Antena Meniu Search
x

Atenție când faceți tranzacții online! O nouă modalitate de fraudă pe platformele de vânzări

Cu siguranță ați auzit de multe ori că „românii sunt inventivi”. Dar nu întotdeauna într-un mod constructiv sau legal. În cazul de față, metoda nu este neapărat proprie, dar punerea ei în practică arată unde poate duce creativitatea unor conaționali.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 06.08.2020, 20:35

  • Un utilizator de pe Reddit a demascat o fraudă online și a postat un avertisment

Un utilizator de pe Reddit a demascat o fraudă online și a postat un avertisment cu privire la cumpărăturile și vânzările online.

Un banal anunț pe site-urile de vânzări putea să îi lase o gaură semnificativă în cont, dacă nu era vigilent.

Metoda este simplă: cumpărătorul l-a contactat pe Whatsapp pentru a afla dacă oferta este valabilă. Apoi i-a scris că va efectua plata și îl va contacta pentru livrarea produsului.

17 minute mai târziu, cumpărătorul trimite un mesaj ce pare a fi generat de OLX, însoțit de un link. „Comanda dvs. a fost plasată cu succes. Trimite linkul către vânzător pentru o prelucrare ulterioară”.

Odată accesat, link-ul duce către un site fantomă unde vânzătorul ar trebui să își introducă propriile date de card pentru a primi banii pe acel card. În realitate, datele sunt astfel preluate și folosite de pretinsul cumpărător pentru a face alte tranzacții online.

Majoritatea tranzacțiilor online sunt însoțite acum de mesaje de verificare suplimentare (3D Secure), însă există magazine online unde datele dumneavoastră de card pot fi folosite și fără o verificare suplimentară.

Linkul duce către un site fantomă unde te pune să îți introduci detaliile bancare să „obții fondurile” de la cumpărător. Pentru cineva care nu știe să verifice credibilitatea acestoru site-uri poate fi o problemă destul de mare! Be safe!”, a scris remisor pe Reddit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Atenție când faceți tranzacții online! O nouă modalitate de fraudă pe platformele de vânzări