Antena Meniu Search
x

Curs valutar

(P) Cum să cumperi o mașină din străinătate

Achiziționarea unei mașini reprezintă un pas important pentru fiecare șofer, iar în funcție de preferințe și de starea financiară, mașinile second-hand reprezintă o opțiune potrivită.

de Redactia Observator

la 24.07.2024 , 17:22

Deși există o varietate de mașini rulate disponibile în țara noastră, mulți șoferi preferă varianta mașinilor din străinătate pentru a beneficia de o gamă mai largă de modele, la prețuri avantajoase. Cu toate acestea, procesul de achiziționare a autoturismelor din străinătate poate fi unul complex, având în vedere etapele achiziționării, întocmirii actelor și calitatea produsului. Dar care sunt pașii de urmat și ce anume trebuie să știi înainte de a lua o decizie, îți vom prezenta în rândurile care urmează.

Pașii esențiali pentru achiziționarea unei mașini din străinătate

Odată ce te-ai decis că dorești să-ți achiziționezi o nouă mașină, este important să stabilești un buget, pentru a te asigura că vei putea acoperi atât achiziția autovehiculului, cât și toate taxele asociate aducerii acestuia în țară. Pentru suplimentarea bugetului poți apela la instituții de finanțare auto rulate, care oferă credite special concepute pentru achiziționarea autovehiculelor second-hand.

Articolul continuă după reclamă

Mai departe, având în vedere considerente precum bugetul, preferințe și nevoi personale, documentează-te pentru a alege marca, modelul și dotările pe care ți le dorești. În acest fel nu doar că te vei asigura că vei face o alegere potrivită pentru tine pe termen lung, dar vei putea găsi mult mai ușor o ofertă care să se potrivească bugetului și aspirațiilor tale.

Ca pas următor, apoi oferta auto din diferite țări, pentru a găsi cea mai bună variantă. Pe piața de mașini second hand din România, cele mai multe automobile provin din Germania, Franța, Italia, Belgia sau Țările de Jos, astfel că poți utiliza aceste opțiuni drept punct de pornire. După ce iei o decizie în privința mașinii, ia legătura cu dealerul sau proprietarul și stabilește detaliile referitoare la vizionarea și achiziția acesteia.

Ai în vedere că deși prețurile oferite direct de proprietari sunt mai mici, există o multitudine de riscuri la care te expui. Achiziția mașinilor prin intermediul dealerilor specializați reduce posibilitatea ca mașina să fi suferit avarii semnificative sau să prezinte un număr de kilometri mai mare decât în realitate. Nu doar atât, însă dealerii îți pot oferi și asistență pentru obținerea plăcuțelor provizorii de înmatriculare și transportul vehiculului în țară.

Verificarea autovehiculului

Indiferent de țara din care achiziționezi mașina, este important să realizezi o inspecție amănunțită a exteriorului și a interiorului mașinii, pentru a identifica eventualele urme de uzură, rugină sau avarii. O inspecție a tuturor sistemelor mașinii de către un specialist este întotdeauna recomandată, însă dacă te afli în străinătate poți realiza un test-drive pentru a te asigura că mașina funcționează corespunzător și nu vei întâmpina surprize neplăcute. Mai mult, folosește platforme specializate pentru a afla întregul istoric al mașinii, astfel încât să elimini grijile legate de kilometri dați înapoi sau avarii ascunse.

Dacă vehiculul îndeplinește toate cerințele tale și decizi să îl achiziționezi, iată care sunt documentele pe care trebuie să le primești:

  • Documentele mașinii: certificatul de înmatriculare, cartea de identitate a vehiculului;
  • Actul care atestă cumpărarea vehiculului;
  • Dovada radierii mașinii.

Cum aduci mașina în România

Există mai multe variante care permit transportul mașinii în România, astfel că poți lua o decizie potrivită pentru tine.

  • Transportul cu platforma: există mai multe companii specializate în transportul autovehiculelor din străinătate, reprezentând de altfel și cea mai sigură soluție, la costuri medii.
  • Transportul personal: cea mai eficientă metodă din punctul de vedere al costurilor îl reprezintă transportul personal, direct de la volanul mașinii. În acest mod, poți realiza o călătorie mai lungă, incluzând mai multe destinații turistice în itinerariu.

Trebuie să ai în vedere că pentru a circula cu autovehiculul nou cumpărat este necesar să obții numere de înmatriculare temporare. Pentru obținerea acestora, este necesar să realizezi inspecția tehnică periodică și să te adresezi Registrului Auto Român și Poliției Rutiere cu documentele primite, traduse și legalizate în urma procesului de achiziționare. Aceste plăcuțe sunt valabile doar pentru 3 luni, astfel că va fi nevoie să le schimbi în țară.

Înmatricularea vehiculului în România

Odată ajuns în România, trebuie să urmezi procesul de înmatriculare a mașinii pentru a putea circula legal pe drumurile publice. Iată cum trebuie să procedezi:

  • Mergi la Direcția de Permise și Înmatriculări pentru a obține plăcuțele provizorii;
  • Realizează inspecția tehnică periodică la Registrul Auto Român (RAR) pentru a te asigura că vehiculul îndeplinește cerințele legale pentru a circula în România. Tot aici vei obține cartea de identitate a autovehiculului și certificatul de autenticitate;
  • Încheie polița de asigurare RCA, fără de care nu poți circula pe drumurile publice;
  • Mergi la ANAF pentru a obține certificatul de atestare fiscală. Vei avea nevoie de cartea de identitate a mașinii și de actul de vânzare-cumpărare, în varianta tradusă și legalizată;
  • Adresează-te administrației financiare din orașul tău pentru a înscrie autoturismul pe numele tău. Vei avea nevoie de cartea de identitate a mașinii, cartea ta de identitate, fișa de înmatriculare și contractul de vânzare-cumpărare.

Actele necesare pentru înmatricularea mașinii

Odată ce ai obținut toate documentele, este necesar să începi demersurile pentru înmatricularea mașinii. Dosarul trebuie să cuprindă următoarele documente:

  • Cererea de înmatriculare;
  • Dovada înregistrării fiscale a mașinii;
  • Dovada plății certificatului de înmatriculare;
  • Cartea de identitate a proprietarului;
  • Contractul de asigurare RCA;
  • Contractul care atestă proprietatea asupra mașinii;
  • Cartea de identitate a vehiculului;
  • Vechile plăcuțe de înmatriculare;
  • Dovada inspecției tehnice periodice;
  • Plata noilor plăcuțe de înmatriculare;
  • Plata timbrului de mediu, dacă ai utilizat o platformă pentru a transporta mașina.

După realizarea acestor demersuri, te poți bucura de noua ta mașină. Dacă dorești să-ți achiziționezi o mașină second-hand însă nu dispui de resursele financiare necesare, poți accesa un calculator de credite auto pentru a estima rata lunară și costul total al creditului.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Advertoriale » (P) Cum să cumperi o mașină din străinătate