa cum elicopterul s-a izbit de un vârf de munte, fără să existe însă declaraţii oficiale privind cauza prăbuşirii.
Nicio urmă de viaţă la locul prăbușirii elicopterului care se afla preşedintele iranian
Convoiul format din trei elicoptere în care se afla Ebrahim Raisi a fost surprins de o ceaţă deasă în apropierea graniţei cu Azerbaijanul, lângă oraşul Tabriz. Elicopterul de producţie iraniană în care se afla şeful de stat a fost nevoit să aterizeze de urgenţă. Unele surse vorbesc chiar de o eventuală prăbuşire. După ore întregi de căutări, salvatorii au ajuns la locul prăbușirii elicopterului. Agențiile de presă iraniene au raportat că salvatorii nu au găsit nicio urmă de viaţă la locul prăbușirii elicopterului. Un oficial iranian a afirmat şi el că şansele ca preşedintele să fie gasit în viaţă sunt extrem de "scăzute", însă starea lui nu a fost confirmată până în acest moment.Operaţiunile de căutare au continuat şi peste noapte, în condiții de vreme exremă. Ar fi fost însă localizat elicopterul, cu ajutorul unui semnal trimis de pe telefonul unuia dintre membrii echipajului. Peste 40 de echipe de salvare încearcă să-l găsească pe preşedinte cu maşinile de teren.
Mai multe țări, printre care Irak, Rusia și Emiratele Arabe Unite, s-au oferit să sprijine Iranul. De asemenea, Uniunea Europeană şi-a activat serviciul de cartografiere rapidă prin satelit pentru a ajuta la căutări, iar Turcia a trimis mai multe drone dar şi un elicopter cu vedere nocturnă.
În timpul căutărilor, dronele turcești, dotate cu termoviziune, au detectat o "sursă de căldură" - despre care se bănuiește că ar putea fi chiar epava elicopterului.
Cine ar putea prelua puterea în Iran, în ipoteza că Ebrahim Raisi nu a supravieţuit
Mulţi se tem de ce e mai rău şi iau în calcul şi ipoteza ca liderul să nu fi supravieţuit prăbuşirii. Conform articolului 131 din Constituția Republicii Islamice, în cazul în care un președinte moare în timpul mandatului, prim-vicepreședintele preia funcția, cu confirmarea liderului suprem, care are ultimul cuvânt în toate problemele de stat.
Tobias Ellwood, fostul ministru britanic al Apărării: Nu este un semn de bun augur când durează atât de mult timp. Dacă președintele ar fi în viață ar fi confirmat imediat, dar dacă a murit, s-ar putea ca ei să întârzie orice anunț pentru a se asigura că planurile de urgență sunt pregătite.
Liderul Suprem al Iranului a transmis un mesaj menit să calmeze poporul, care se roagă neîncetat pentru preşedintele lor.
Ayatollahul Ali Khamenei, lideurl suprem al Iranului: Sperăm ca Dumnezeu să ni-l aducă înapoi pe dragul nostru președinte, dar și pe colegii săi, complet sănătoşi. Amin! Poporul trebuie să fie asigurat că nu vor exista probleme în conducerea ţării.
Şi la televiziunea locală au fost difuzate rugăciuni pentru acesta.
Locuitor Teheran: Dacă i se întâmplă ceva, vom avea inima frântă. Dar suntem optimişti și credem în Dumnezeu. Fie ca rugăciunile să funcționeze și el să se întoarcă în brațele națiunii în siguranță.
Preşedintele iranian se afla într-o vizită diplomatică în Azerbaidjan, pentru a inaugura un dig cu oficialii din Baku. Barajul este al treilea construit în comun de cele două ţări.
Raisi, la conducerea Iranului din august 2021
Incidentul vine într-un moment sensibil şi tensionat pentru Iran. Ţara se confruntă cu presiuni la nivel internaţional - din cauza programului nuclear de la Teheran, dar şi a relaţiilor militare strânse cu Rusia. Inclusiv războiul din Gaza a dus, din nou, la escaladarea tensiunilor din regiune. Drept dovadă, tot în aprilie, Iranul a lansat sute de rachete asupra Israelului. Adept al liniei dure şi fost şef al sistemului judiciar, Raisi conduce Iranul din august 2021.Când a fost învestit președinte, Iranul se cufunda într-o criză socială și economică fără precedent. Deşi se autointitula un aparator al săracilor și un militant împotriva corupției, imediat cum a preluat conducerea, Raisi avea să anunţe un set de măsuri dure. Măsuri care, în timp, au dus la o creștere bruscă a prețului unor produse de bază şi... care au stârnit furia poporului față de prețul ridicat al vieții.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰