Alegeri locale 2024
Observatornews.ro te ține la curent cu cele mai noi știri legate de alegerile locale 2024: candidați la primării și partide politice, campania electorală, dezbateri, organizarea scrutinului, sondaje și rezultate. Chiar dacă votul pentru Primăria Bucuresti va atrage atenția tuturor, românii vor alege 3180 de primari pentru orașele și comunele din toată țara.
Alegeri Locale 2024 în România: Ghid complet pentru Primării, Consilii Județene și strategiile partidelor
Totodată, vom vota și pentru consiliile județene și locale. Alegerile locale au loc în acelaşi timp cu cele europarlamentare, ambele voturi urmând a avea loc pe 9 iunie 2024. Acest an electoral este unul cu patru tipuri de scrutinuri.
Vom vota, de asemenea, la alegerile prezidențiale și la parlamentare. Alegerile locale 2024 au o miză uriaşă, jucându-se, practic, toate zonele importante din ţara noastră.
Specialiştii mizează pe un succes al celor de la Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal, mai ales după ce s-a anunţat că, în mai multe zone din întreaga ţară,cele două formaţiuni politice susţin câte un candidat comun.
Totuşi, nu este exclusă posibilitatea apariţiei unor surprize în zone care, în mod tradiţional, erau controlate de reprezentanţi ai celor două partide aminite.
Alegerile locale 2024 se desfăşoară în acelaşi timp cu alegerile europarlamentare 2024. Decizia de comasare a alegerilor a fost puternică contestată de reprezentanţii partidelor de Opoziţie, dar a rămas în picioare. S-a luat această decizie, de comasare a alegerilor, din diferite motive.
În principal se mizează pe o reducere a costurilor. Apoi, s-a luat în calcul inclusiv posibilitatea de a afecta mai puţin procesul educaţional din unităţile de învăţământ unde ar urma să fie instalate secţii de votare.
Pe de altă parte trebuie precizat că alegerile locale 2024 au o însemnătate aparte pentru că nu se decid doar primarii şi viceprimarii ci şi reprezentanţii societăţii în consiliile judeţene şi locale. Miza financiară este una serioasă, cei aleşi beneficiind de numeroase avantaje.
Deşi, iniţial, reprezentanţii Partidului Social Democrat şi cei ai Partidului Naţional Liberal anunţau că sunt pregătiţi să meargă cu un candidat comun la alegerile pentru Primăria Bucureşti, medicul Cătălin Cîrstoiu, în cele din urmă reprezentanţii celor două formaţiuni politice s-au răzgândit şi i-au retras sprijinul medicului Cîrstoiu.
S-a decis, până la urmă, ca cele două partide să mizeze pe câte un candidat la alegerile pentru Primăria Bucureşti. Astfel, Partidul Social Democrat o aruncă în luptă pe Gabriela Firea, cea care a mai fost primar al Capitalei în perioada 2016-2020.
De cealaltă partide, Partidul Naţional Liberal mizează pe Sebastian Burduja, actualul ministru al Energiei şi fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Ceilalţi doi favoriţi sunt Nicuşor Dan, actualul primar, şi Cristian Popescu Piedone, primarul de la sectorul 5.