Alegeri Parlamentare 2020. Ludovic Orban: În localităţile carantinate se merge la vot fără declaraţie pe proprie răspundere
Ludovic Orban a declarat, joi seară, că oamenii din localitățile aflate în carantină vor putea merge la votul pentru alegerile parlamentare 2020, duminică, fără declaraţii pe proprie răspundere.
De Ana Maria Ghiarasim la 04.12.2020, 10:50- Persoanele carantinate vor putea vota doar folosind urna mobilă.
- Alegerile parlamentare 2020 au loc duminică, pe 6 decembrie, când românii sunt chemați la urne să-și aleagă viitorii senatori și deputați din Parlamentul României.
„Exercitarea dreptului de vot trebuie să fie neîngrădită şi în zonele de carantinare. Orice cetăţean, chiar dacă este într-o localitate care este temporar sub carantină, are libertatea de a se duce la secţia de vot şi să voteze, fără să dea declaraţii. E ziua votului, toată lumea ştie că oamenii merg să-şi exercite dreptul de vot”, a spus Ludovic Orban, la Digi24.
Ludovic Orban a ținut să precizeze că persoanele care sunt carantinate, ca urmare a unei decizii a DSP, pentru că au fost depistați cu coronavirus, ori au intrat în contact cu cineva bolnav, pot vota doar prin urna mobilă.
„E clar că omul iese din casă să se ducă să voteze. Aş face o diferenţă, să nu se înţeleagă că cei care sunt carantinaţi pot să se ducă să voteze. Cei care sunt carantinaţi ca urmare a unei decizii a DSP trebuie să stea la domiciliu sau în locaţia unde şi-au stabilit carantina. Ei îşi vor putea exercita dreptul de vot prin urna mobilă”, a adăugat Ludovic Orban.
Alegerile parlamentare 2020 au loc duminică, pe 6 decembrie, când românii sunt chemați la urne să-și aleagă viitorii senatori și deputați din Parlamentul României.
Alegeri Parlamentare 2020. Cum votează cei izolați la domiciliu
Pentru cei izolaţi la domiciliu, în carantină sau internaţi în spitale, exercitarea dreptului de vot va fi făcută prin solicitarea urnei mobile.
Până vineri se pot depune cererile pentru urna mobilă, care trebuie însoțite de decizia emisă de DSP, biletul de externare din spital sau testul pozitiv Covid19.
Cererea pentru documentele de care aveţi nevoie pentru a vota cu urna mobilă va trebui depusă până cel târziu pe 4 Decembrie şi ar fi de preferat să fie trimisă online, fie Biroului electoral de Circumscripţie, fie Oficiului Electoral de Sector.
Apoi, Biroul Electoral de Circumscripţie înregistrează cererea şi o trimite mai departe către Direcţia de Sănătate Publică. Aici se verifică dacă sunteţi inclus într-o anchetă epidemiologică.
DSP-ul va verifica dacă figuraţi ca fiind izolat la domiciliu. În caz contrar, persoana pe care o indicaţi pozitivă pe cerere va fi sunată pentru a confirma că sunteţi contact direct. Apoi, DSP vă dă undă verde pentru urna mobilă.
În ziua alegerilor parlamentare 2020, persoane special desemnate vor sosi la domiciliul persoanelor solicitante cu urna mobilă. Preşedintele secţiei de vot este cel care decide la cine ajunge urna şi la cine nu, iar prioritate au cei care nu se pot deplasa din cauză de boală sau invaliditate şi cei internaţi în spitale ori în azile de bătrâni. Abia mai apoi, persoanele izolate sau carantinate la domiciliu din cauza Covid.