Procurorii DNA au cerut AEP listele de candidaţi depuse de S.O.S România pentru alegerile europarlamentare
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat, vineri, Autorităţii Electorale Permanente (AEP) listele de candidaţi depuse de Partidul S.O.S. România pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024.
De Redactia Observator la 13.12.2024, 13:07Într-un comunicat de presă, AEP precizează că vineri, 13 decembrie 2024, a fost primită o solicitare din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie privind punerea la dispoziţie a listelor de candidaţi depuse de Partidul S.O.S. România pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie 2024.
"Având în vedere informațiile eronate apărute în spațiul public și pentru corecta informare a opiniei publice, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) face următoarele precizări:
Ca urmare a încetării activității Biroului Electoral Central pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024, întreaga arhivă de documente a fost arhivată la Autoritatea Electorală Permanentă. Menționăm că vineri, 13 decembrie 2024, a fost primită o solicitare din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție privind punerea la dispoziție a listelor de candidați depuse de Partidul S.O.S. România pentru alegerile europarlamentare din data de 09.06.2024. Mai arătăm că documentele solicitate urmează să fie depuse în cursul zilei de vineri, 13 decembrie 2024, neavând loc nicio percheziție la sediul Biroului Electoral Central sau la sediul Autorității Electorale Permanente", informează AEP.
Solicitarea procurorilor DNA vine în contextul unei plângeri depuse în vară de fostul soț al Dianei Șoșoacă, care a acuzat nereguli legate de listele de semnături și dosarele candidaților Partidului S.O.S. România pentru alegerile europarlamentare din iunie, potrivit Mediafax. Anchetatorii investighează posibile infracțiuni de fals în declarații, iar partidul, care a trecut pragul electoral și are doi europarlamentari – Diana Șoșoacă și Luis Lazarus –, este vizat de verificări suplimentare după ce CCR a interzis în octombrie candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale.
Lista europarlamentarilor români
Potrivit rezultatelor finale anunţate de Biroul Electoral Central, Alianţa PSD-PNL are 19 dintre cei 33 de parlamentari, AUR are 6, Alianţa Dreapta Unită are 3, SOS România şi UDMR au câte 2. În Parlamentul European merge şi candidatul independent Nicu Ştefănuţă.
BEC a transmis, de asemenea, lista europarlamentarilor:
Alianţa PSD-PNL
- Mihai Tudose (PSD)
- Rareş Ioan-Bogdan (PNL)
- Gabriela Firea (PSD)
- Dan Motreanu (PNL
- Claudiu Manda (PSD)
- Adina Vălean (PNL)
- Victor Negrescu (PSD)
- Vasile Dîncu (PSD)
- Buda Daniel (PNL)
- Maria Grapini (PUSL)
- Gheorghe Cârciu (PSD)
- Sigfried Mureşan (PNL)
- Dragoş Benea (PSD)
- Mircea Hava (PNL)
- Dan Nica (PSD)
- Gheorghe Falcă (PNL)
- Ştefan Muşoiu (PSD)
- Roxana Mînzatu (PSD)
- Virgil Popescu (PNL)
AUR
- Cristian Terheş
- Claudiu Târziu
- Gheorghe Piperea
- Maria Teodorescu
- Georgiana Adrian
- Axinia Dimitrie Sturza
- Alianţa Dreapta Unită
- Dan Barna (USR)
- Vlad Voiculescu (USR)
- Eugen Tomac (PMP)
SOS România
- Diana Şoşoacă
- Luis Lazarus
UDMR
- Iuliu Winkler
- Lorant-Gyorgy
Independent
- Nicu Ştefănuţă