Antena Meniu Search
x

Grupare infracţională care păcălea clienţii pe OLX, destructurată. Cum erau furate datele de pe cardurile bancare

Sindicatul Europol a anunţat că poliţiştii din Satu Mare au destructurat o grupare infracţională specializată în fraude pe platformele de vânzări online. În urma percheziţiilor, poliţiştii au descoperit sute de cartele prepay, zeci de carduri bancare şi patru pistoale neletale.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 28.05.2021, 13:45

Colaj cu descoperirile poliţiştilor sute de cartele prepay, zeci de carduri bancare şi 4 pistoale neletale, pe un fundal cu alerta de fraudă
Poliţiştii au descoperit sute de cartele prepay, zeci de carduri bancare şi 4 pistoale neletale - Colaj Profimedia Images / Facebook Sindicatul Europol

O grupare cu infracțională, cu conotații internaționale în zona de fraudă informatică, a fost documentată și destructurată de polițiștii sătmăreni. Totul a pornit de la mai multe plângeri înregistrate din partea unor cetățeni care au rămas fără banii din cont în momentul în care au vrut să vândă sau să cumpere produse de pe site-ul OLX.

Cum erau păcăliţi clienţii pe OLX

"Modul de operare era foarte simplu. Păgubiții accesau platforma OLX unde găseau anumite anunțuri ale unor produse care aveau prețuri foarte atractive și intrau în contact cu vânzătorii fictivi. Prin serviciul de mesagerie online, infractorii le trimiteau un link potențialilor clienți care erau redirecționați către o pagină clonată a OLX-ului pentru a efectua plata transportului ori a produsului. Odată introduse datele cardului clienții erau victime sigure și rămâneau cu conturile goale.

Activitatea de documentare infracțională a unor astfel de fapte este deosebit de dificilă, pentru că gruparea folosea cartele SIM prepay de care scăpau înainte de a putea fi interceptate. Însă munca depusă de cei 4 colegi care s-au ocupat de acest dosar, Vlad, Alina, Gheorghe și Ionuț, a dat rezultate și au reușit să restrângă aria de acțiune de unde se realizau aceste fraude.

Pe acelaşi subiect

Astfel, în București au fost efectuate 4 percheziții în urma cărora au fost ridicate 1244 cartele prepay, 4 pistoale neletale, 42 de carduri bancare, sume de bani, diferite înscrisuri și sisteme informatice folosite de grupare. Felicităm colegii pe această cale și ne punem speranța că sutele de ore suplimentare efectuate vor fi și plătite, iar când se vor discuta salariile de lucrări de excepție, între o secretară și un șofer, vor fi luați și ei în considerare", a anunţat Sindicatul Europol pe Facebook.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Atenție când faceți tranzacții online pe platformele de vânzări

Observatornews.ro a atras atenţia asupra existenţei acestor modalităţi de fraudare încă de la mijlocul anului 2020, când un utilizator Reddit ne-a dezvăluit cum a reuşit să demaşte o astfel de tentativă de fraudă. 

Metoda era uşor diferită. Cumpărătorul l-a contactat pe Whatsapp pentru a afla dacă oferta este valabilă. Apoi i-a scris că va efectua plata și îl va contacta pentru livrarea produsului.

17 minute mai târziu, cumpărătorul trimite un mesaj ce pare a fi generat de OLX, însoțit de un link. „Comanda dvs. a fost plasată cu succes. Trimite linkul către vânzător pentru o prelucrare ulterioară”.

Odată accesat, link-ul duce către un site fantomă unde vânzătorul ar trebui să își introducă propriile date de card pentru a primi banii pe acel card. În realitate, datele sunt astfel preluate și folosite de pretinsul cumpărător pentru a face alte tranzacții online.

Majoritatea tranzacțiilor online sunt însoțite acum de mesaje de verificare suplimentare (3D Secure), însă există magazine online unde datele dumneavoastră de card pot fi folosite și fără o verificare suplimentară.

Linkul duce către un site fantomă unde te pune să îți introduci detaliile bancare să „obții fondurile” de la cumpărător. Pentru cineva care nu știe să verifice credibilitatea acestoru site-uri poate fi o problemă destul de mare! Be safe!”, scria remisor pe Reddit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Justitie » Grupare infracţională care păcălea clienţii pe OLX, destructurată. Cum erau furate datele de pe cardurile bancare