Antena Meniu Search
x

Sărbătoare 25 aprilie 2024. Cine au fost Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului şi Sfântul Evanghelist Marcu

Joi, 25 aprilie 2024, românii îi prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului şi Sfântul Evanghelist Marcu, sfinţi cu care, în general, românii sunt mai puţin familiarizaţi.

de Redactia Observator

la 24.04.2024, 10:14

Pe 25 aprilie sunt prăznuiţi Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului şi Sfântul Evanghelist Marcu
Pe 25 aprilie sunt prăznuiţi Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului şi Sfântul Evanghelist Marcu - Profimedia
  • Pe 25 aprilie sunt prăznuiţi Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului şi Sfântul Evanghelist Marcu.

Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului s-a născut în 1692, în localitatea Poltava, din Ucraina. Există informaţii care arată că Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului a ajuns în Ţara Românească pe vremea lui Constantin Brâncoveanu şi a Mitropolitului Antim Ivireanu.

Conform crestinortodox.ro, Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului, împreună cu ucenicul său, ieroschimonahul Mihail, şi cu alţi călugări, intră în obştea Mănăstirii Dălhăuţi, în apropiere de Focşani, unde rămâne 20 de ani.

A fost hirotonit preot şi, ulterior, numit stareţ chiar dacă încă nu împlinise 30 de ani. Sfântul Vasile de la Poiana Mărului îşi formează o obşte de peste 40 de călugări sihastri, pe care îi deprinde cu ascultarea, smerenia, tăcerea şi rugăciunea minţii.

După ce înfiinţează mănăstiri în Buzău şi în Vrancea, se stabileşte la Mănăstirea Poiana Mărului. De numele său se leagă existenţa isihasmului românesc, practicarea rugăciunii minţii.

Pe acelaşi subiect

Sursa amintită precizează că Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului a fost părintele duhovnicesc al viitorului stareţ Paisie de la Neamţ, pe care l-a călugărit în anul 1750, la Athos. Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului a trecut la cele veşnice în 1767.

Pe 25 aprilie este prăznuit şi Sfântul Evanghelist Marcu, care i-a însoţit pe Sfântul Apostol Pavel şi pe Barnaba, vărul său, în prima călătorie misionară. După ce merge cu Barnaba în Cipru, Sfântul Evanghelist îl însoţeşte din nou pe Sfântul Apostol Pavel la Roma. Acolo se întâlneşte cu Sfântul Apostol Petru şi, după predica lui, va scrie Evanghelia care îi poarta numele. 

Sfântul Evanghelist Marcu a înfiinţat Biserica din Alexandria, unde a fost numit episcop. Se crede că a murit martir în timpul sărbătorilor de Paşte, fiind scos din catacomba în care săvârşea Sfânta Liturghie, legat cu funii şi târât prin oraş.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Sărbătoare 25 aprilie 2024. Cine au fost Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului şi Sfântul Evanghelist Marcu