Antena Meniu Search
x

Curs valutar

(P) Cum se tratează cataracta? O analiză a opțiunilor și riscurilor existente

Cataracta e o afecțiune oftalmologică foarte des întâlnită, pentru care există mai multe opțiuni de prevenție și tratare eficientă. Află în continuare totul despre aceste metode de tratament, dar și despre riscurile lor asociate.

de Redactia Observator

la 30.05.2024 , 12:06

Ce opțiuni de tratament există pentru cataractă?

În capul listei se află tratamentul chirurgical; o metodă simplă, sigură și eficientă, prin care se îndepărtează lentila care a devenit opacă și se înlocuiește cu un implant artificial. Metoda chirurgicală se poate realiza în două moduri: prin facoemulsificare și prin extracția extracapsulară a cataractei.

Prima dintre ele e cea mai cunoscută: o tehnică modernă, care implică folosirea ultrasunetelor pentru fragmentarea lentilei afectate, în locul căreia se inserează o lentilă intraoculară. Avantajele oferite de aceasta sunt multiple – de la recuperarea rapidă, la riscul redus de complicații după operație. 

Articolul continuă după reclamă

Cea de-a doua metodă presupune tehnici mai tradiționale, care sunt folosite mai ales în cazurile avansate de cataractă. Se realizează o incizie mai mare și se îndepărtează o porțiune semnificativă de cataractă, motiv pentru care e o metodă eficientă în cazul cataractelor dense, ce nu pot fi tratate prin prima metodă – cea de facoemulsificare.

Există tratament medicamentos?

Chiar dacă nu există medicamente aprobate pentru a trata sau preveni cataracta în mod direct, există studii care sugerează folosirea unor anumite suplimente antioxidante pentru a încetini evoluția acestei afecțiuni. În acest sens, sunt folosite suplimente cu vitamina C și E precum luteina sau zeaxantina. Eficacitatea acestora nu este, însă, garantată, intervenția chirurgicală fiind singurul tratament definitiv.

Există riscuri și complicații ale tratamentelor?

În cazul tratamentului chirurgical, chiar dacă e vorba despre una dintre cele mai sigure și eficiente proceduri medicale, se poate discuta despre posibilitatea apariției unor riscuri. Infecțiile oculare, inflamațiile, dezlipirea de retină sau opacifierea capsulei interioare sunt cele mai frecvent. 

În acest sens, e recomandat să discuți cu medicul oftalmolog despre acestea și să urmezi instrucțiunile postoperatorii pentru minimizarea complicațiilor. 

Și tratamentul medicamentos prezintă anumite limitări, nefiind o soluție curativă și neputând fi substituit intervenției chirurgicale. Suplimentele trebuie folosite doar ca parte a unui regim preventiv, sub supravegherea specialistului. 

Așadar, tratamentul cataractei poate varia de la intervenția chirurgicală eficientă, până la utilizarea unor suplimente antioxidante pentru prevenție. Operația de cataractă e singura soluție sigură și rapidă pentru restabilirea vederii și, chiar dacă există riscuri asociate, acestea sunt minime și pot fi gestionate cu o îngrijire adecvată postoperatorie. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Advertoriale » (P) Cum se tratează cataracta? O analiză a opțiunilor și riscurilor existente