(P) Montare pompă submersibilă în fântână: reguli de montaj, sfaturi, schițe
Dacă locuiți într-o zona rurală sau aveți o proprietate fără acces la alimentarea centralizată cu apă, este posibil să fiți interesat de montarea unei pompe submersibile în fântână. Această soluție este ideală pentru proprietarii de terenuri agricole, șantierelor de lucru sau cabanelor de vara, oferindu-le posibilitatea de a avea o sursă independența de apă.
Alegerea pompei submersibile potrivite
Înainte de a începe montajul la pompa submersibila, este important să alegeți un model potrivit pentru nevoile dumneavoastră. Există o varietate de pompe submersibile disponibile pe piață, așa că asigurați-va că selectați una care să corespundă cerințelor specifice ale fântânii dumneavoastră.
Un aspect foarte important în alegerea pompe de apa este verificarea diametrului forajului. Înainte de instalarea pompei, asigurați-va că nu există îngustări sau curburi pe toată lungimea suprafeței interioare a tubulaturii. Aceste defecte pot afecta nu doar instalarea, ci și funcționarea pompei pe termen lung. Verificați diametrul interior al tubulaturii forajului și diametrul exterior al pompei submersibile pentru a alege o pompă cu diametrul potrivit. Diferența dintre diametrul pompei și pereții interiori ai tubulaturii trebuie să fie optimă pentru a asigura o răcire eficientă a pompei.
Adâncimea de montare a pompei
Montarea pompei submersibile trebuie făcută la o anumită adâncime de imersie. Este necesar să luați în calcul nivelul hidrostatic și nivelul hidrodinamic al apei din foraj. Nivelul hidrostatic reprezintă distanță de la suprafață apei până la gură forajului atunci când pompă submersibilă nu funcționează, iar nivelul hidrodinamic reprezintă distanță de la gură forajului până la suprafață apei când pompă submersibilă funcționează.
Este important că pompă submersibilă să fie imersata complet în apă pe toată durata funcționarii. Partea superioară a pompei trebuie să fie montată la o distanță de cel puțin 30 cm sub nivelul hidrodinamic. În funcție de adâncimea și coloana de apă, este recomandat că instalarea pompei să se realizeze la o cota situată la 2-3 metri sub nivelul hidrodinamic. În același timp, asigurați-va că pompă este poziționată la o distanță de cel puțin 0,5-1 metru de fundul forajului.
Montarea supapei de sens
Supapă de sens este un element important al instalației pompei submersibile. Această se montează direct pe racordul de refulare al pompei, iar săgeata de pe supapă trebuie să fie îndreptată în sensul pompării apei. Este recomandat să utilizați un șnur etanșare filete pentru a asigura etanșeitatea supapei. În cazul în care lungimea țevii este mare, se recomandă montarea unei supape de sens la fiecare 100 de metri.
Există pompe submersibile care au supapă de sens încorporată, dar este important să verificați că această să fie cu clapetă de alamă. În cazul în care supapă încorporată cedează, este necesar să montați o supapă de sens separată deasupra pompei pentru a asigura funcționarea corectă a sistemului.
Conectarea condensatorului
Condensatorul este un element esențial al pompei submersibile. Acesta are două fire care trebuie conectate corect. Un cablu de la condensator se conectează la firul de culoare maro al cablului motorului submersibil, iar celălalt fir se conectează la firul de culoare gri al motorului submersibil care este apoi conectat în tabloul de protecție și automatizare. Celelalte două fire ale motorului sunt conectate la tablou pentru a asigura funcționarea și protecția corectă a pompei.
Montarea pompei și coborârea acesteia în foraj
Instalarea pompei submersibile în foraj presupune utilizarea unui cablu de ancorare pentru a fixă pompă de corpul de pompare. Este recomandat să folosiți un cablu de ancorare de inox sau unul zincat acoperit cu PVC. Asigurați-va că cablul de ancorare are o rezistență suficientă pentru a susține greutatea pompei.
Cablu metalic de ancorare al pompei trebuie fixat de corpul pompei cu ajutorul bridelor zincate industriale sau bridelor de inox. Bridele trebuie prinse câte 4-5 bucăți pe capăt pentru a asigura o fixare stabilă. Pentru a proteja cablul metalic de la umezeală, izolați-l cu un tub termocontractabil la capătul imersat în apă.
Dacă adâncimea puțului nu depășește 10 metri, este recomandat să utilizați un arc suspensie sau o bandă din cauciuc elastic pentru a amortiza vibrațiile pompei. Această măsură va asigura o funcționare mai stabilă a pompei și va prelungi durata de viață a echipamentului.
Montarea și fixarea pompei în foraj
Montarea pompei submersibile în foraj se realizează împreună cu cablul de alimentare și o țeavă PVC conectată la racordul de refulare. Aceste elemente trebuie fixate împreună cu bride plastic pentru a asigura o poziție stabilă și sigură a pompei. Pasul de fixare poate varia între 70 și 130 cm, iar prima fixare trebuie amplasată la o distanță de cel puțin 30 cm de racordul de refulare. Asigurați-va că fixarea cablului pompei nu este prea strânsă pentru a evita frecarea manșonului de protecție al cablului electric și pătrunderea apei.
Pentru a evita deteriorarea pompei în timpul coborârii în foraj, este recomandat să montați un inel de cauciuc pe corpul pompei. Acesta va proteja pompă de eventualele daune cauzate de contactul cu pereții tubulaturii. După ce pompă a fost coborâtă la adâncimea necesară, legați capătul superior al cablului de o traversa fixată la gură forajului sau folosiți o carabină de ancorare pentru a asigura o fixare sigură.
Conectarea pompei la sistemul de conducte
Pentru a conecta pompă submersibilă la sistemul de conducte, este necesară instalarea unui cot, unui racord cu 5 cai, unui manometru și unui presostat. Aceste elemente vor asigura pornirea și oprirea automată a pompei submersibile. De asemenea, este recomandat să utilizați un vas de expansiune cu o capacitate de cel puțin 80 de litri pentru a asigura o presiune constanța și o funcționare corectă a pompei.
În cazul pompelor cu motoare trifazate, verificați sensul rotației și schimbați fazele dacă este necesar pentru a asigura funcționarea corectă a pompei.
Montarea unei pompe submersibile în fântână poate fi o soluție excelență pentru a avea acces la o sursă independența de apă. Este important să respectați regulile de montaj și să alegeți o pompă potrivită pentru nevoile dumneavoastră. Asigurați-va că urmați instrucțiunile producătorului și că instalarea este realizată de către specialiști calificați pentru a evita orice probleme sau defecțiuni ale sistemului. Vezi și cum se instalează o pompă submersibilă.
Cu o instalare corectă, veți beneficia de apă curată și constanța pentru nevoile dumneavoastră. Pentru orice întrebări suplimentare, nu ezitați să ne contactați pe hidropompe.ro!
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰