(P) Viteza excesivă te depăşeşte
A discuta doar despre impactul economic al unui accident rutier, al repercusiunilor pe care le poate avea asupra timpului de livrare, costurilor de reparație și întreținere a vehiculelor ar fi insuficient. De fapt, orice accident rutier are potențialul de a amenința viața șoferului sau a celorlalți participanți la trafic.
De Redactia Observator la 03.08.2023, 19:10Impactul pandemiei COVID-19
Eforturile Uniunii Europene de a reduce la jumătate decesele din accidente rutiere până în anul 2030 s-au transformat în reforme și inițiative ale guvernelor naționale pentru creșterea siguranței rutiere. Astfel, din anul 2011, numărul fatalităților cauzate de accidentele rutiere pe teritoriul Uniunii Europene este într-o scădere treptată și continuă. Momentul celei mai abrupte scăderi a avut loc în anul 2020, când, în urma pandemiei de COVID-19, au fost impuse restricții referitoare la deplasări.
Pe drumul cel bun
Deși odată cu ridicarea restricțiilor, numărul accidentelor fatale a crescut, valorile sunt în continuare mult mai mici comparativ cu anii anteriori pandemiei. Acest lucru ne dovedește că șoferii au înțeles cât de importantă este prudența la volan și că menținerea vitezei în limitele legale are un impact major asupra siguranței în trafic.
România, cel mai ridicat număr de fatalități
O comparație a valorilor din anul 2021 între țări la nivel european ne arată că România este în continuare țara cu cel mai mare număr de oameni uciși în accidente rutiere. Conștientizarea este bineînțeles primul pas. Lăsând la o parte scuzele referitoare la infrastructură sau lipsa optimizării fluxurilor de trafic, este bine să ne reamintim că, principala putere stă în mâinile noastre. Avem datoria de a respecta limitele de viteză și de a nu ne lăsa distrași în timpul condusului.
Indiferent de experiența și nivelul de profesionalism din spatele volanului, viteza excesivă te depășește. Îți reduce timpul de reacție, abilitatea de a ocoli un alt vehicul sau obstacol în siguranță și prelungește timpul și distanța de frânare. În plus, îi împiedică pe ceilalți participanți la trafic să aproximeze distanța corespunzător.
Vorbeam mai sus despre conștientizare și responsabilitate. Alături de inițiativele guvernamentale, companiile care activează în sectorul transporturilor sau care dețin o flotă proprie trebuie să-și asume rolul de educare a conducătorilor auto și de instituire a unei culturi de conducere preventivă în cadrul organizației. Află mai multe aici.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și