Rezultate vot Primăria Bistriţa. Cine câștigă alegerile locale 2024
Milioane de români au mers la vot, iar acum o parte așteaptă rezultatele la alegerile locale 2024, pentru a afla cine va fi primarul din Bistriţa în următorii 4 ani, dar şi cum arată componenţa Consiliului Local şi Consiliului Judeţean Bistriţa Năsăud. Rezultatele exit-poll și rezultatele parţiale, provizorii şi oficiale de la BEC le aflați pe Observatornews.ro.
De Alexandru Badea la 10.06.2024, 20:02UPDATE 18:30 Partidul Naţional Liberal a cerut renumărarea voturilor pentru funcţia de primar al municipiului Bistriţa, iar contestaţia a fost admisă de Biroul Electoral de Circumscripţie Municipală (BECM), a declarat luni, pentru AGERPRES, deputatul Diana Morar, vicepreşedinte al PNL Bistriţa-Năsăud.
Decizia de renumărare vine după ce, potrivit datelor parţiale publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, funcţia de primar a fost câştigată de candidatul PSD, Gabriel Lazany, cu opt voturi în plus faţă de edilul în funcţie, Ioan Turc, care este şi lider al organizaţiei judeţene a PNL.
Deputatul Diana Morar spune că au fost constatate mai multe nereguli la predarea proceselor verbale din secţiile de votare, inclusiv buletine de vot pentru primar în plus faţă de numărul de alegători care au votat duminică.
"Am solicitat renumărarea voturilor pentru candidatura de primar la municipiul Bistriţa, motivat de mai multe tipuri de nereguli pe care noi le-am sesizat în constatarea rezultatului procesului electoral din secţii. În primul rând, faptul că o parte dintre preşedinţi (ai secţiilor de votare - n.r.) nu au ştiut să întocmească procesele verbale, au venit cu ele într-un final, abia a doua zi, la sediul Biroului Electoral de Circumscripţie, au venit cu tableta după ei, cu buletinele de vot - nu ştim exact dacă au fost sigilate, dacă nu au fost sigilate, pentru că nu era o constatare în sensul acesta - şi au încheiat procesele verbale acolo. Nu li se închideau cheile de control. Pe alte procese verbale nu se închideau defel sau nu au fost acceptate de sistem, pentru că nu erau compatibile cu ceea ce dădea tableta. În altele, de exemplu, erau eronat făcute menţiuni şi constatări. (...) Pe de altă parte, au fost aceste procese verbale care nu au fost semnate de unii membri din secţie pentru că nu erau de acord cu rezultatul - ele nu puteau fi rămase definitive. Mai erau şi unele diferenţe, de exemplu că la unele secţii existau mai mulţi alegători consemnaţi de tabletă şi mai multe buletine de vot în urnă, gen două sau trei în plus, dar tot la funcţia de primar", a explicat Morar.
Vicepreşedintele PNL Bistriţa-Năsăud a mai spus că BECM a admis contestaţia şi a dispus renumărarea voturilor în cursul zilei de marţi.
"Fiind o diferenţă sensibilă, de opt voturi, între candidatul PNL şi candidatul PSD, cred că este foarte bine să se procedeze la renumărare, pentru a se constata un rezultat corect şi legal şi să respecte toate procedurile pentru a aprecia valabilitatea votului exprimat. S-a admis contestaţia, s-a dispus astăzi sigilarea sălii în care se află toate buletinele de vot şi procesele verbale, prin grija Ministerului de Interne, şi de mâine dimineaţă o să se înceapă renumărarea", a afirmat Diana Morar.
Preşedintele organizaţiei PSD Bistriţa, deputatul Daniel Suciu, a precizat pentru AGERPRES că decizia BECM Bistriţa va fi contestată la Biroul Electoral Judeţean.
Potrivit datelor parţiale publicate, luni, pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, Gabriel Lazany (PSD) ar fi obţinut 15.497 voturi şi Ioan Turc (PNL) - 15.489 voturi.
Prezenţa la urne în municipiul Bistriţa a fost de 46,22%.
UPDATE 15:00 Datele parţiale publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente îl indică pe candidatul PSD la Primăria municipiului Bistriţa, Gabriel Lazany, drept câştigător al alegerilor locale de duminică, cu doar opt voturi în plus faţă de actualul edil, liberalul Ioan Turc, care este şi preşedinte al organizaţiei judeţene PNL Bistriţa-Năsăud.
UPDATE 00:30 Biroul Electoral Central a început să comunice rezultatele parţiale la Alegerile Locale 2024, însă până acum au fost numărate puţine secţii. În tabelul de mai sus poţi filtra rezultatele pentru a afla cine a câştigat primăria sau consiliile în localitatea ta. Rezultatele parţiale, provizorii şi finale vor fi disponibile, în timp real, mai sus, pe măsura ce BEC le va transmite.
UPDATE 22:00 Urnele de vot s-au închis la Alegerile Locale 2024. În scurt timp, aici veţi găsi rezultatele provizorii, parţiale şi finale ale votului pentru Primăria Bistriţa, de îndată ce ele vor fi făcute publice de Biroul Electoral Central.
La fel ca în 2020, alegerile locale 2024 din Bistriţa sunt într-un singur tur. Pe 9 iunie, pentru alegerile locale am primit patru buletine de vot, pentru a ne alege primarii, șefii de Consilii Județene, aleșii din Consiliile Locale plus aleşii din Consiliul Județean. Primele rezultate ale votului - exit poll - sunt gata la ora 22:00, într-o ediţie specială Observator, cu Alessandra Stoicescu. Apoi, pe parcursul zilelor următoare vom prezenta în timp real rezultatele parţiale şi rezultatele oficiale de la BEC.
Secțiile de votare sunt închise la ora 22:00, față de ora 21.00, cum a fost la precedentele alegeri. Această modificare a intrat pentru prima dată în vigoare acum, la alegerile locale 2024 şi alegerile europarlamentare 2024. Însă, preşedinţii secţiilor de votare pot chiar prelungi votul până la ora 24:00, dacă situaţia o va impune. Votarea a început la 7:00 dimineaţa.
Candidaţii care se luptă pentru Primăria Bistriţa
- Ioan Turc, PNL
- Lazany Gabriel, PSD
- Dobraniș Georgeta Rodica, partidul AUR
- Toniuc Alexandru Marian, PNTM
- Stan Călin, Partidul AUR
Peste 200.000 de candidați la alegerile locale 2024
Peste 200.000 de candidați s-au înscris la alegerile locale. Mai exact, au fost depuse și validate 207.389 de candidaturi.
La acest scrutin vor fi aleşi 3.186 de primari ai localităţilor şi primarul general al Capitalei, 3.186 de consilii locale şi judeţene. Dintre cei 11.386 de candidaţi înscrişi pentru posturile de primari, 9.776 candidează în mediul rural, iar 1.610 în mediul urban. În rural, pentru funcţiile de edil candidează 10,56% femei, iar în urban - 12,36%. Cel mai tânăr candidat pentru alegerile care vor avea loc pe data de 9 iunie are puţin peste 23 de ani, iar cel mai în vârstă, "seniorul candidaţilor", are 100 de ani. De asemenea, doi candidaţi la alegerile locale au 95 de ani, iar doi candidaţi au 94 de ani.
Previziuni privind rezultatul alegerilor locale 2024
"PSD va avea cel mai mare număr de primari, urmat de PNL şi la mare distanţă de UDMR. Celelalte partide vor avea un număr foarte mic de primari. La nivel de voturi în 2020, PNL a avut mai multe decât PSD. Pentru că PNL a câştigat oraşe mari, PSD a câştigat mai mult în comune", a declarat Cristian Pîrvulescu, decan Facultatea de Ştiinţe Politice SNSPA.
PSD conduce în prezent 20 de Consilii Judeţene şi are peste 1.300 de primari în toată tara. Liberalii conduc 17 judeţe şi au mai bine de 1.200 de primari. Analiştii spun că partidul care va câstiga alegerile locale va porni cu prima sansă în bătălia prezidenţială. "Un rezultat sub 1000 de primari al PNL va defavoriza în mod clar candidatul PNL", a adăugat Cristian Pîrvulescu.
Calendarul alegerilor din 2024
Anul acesta, românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate pentru data de 9 iunie
- 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
- 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale;
- 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare
Observatornews.ro vă aduce rezultatele exit-poll, primele rezultate parțiale și rezultatele finale de la Alegerile locale din 2024, precum și cele mai importante știri din ziua votului: declarațiile făcute de principalii candidați din București și marile orașe, după vot, dar și după aflarea rezultatelor, și date în timp real despre prezența la vot.